Srí Lanka – ostrov rajského vyhnanství

Ostrov vonící po všem koření je stejně tak pestrý. Sladký, slaný, někdy štiplavý a také umí vyrazit dech podobně jako síla zdejšího chilli. I ostřílení cestovatelé, znalí všech zákoutí naší planety, přirovnávají Srí Lanku k místu věčné blaženosti. Ráji.

1450x674 cover Srí Lanka – ostrov rajského vyhnanství

 

Muslimové věří, že poté, co Bůh vyhnal Adama a Evu ze zahrad Edenu, zželelo se mu jich a vybral jim rajské vyhnanství na ostrově Cejlon. Když tento ostrov ve tvaru kapky obeplouvali před staletími arabští obchodníci, nazvali jej druhým rájem. Legendární cestovatelská dvojice Hanzelka a Zikmund strávila v 60. letech na ostrově dlouhé měsíce, z nichž vzešel rukopis Cejlon – ráj bez andělů. Šlo dokonce o jedinou zemi, které H+Z věnovali celý svazek z bohaté řady jejich cestopisů. „Cejlon byl skutečně výjimečný, až magický,“ nechal se slyšet Miroslav Zikmund, rozhodnutý, že na některá místa se již vracet nebude a uchová si je v paměti taková, jaká byla. V případě tohoto ostrova, jenž se v roce 1972 oficiálně stal Srí Lankou, učinil výjimku. Vběhu času dosáhla chapadla globalizace i sem, na ostrov poblíž rovníku. Jedinečný duch místa se ale ani tak nevytratil.

Etnický kotlík

V ráji také občas prší. Srílanské jablko sváru má kořeny v náboženství a koloniální éře. Ostrov je etnicky pestrý, dvěma největšími skupinami jsou Sinhálci, vyznávající buddhismus, a Tamilové, kteří se hlásí k hinduismu. Po získání nezávislosti na britské koruně v roce 1948 zbavili početnější Sinhálci Tamily, které hojně využívali Britové při správě ostrova, občanství a chtěli je vystěhovat zpět do Indie. Dlouhodobý konflikt eskaloval neúspěšnou snahou organizace Tamilští tygři vytvořit na severu a východě ostrova samostatný stát. Náboženskou a etnickou mozaiku doplňují muslimové, křesťané a Veddové, původní obyvatelé ostrova. Sami se označují za lidi lesa, ale tradičním způsobem lovců a sběračů žije už jen hrstka z nich.

Božský otisk

„Snad se po zkušenostech vyznavači všech místních náboženství modlí za to, aby současný mír přetrval věčně. Je určitě lepší stoupat k vrcholu Adamovy hory jako k symbolu náboženské tolerance a soužití lidí než jako k mementu lidské nepoučitelnosti,“ píše Zikmund ve své knize Sloni žijí do sta, věnované návratům na Srí Lanku. Adamova hora, pátý nejvyšší vrchol ostrova a po tisíc let poutní místo, má tu moc nechávat náboženské sváry hluboko pod sebou. Jednou za život by se na ni měl vypravit každý obyvatel Srí Lanky. Traduje se, že z cizinců tak učinil i Alexandr Veliký či Marco Polo. Na vrcholu hory se nachází kamenná formace, jež je považovaná za dvoumetrový otisk nohy. Buddhisté věří, že ho zde zanechal sám Buddha, Hinduisté jej přisuzují Šivovi a podle muslimů a křesťanů sem došlápl Adam poté, co byl vyhnán z ráje. Adamova hora je také pouze jedním z jejích názvů. Turisty na ni lákají vedle spirituální atmosféry také paprsky vycházejícího slunce. Hora má asymetrický tvar a slunce vrhá do nížin trojúhelníkovitý stín připomínající egyptskou pyramidu. Pokud o tuto podívanou nechcete přijít, musíte vyrazit brzy ráno a zdolat 5200 schodů. Krásným zážitkem je také noční výstup, kdy cestu na vrchol lemuje šňůra světel.

