Bahamy – do ráje za piráty z Karibiku

Nečekaná rozloha a dechberoucí rozmanitost, přes čtvrt milionu čtverečních kilometrů nejčistšího oceánu světa nebo třeba plavající prasátka. Mořský ráj mezi Floridou a Kubou toho nabízí tolik, že je těžké vybírat. Přinášíme pár tipů i několik zajímavostí, které jste o Bahamách možná nevěděli.

1450x674 cover Bahamy – do ráje za piráty z Karibiku | Exclusive Tours

 

Ostrovní stát se rozprostírá na třiceti větších obydlených, sedmi stovkách menších a zhruba 2400 korálových ostrovech. Osídleny jsou přibližně od 10. století a jeden z bahamských ostrovů byl prvním místem, které v Americe objevil Kryštof Kolumbus – v roce 1492 přistál na ostrovu San Salvador a prohlásil ho za španělskou državu. Španělé pak většinu původního obyvatelstva odvezli jako otroky do zlatých dolů na Kubu a Haiti, zbytek vymřel. Začátkem 17. století se na ostrově začali usazovat Britové a v roce 1717 se Bahamy staly britskou kolonií. Tou zůstaly až do roku 1964, kdy jim byla udělena samospráva. V červenci 1973 pak vyhlásily nezávislost. Největším turistickým lákadlem jsou bezesporu místní rozlehlé pláže – na Bahamách nenajdeme pohoří ani strmá pobřeží. Díky pasátům a teplému Golfskému proudu jde o skutečný tropický ráj – průměrné teploty se v nejteplejším srpnu pohybují kolem 28 stupňů a v nejchladnějším únoru kolem 21 stupňů. Když na vás a vaše objevitelské eskapády čeká sedm stovek ostrovů, rozhodování, kde začít, je zapeklité. Existuje ale způsob, jak se v té nepřebernosti zorientovat. Spousta z ostrovů je neobydlená, to výběr zužuje. Nejlepší místa, která stojí za to na Bahamách navštívit, jsou ostrovy New Providence, Paradise, Exumas, Abacos, Andros, Bimini, Berry, Eleuthera a jihobahamské ostrovy. Obyvatel je na souostroví kolem čtyř set tisíc, sedm z deseti přitom sídlí na ostrově New Providence, který je domovem hlavního města Nassau. Většina návštěvníků přilétá právě na tento ostrov, který je tak skutečným centrem všeho dění. Ostrov Paradise je skvělou volbou pro rodiny s dětmi, navíc ho s New Providence spojuje dvojice mostů. Všechny ostatní ostrovy se označují jako vnější a skýtají mnohem víc klidu a ticha. Na Exumě najdete nádherné pláže s bílým pískem a křišťálově průzračnou vodu. Kam dál? Co neminout, co si dát k pití? Kam se potopit a kde najít piráty?

Nízko a ještě níž

Šlapáním do kopců se na Bahamách nezadýcháte. Nejvyšším bodem je se 63 metry nad hladinou moře kopec Alvernia na Kočičím ostrově. Bahamy jsou na pátém místě světového žebříčku s nejníž položeným nejvyšším bodem – níž mají své vrcholy jen Gambie, Marshallovy ostrovy, Tuvalu a Maledivy. 

Nomen omen

Název souostroví pochází ze španělských slov baja mar, tedy mělké moře. A když se podíváte třeba na satelitní snímky, uvidíte, že místo svému jménu dostává – celá oblast je nádherně tyrkysová. Je to díky uhličitanu vápenatému obsaženému v bílém písku a světlu, které se odráží ode dna a není pohlceno vodou. V moři kolem Baham je uhličitanu vápenatého tolik, že se nezřídka vysráží přímo z vody. 

Obratník Raka

Bahamy jsou jednou z pouhých dvou zemí na západní polokouli, které leží na obratníku Raka. Ten totiž míjí jak Kubu, tak Floridu. Protíná ale dva bahamské ostrovy. Onou druhou zemí, kterou obratník na západní polokouli probíhá, je Mexiko. 

