Ischia – mio amore

Má pitoreskní starosvětské kouzlo, které z ní dělá odzbrojující alternativu uspěchaného života. Ischia, zelený ostrov věčného mládí, jehož termální prameny prospívaly i císařům Římského impéria. Na čas se tu snadno zapomene, protože rytmus života je dokonale sladěn s rytmem přírody. Ischia navíc zůstává autentická, protože je méně navštěvovaná než sousední Capri.

1450x674 cover Ischia La Regina Isabella Storia_albergo_regina_isabella

 

Hodinová plavba Neapolským zálivem, jedné z nejkrásnějších zátok světa, s výhledy na vulkanickou ostrovní krajinu, funguje jako předehra k dalším vzrušujícím zážitkům. Vystoupit v Ischia Porto je jako vyhodit hodinky do moře. Už v 50. letech své setkání s Ischií jedinečným způsobem vylíčil americký spisovatel Truman Capote ve svém cestopise Local Color: „Udělat první krok na ostrově bylo tak krásné a vzrušující, jako poslouchat tlukot vlastního srdce,“ napsal Capote, jemuž při vylodění spadly hodinky a rozbily se. „Okamžitě bylo jasné, že Ischia není místem, kde je nutné mít přesnou představu o čase. Popadne vás úžasný pocit blahodárné izolace, kdy se zdá, že se nemůže stát nic špatného ani nepříjemného!“ Když po cestě složíte kufry, zjistíte, že už se vám nechce nikam spěchat. Chce se vám jen relaxovat v termálních lázních, lenošit na písečných plážích a procházet se po svěžích zahradách. Můžete se vydat na procházku kaštanovými lesy a vinicemi do nejvyššího bodu ostrova, popíjet kávu na nábřeží s výhledem na Aragonský hrad nebo si celé dny užívat bublající koupele ve skalních bazénech. Už dávní Řekové věděli, proč si ostrov vybrali jako svou první základnu v západním Středomoří.

Ve filmových kulisách

Na vulkanické Ischii jsou dramatické kontrasty na denním pořádku. Příroda až po uši ponořená v termálních vodách tu vytočila monumentální lávové kužely, zahloubila sopečné krátery a jako dekor načrtla tufové útesy i jeskyně s tyrkysově průzračnou vodou! Z trhlin dýchají horké páry a rodinným stříbrem jsou gejzíry léčivých termálních pramenů rozprostřené po celém ostrově. Mistrovské dílo přírody ilustruje i pestrá paleta barevných písečných pláží – od světlých okrových až po antracitové, které vznikly rozpadem sopečných hornin. Řekové, kteří kolonizovali ostrov v 8. století př. n. l., využívali horké prameny jako lék na hojení následků válečných ran i k osvěžení ducha a těla. Nad bublajícími prameny, kde budovali chrámy zasvěcené bohům, vznikly první základy pozdějších lázeňských měst. Římané poté vybudovali svůj promyšlený systém termálních lázní a zavedli dodnes využívané principy blahodárného lázeňství. Ačkoliv erupce a zemětřesení mnohokrát zasáhly do rozkvětu ostrova a zapříčinily odchod Řeků i Římanů a dalších civilizací, obdařily Ischii v podzemních vrstvách největší koncentrací termálních pramenů v Evropě. Je jich tu více než sto! Po slavné antické historii upadla Ischia zpustošená nájezdy pirátů a barbarů na dlouho v zapomnění. Až do poloviny 20. století, kdy se její obyvatelé dočkali příjezdu luxusní jachty filmového producenta Angela Rizzoliho, který díky filmu a prozíravé podnikatelské vizi probudil ospalý rybářský ostrov k novému životu. Filmové umění rozzářilo dávnou slávu zapomenutého ostrova, který se zatřpytil na stříbrném plátně ve více než čtyřiceti celovečerních filmech. Vznikl tu epochální film Kleopatra, komedie i kvalitní filmové umění, které ukázalo světu Ischii plnou zvláštní přitažlivosti. A díky tomu začal i novodobý turismus. 