Za zeleným zlatem

I ti, co na Srí Lance nikdy nebyli, s velkou pravděpodobností tuto zemi ochutnali alespoň ve svém šálku. Je neuvěřitelné, že tento stát, malý svou rozlohou, je druhým největším exportérem čaje na světě, a to hned po gigantické Číně. Srílančané ročně vypěstují tři sta milionů kilogramů tohoto zeleného zlata. Rozlehlé koberce čajovníků pokrývají plochu dvou set tisíc hektarů. Vydat se na návštěvu některé z plantáží po železnici, vybudované ještě v koloniálních časech, představuje krásný výlet přímo do duše ostrova. Ideální k tomu je městečko Ella na srílanské vysočině, jedno z mála míst na ostrově, kde se pěstuje zelený čaj a které je zároveň skvělým výchozím bodem pro výlety do hor. Kromě toho tu mají architektonický skvost Nine Arch Bridge, devítiobloukový železniční viadukt klenoucí se nad údolíčkem ve výšce 24 metrů a délce 91 metrů, který je v provozu od roku 1941. Most devíti nebes, jak se mu říká, je umístěn ve fotogenické krajině, díky čemuž se stal hvězdou sociálních sítí. Nedaleko Elly leží národní park Horton Plains, unikátní náhorní plošina s hlubokými lesy, jezery a vodopády. Působí dojmem, jako by do tropické Srí Lanky nepatřila, a přesto je další z tváří tohoto rajského ostrova.

 

Posvátné Kandy

Ostrovní stát má na svém území osm památek na seznamu UNESCO, z toho šest kulturních a dvě přírodní. Kandy, bývalé hlavní město Sinhálského království a jedno z nejposvátnějších míst buddhismu, patří mezi ně. Nachází se uprostřed ostrova v zeleném údolí a obklopené horami. V centru Kandy leží umělé jezero Mléčné moře, které nechal vybudovat poslední sinhálský král místo rýžových políček. Komu se to nelíbilo, toho nechal nabodnout na kůl. Okolo jezera stojí buddhistické kláštery a svatyně. Nejvýznamnější je chrám Buddhova zubu, schraňující jednu z nejcennějších relikvií buddhismu. Zub je ukryt ve schránce ve tvaru zvonu, jež se skládá ze sedmi schránek vsazených do sebe. S touto relikvií je spojena jedna z velkolepých ostrovních slavností, Esala Perahera, kdy se replika Buddhova zubu nese městem. Oslavy trvají deset dní a postupně nabírají na barevnosti. Vyvrcholení přichází poslední den, kdy ulicemi kráčejí také pestře nazdobení sloni spolu s procesím tanečníků, akrobatů a bubeníků.

Pro potěchu králů

Několik kilometrů od Kandy se rozprostírá královská botanická zahrada Peradeniya. Nemusíte být ani botanik nebo dendrolog, aby vás uchvátila. Roste zde na deset tisíc stromů včetně unikátů z říše flóry. Pro potěchu sinhálských králů sloužila jako okrasná zahrada již ve 14. století, k proměně v botanickou zahradu došlo až v roce 1821, kdy ji Angličané prohlásili za majetek britské koruny. Když sem v roce 1910 zavítal český etnograf a indolog Otakar Pertold, poznamenal si: „Je to skutečný ráj rostlinstva. Vlhké údolí chráněné proti větrům vysokými kopci, vyhřívané žhavým tropickým sluncem. Prostě ideální místo pro botanickou zahradu. Když jsem se ocitl před jejím vchodem, žasl jsem nad velkolepostí zeleně, která zahalovala vše kolem. Netroufl jsem si ani vejíti...“ Zahrada má také ideální podmínky pro pozorování ptactva. Domov zde nalezlo více než osmdesát ptačích druhů, z toho deset je endemických. 
 

Musíte vidět

Sedmdesát kilometrů severně od Kandy leží Dambulla, jedno z velkých měst Srí Lanky a turistický magnet. Důvodem jeho atraktivity je především zachovalý jeskynní chrám pod patronací UNESCO s velkým množstvím nástěnných maleb. Pár kilometrů od Dambully naleznete další chráněný unikát. Skalní pevnost Sigiriya s ruinami paláců krále Kasyapa na dvě stě metrů vysoké skále obestřené řadou legend. Říká se jí Lví skála podle obrovských lvích tlap, které do ní byly vytesány. Dodnes se spekuluje, k čemu místo skutečně sloužilo, zda bylo pevností chránící před nepřáteli nebo spíše palácem neřestí, jak mohou naznačovat fresky zachycující spoře oděné ženy. Nechme to na fantazii. Faktem je, že skála byla osídlena již v pravěku a dnes patří k nejvýznamnějším archeologickým lokalitám Srí Lanky. Nedaleko Lví skály se nachází královské město Pollonaruwa, které proslulo velkou koncentrací paláců a chrámů. Ve svatyni Gal Vihara lze vidět velkou sochu Buddhy vytesanou přímo do skály. Nejrozsáhlejším ze starobylých měst Srí Lanky je Anurádhapura, přes tisíc let právě odsud ovládali sinhálští králové svou říši. O jeho významu vypovídají impozantní stavby známé jako dágoby. Duchovní srdce města ale žije ve stromě, je jím smokvoň známá jako strom Bó. Jedná se o nejstarší historicky doložený strom světa, jenž pamatuje už dva tisíce let. Je odnoží památného stromu Bodhgaya v Indii, pod nímž údajně Buddha po dlouhých meditacích dosáhl osvícení. 