Modré díry

Bahamy jsou domovem druhé největší modré díry na světě: 202 metrů hluboké Deanovy modré díry. Lákavé je, že prohlubeň je velice blízko břehu – vkročíte do vody, máte hladinu po kolena a po pár krocích vás čeká strmý dvousetmetrový sešup. Mnozí potápěči toto místo využívají k pokusům o ustanovení rozličných světových rekordů. Pořádá se zde také každoroční mezinárodní freediverské klání. 

Korálový útes

Co do velikosti je místní útes třetím na světě. Měří 305 kilometrů a je domovinou nepřeberné palety mořských živočichů: najdeme na něm přes 160 druhů ryb a korálů. To je také důvodem jeho mimořádné oblíbenosti u potápěčů. Útes proslul hlubinnými houbami a početnými hejny chňapala červeného. Jde také o jediné místo na planetě s více než jedním seskupením kanice bělopruhého. Kromě toho jsou zde k vidění marlíni, plachetníci, rejnoci, želvy, murénovité ryby a chobotnice či několik druhů žraloků. 

Piráti přímo z Karibiku

Zlatá éra kvetoucí pirátské ekonomiky se odehrávala v 17. a 18. století – a právě a především v okolí Baham. Piráti si brali za cíl obchodní lodě, které oblastí proplouvaly, a loupili zlato, sůl a další zboží. Tyto zisky pak do oblasti vábily další pirátské skupiny, mezi nimiž nechyběl třeba slavný Edward Thatch alias Černovous. Chaos na místních vodách vládl až do roku 1718, kdy byl britský kapitán Woodes Rogers jmenován královským guvernérem Baham. Podařilo se mu pirátskému ráji učinit přítrž a nastolit organizovaný režim. Při návštěvě Baham můžete navštívit i několik původních pirátských pevností, jako je Charlotte na ostrově New Providence nebo Fincastle z roku 1793 pojmenovanou po lordu Dunmorovi, jehož druhým titulem byl vikomt Fincastle. Další známou pevností je Montague, stejně jako Fincastle postavená z vápence. Je to nejstarší místní pevnost, pochází z roku 1725; její současnou podobu jí dali v letech 1741–1742 Britové při obraně před španělskými útočníky. Trochu hůř k nalezení je Černovousova věž, kterou sám obávaný pirát používal jako strážní bod.

Plavání s prasaty

Neví se úplně přesně, jak se tvorové na ostrov dostali, nicméně jde o zážitek, který si nechcete nechat ujít. Najměte si loď na Big Major Cay zvaný též Prasečí ostrov – jak se k němu budete blížit, spatříte několik roztomilých čuníků, jak vám plavou vstříc na přivítanou. Vykoupejte se s nimi, jsou zvyklí a přítulní. 

Olympionici

Bahamští sportovci získali celkem čtrnáct olympijských kovů, především díky sprinterkám Pauline Davis-Thompson, Tonique Williams-Darling a Shaunae Miller. Zajímavý je přepočet medailí na počet obyvatel (Bahamy jich mají pouze 400 tisíc) – v tomto ohledu jsou na světě lepší jen Finsko, Švédsko a Maďarsko. 

Takový menší sklípek

Ve skutečnosti třetí největší na světě. Najdete ho v Nassau v hotelu Graycliff a jste-li milci vína, je to zastávka snad povinná: 250 tisíc lahví od čtyř set vinařů z patnácti zemí včetně rarit a nejdražších lahví světa, jako je například Chateau Lafite z roku 1865 nebo Rudesheimer Apostelwein z brémského Ratskeller z roku 1727. K dispozici je rovněž báječně zásobená cognateque s devíti tisíci lahvemi koňaků a portského. 