Talent na prvenství

Kromě historického závanu, který zanechal obdivuhodné stopy v centrech ostrovních měst, zažijete také povahu Ischie, horkou jako napolitánský temperament. V nejmenší obci ostrova Lacco Ameno najdete vše jako v učebnici historie, včetně té vulkanické, kterou ilustruje tufový mořský hřib Il Fungo hned v přístavu. „Život se tu narodil z moře a z ohně! To nás na ostrově izoluje v dobrém i zlém a přináší nám to bohatství i samotu, což je typická vlastnost rybářů, kteří mají všechno, a přitom nic, La più bella del mondo! (nejkrásnější na světě!),“ vykřikne k nebi rybář Peppe, který zrovna kotví lodičku u mola. Jeho pravice směřuje k návrší Monte Vico se zubatou strážní věží, která vyznačuje přesně oblast, kde Řekové kdysi vybudovali akropoli s chrámy a agorou. O řeckém osídlení bohatě svědčí archeologické nálezy v muzeu v bývalé soukromé vile Angela Rizzoliho, Arbusto. Čím více se po hlavní promenádě Via Roma blížíte kolem rázovitých domů, kavárniček a obchůdků k hotelu Regina Isabella, tím zde přibývají luxusní butiky, které si se svými názvy nezadají s římskou Via del Corso. Koncentrace dobrých klientů legendárního hotelu je totiž zaručená. Pětihvězdičkový hotel Regina Isabella byl pro novodobou historii Ischie svým významem možná srovnatelný s dávnou řeckou kolonizací. Talentovaný vydavatel a filmový producent Angelo Rizzoli zde totiž v padesátých letech vybudoval první hotelový komplex na ostrově, čímž zažehl moderní éru hvězdné Ischie, která se zanedlouho stala turistickou mekkou známou po celém světě. A filmy začal točit, aby přilákal hvězdné návštěvníky! Kniha návštěv se může pochlubit podpisy Charlieho Chaplina, Jacqueline Kennedy, Aristotela Onassise, a především Liz Taylor, která uhranula Richarda Burtona při natáčení Kleopatry. Právě tady se odehrály první líbánky legendárního páru. A jako by městečko nemělo prvenství dost, termální vody ve zdejším parku Negombo mají nejvyšší procento léčivých minerálů i koeficient radioaktivity, což jim dodává mimořádné terapeutické účinky. 

Ostrov jako wellness

Slavné termální lázně na ostrově nabízejí bazény se sladkou, slanou, horkou i studenou vodou a také procedury s vodou a bahnem všeho druhu. Nemluvě o přístupu k té nejlepší vodní terapii, která existuje – v moři! V nejstarších lázních na světě, parku Nitrodi, s vysoce léčivými účinky síranovo-hydrogenuhličitanové vody uznávané dokonce italským Národním instituem zdraví, zažijete kousek ráje, který vás vezme do náruče hluboké vnitřní pohody a uleví bolavému tělu. Na rozdíl od ostatních lázní tady nenajdete žádné důmyslné bazény a vířivky, ale pouze vodu proudící z bezpočtu sprch a malých fontánek, rozmístěných po celém přírodním areálu. Deset minut pod léčivou vodu podporuje odplavování toxinů a také omlazuje! Římské aristokratky si tu regenerovaly stárnoucí pokožku, vojáci léčili válečná zranění a staří své neduhy. Lázně Nitrodi získaly takový věhlas, že se staly až do 3. století našeho letopočtu centrem římské termální kultury. A pak tu máme okouzlující park Negombo s nejvyšším obsahem léčivých látek. U bazénů na terasách stoupajících vysoko do svahu Monte Vico najdete větší intimitu než v ostatních termálních parcích. Ocitnete se tu v zahradním světě na panoramatických terasách mezi bujnou vegetací, která by nezasvěceným mohla připomínat moderní botanickou zahradu. Pojetí je totiž dílem zahradního architekta světového renomé Ermanna Casasco, který Negombo navrhl s odkazem na nejrůznější zahrady světa. A navíc si můžete užít soukromou pláž s hedvábně jemným bílým pískem a krystalově čistou zátokou s výhledem na památná místa legendárního výběžku. Nemůžete si ale nechat ujít ani největší termální park na ostrově, Thermes Jardins de Poseidon (Poseidonovy zahrady), které leží v závětří pahorku Capizzo u otevřeného zálivu Baia di Citara s nádhernou širokou pláží. Lázně zasvěcené bohu moře v okouzlujícím přírodním prostředí na velkorysé ploše kolem 4500 m2 poskytují vodní ráj se soukromým přístupem na romantickou pláž Citara. Park vytvořil německý lékař Gernot Walde, který navrhl koncept inspirovaný ideální přírodní povahou místa ještě dávno před dnešním pojetím wellness. A protože na Ischii o rarity není nouze, v horké vodě se lze koupat na některých místech celoročně, a dokonce i vařit. Do antických dob se můžete ponořit v lázních Cavascura, které se nacházejí 300 metrů od pláže Maronti. Koupat se můžete v jeskyni stejně jako císař Augustus, který si tu užíval mezi malými vodopády a párou stoupající z vroucí pramenité vody, která sestupuje z hor o teplotě 90 °C už po tisíciletí.
 