Unikátní safari

Toužíte-li vidět slony ve volné přírodě, vypravte se do národního parku Minneriya. Srí Lanka se řadí mezi země s nejvyšším výskytem těchto majestátních obrů. Pro místní obyvatele jsou posvátní, v předkoloniálním období se zabití slona trestalo smrtí. Na světě existují tři poddruhy slona indického, slon cejlonský žije pouze na Srí Lance. Především v období sucha tady máte příležitost vidět stovky slonů přicházejících k napajedlu. Toto sloní setkání je považováno za nejpočetnější na světě. Kromě slonů máte na ostrově šanci vidět vysokou zvěř, sambary indické, makaka bandara, a pokud vám bude štěstěna hodně nakloněna, také levharta cejlonského. Větší šance spatřit tuto nádhernou kočkovitou šelmu máte v národním parku Yala, jenž patří mezi nejstarší a nejznámější parky v zemi. Jeho ekosystém je pestrý jako celý ostrov. Zahrnuje monzunový les, pastviny, křoviny i písečné pláže. Nejnavštěvovanější část parku byla původně rezervací vyhrazenou lovcům, chráněným prostorem pro zvířata se stala v roce 1938. Zdejší levhartí populace patří k největším vůbec.Nejrozlehlejší ze všech 22 národních parků je Wilpattu, což je sinhálský výraz pro ‚deset jezer‘. Najdeme zde přírodní jezírka obklopená hustými lesy a park je domovem mnoha druhů ptactva, medvěda pyskatého a právě i zmíněného levharta. 
 

V ruchu velkoměsta

Slušelo by se v itineráři nevynechat ani město Colombo. Devět z deseti lidí vám odpoví, že je hlavním městem ostrova. Od roku 1978 jím je ovšem těžko vyslovitelné Šrí Džajavardanapura Kotte. Colombo je nicméně největším městem a zároveň obchodním uzlem Srí Lanky. Jeho koloniální minulost se potkává s moderní architekturou. Ve staré čtvrti najdete pevnost Fort, která se také může chlubit zápisem na seznamu UNESCO. V těsné blízkosti se nachází tržiště Pétta, kde to žije od rána do noci, a pokud jste připraveni na asijský šum, můžete se vrhnout do nakupování všeho, od koření po drahokamy. V uličce Gabo Lane seženete přípravky ájurvédské medicíny. Toto pět tisíc let staré učení je na ostrově hluboce zakořeněné. V doslovném překladu znamená nauka o životě a jejím cílem je dosažení psychické a fyzické pohody. Na ostrově najdete také resorty specializující se na léčebné procedury pomocí ájurvédy. V roce 1956 se přestěhoval do Colomba génius a vizionář Arthur C. Clarke. Ostrov ho inspiroval k napsání románu Rajské fontány, kde popisuje svou ideu vesmírného výtahu. Tato země si ho přitáhla i svými mořskými hlubinami, v nichž spatřoval jistou podobnost s universem. Vy se můžete dotknout nekonečna při relaxaci na některé z pláží. Bentota je na dosah butikových hotelů, ostrov Pigeon u pláže Nilaveli jako by byl stvořen ke šnorchlování a Mirissa je základnou pro výlety za velrybami, největšími tvory naší planety. Toužíte-li po duševním detoxu, na Srí Lance vám bude dobře. 
 

Z ráje do ráje

Ideální tečkou za poznáváním rozmanitých krás Srí Lanky je přesunout se z ní na Maledivy. Tropický ráj složený z devatenácti atolů a tisícovky ostrůvků, z nichž jen hrstka je obydlena, na vás čeká za pouhou hodinu a půl letu z Colomba. Přestože na Srí Lance jsou krásné pláže, těm maledivským nemohou konkurovat. Křišťálové vody Indického oceánu jsou navíc celoroční zárukou příjemných teplot okolo 27 °C. Maledivy, nejplošší stát planety zapsaný v Guinnessově knize rekordů, nabízí také fantastický podmořský život. K vrcholným zážitkům tady patří potápění s mantami, jižní Ari Atol nabízí adrenalinový zážitek v podobě žraloků velrybích. Přestože se živí planktonem, ucítíte v jejich blízkosti mrazení v zátylku. Kromě potápění a šnorchlování se na Maledivách můžete věnovat rybolovu, vodním sportům, vyrazit na plavbu spojenou s pozorováním delfínů nebo se po akcí nabyté Srí Lance prostě jen položit na cukrově bílou pláž s drinkem v ruce, doladit opálení a v přestávkách si užívat SPA terapie.
 
 
 
 

Tipy na další články