Ekonomice se daří

Po USA a Kanadě jsou Bahamy třetím nejbohatším státem západní polokoule. Nejrozvinutější průmysl je pochopitelně ten turistický, na svědomí má přes šedesát procent příjmů země a polovinu pracovních míst. Bahamský dolar si navíc stojí s tím americkým 1 : 1. 

Sněhuláka nepostavili

Ale sněžilo. Ano, na Bahamách padal sníh. Stalo se to 17. ledna 1977, kdy mrazivá vlna přinesla studený vzduch z jihu Floridy. Ve městě Freeport tehdy padaly vločky, které na zemi nezůstaly a hned roztály. Ale padaly! 

Bahamy nejsou v Karibiku

Technicky vzato, souostroví leží severně od Karibiku. Ostrovy totiž nevznikly sopečnou činností jako nedaleké Malé a Velké Antily. Region, k němuž Bahamy geograficky náležejí, je Západní Indie. 

Pod hladinu do jeskyní

Bahamy jsou jedním z nejlepších míst pro potápění v podmořských jeskyních. Jelikož zde převládá vápenec, jsou ostrovy doslova prošpikované jeskyněmi vytvořenými před tisícovkami let, kdy hladina moře dosahovala o mnoho desítek metrů níž než dnes. 

Je libo celebritu?

Není ani divu, že místní ostrovy přitahují smetánku, úřady dokonce umožňují koupit si vlastní ostrov! Ale slavní z celého světa se sem sjíždějí i jen tak, za odpočinkem. Při toulkách po ostrovech můžete spatřit pobřežní vily Oprah Winfrey, Michaela Jordana nebo třeba luxusní resort Albany na ostrově New Providence, do nějž své prostředky vložili golfisté Tiger Woods a Ernie Els nebo hudebník Justin Timberlake. 

Co ochutnat

Koktejl Bahama Mama je známý po celém světě, tropickou směs s rumem, kokosovým rumem, grenadinou a pomerančovým a ananasovým džusem musíte ochutnat přímo v její kolébce. Vyzkoušejte i další místní klasiku jako Sky Juice nebo Goombay Smash. 

Vánoce? Junkanoo!

Tenhle festival je ta pravá karibská party. Koná se o Vánocích a na Nový rok a je to opravdu velká věc. Jde o jakousi bahamskou verzi karnevalu. Záplavy hudby, kostýmů, živých kapel, tradičních nástrojů, přehlídek a alegorických vozů. A pokud vás takto strávené svátky lákají, nezapomeňte si hotel rezervovat aspoň s půlročním předstihem.
 
 
 
 
 

Tipy na další články

Blue zones – zóny věčného mládí | Exclusive Tours

Blue zones – zóny věčného mládí

Když jsem narazila na francouzský dokumentární seriál Zones Bleues, Les Secrets de la Longévité aneb Modré zóny Dlouhověkosti, byla jsem fascinována. Elixír dlouhověkosti existuje! Jen vypadá trochu jinak, než jak si ho představoval démonický panovník Rudolf II., a hledat ho musíme jinde než v...
Celý článek
Greatest Day – váš životní zážitek na Antarktidě | Exclusive Tours

Greatest Day – váš životní zážitek na Antarktidě

Už jste si někdy položili otázku, jak by měl vypadat nejbláznivější den vašeho života? Den naplněný dobrodružstvím, jež vás přenese mimo hranice běžných snů? Co třeba nasednout v Kapském Městě na private jet a pobýt několik hodin na sedmém světadílu se šampaňským v ruce? Že to zní šíleně? Ano. A...
Celý článek
Vietnam – země pohostinnosti a dechberoucí přírody | Exclusive Tours

Vietnam – země pohostinnosti a dechberoucí přírody

Na mapě má tato země tvar písmene S. Vietnamci říkají, že připomíná draka či vahadlo, na jehož koncích visí koše s rýží. Mohlo by se zdát, že díky početné vietnamské komunitě žijící v Česku máme o této zemi povědomí. Opak je pravda. Vietnam je fascinující země s bohatou historií, dynamickou...
Celý článek