Osobité kouzlo

Přehnaly se tudy civilizace, Ischia si ale vždy dokázala udržet svůj autentický šarm. Stačí se projít historickou částí v Ischia Ponte, hlavním městě ostrova. Bílé a růžové domy mají něco z Orientu i španělského baroka. V uličkách vydlážděných lávovými kostkami objevíte dvacet pět století historie mezi paláci a kostely i starobylými vinicemi, a především při neobyčejném setkání se skutečným patronem ostrova – Aragonským hradem. Jako byste byli v přímém setkání s roztodivnou minulostí, která se zabydlela na jednohubce vulkanické skály. Castello Aragonese, tohle město ve městě se ničemu nepodobá a vy jste ztraceni v jeho mystické kráse. Od roku 1912 je hrad v soukromém vlastnictví rodiny Mattera, která sídlo před první světovou válkou koupila v aukci za 25 tisíc italských lir! Už třetí generace se snaží oživit historické místo bohatým společenským životem, který přináší v nejrůznějších formách, ať už se jedná o nejdůležitější místní událost roku – Ischia Film Festival, dočasné výstavy v plenéru, či výstavy starověkého i současného umění v muzejních galeriích. Milovníci historie navíc mohou přímo na hradě přespat v autentických prostorách paláce v novém hotelu Albergo Il Monastero na samotném vrcholku starobylého sídla. 

V dobré společnosti

Ischijská města jsou navlečená jako korálky po pobřeží celého ostrova, Lacco Ameno, Forio, Serrara Fontana, Barano, Ischia a Casamicciola Terme. Forio nabízí neopakovatelné večery na dlouhých západních plážích. Pravá ischijská dolce vita, ideální pro ty, kteří chtějí strávit dovolenou daleko od přeplněných míst. Staré Forio mísí baroko se saracenskými vlivy, venkovskou architekturou i tradičními palazzos. Pěší zóna Corso Francesco Regine vás dovede k památné Maria Caffè Internazionale. Vývěsní tabule se slavnými jmény návštěvníků vypovídá o bohaté intelektuální poválečné historii, kdy Ischia vítala první turisty. Na skleničku i vášnivé debaty sem chodili Albert Moravia s Pasolinim, Visconti, Maria Callas či náš oblíbený Truman Capote, který se usadil v nedalekém hotelu Di Lustro. „Zabíráme téměř celé patro přímo na nábřeží, slunce je tvrdé jako diamant a všude je cítit příjemná jižní vůně vistárií a citroníků,“ pochvaloval si, když si v roce 1949 pronajal apartmán s pětichodovým menu dvakrát denně za pouhých dvě stě dolarů. 

Nejblíže ke štěstí

Strmé stoupání dlouhou pěší zónou zakončuje sněhobílý kostelík Santa Maria del Soccorso s nejkrásnějšími výhledy po celém západním pobřeží. Není to ale jediný důvod, proč tenhle malý bílý klenot Ischii závidí celý svět! Proslavila ho nejen americká komedie Billyho Wildera Avanti! (česky Nebožtíci přejí lásce), v němž Jack Lemmon jako zaneprázdněný byznysmen díky souhře okolností navždy obrátí svůj život ke štěstí. Traduje se, že pokud zahlédnete, jak za zvonicí vychází zelené světlo, budete mít navždy štěstí. Na Ischii mají štěstí nejblíže, protože na světě jsou jen dvě další taková místa – v Turecku a Tichém oceánu. Vzácný optický jev, který vzniká při svítání či západu slunce, může v souhře s lomem slunečního světla vytvořit tenký pruh jasně zelené barvy. Okolí Foria je prostě fascinující včetně dlouhých pláží, bujných zahrad, skvělých restaurací i nedaleké zátoky Sorgeto, kde se vykoupete v horké vodě po celý rok.

2x TOP MÍSTA, KDE PROPADNOUT KOUZLU ISCHIE 

LUXUSNÍ HNÍZDO NAD MOŘEM – Mezzatorre Resort & Spa

Bylo nebylo, na odlehlém ostrohu zalesněného výběžku Punta Caruso na západní straně ostrova se ukrývá skalnatý kousek ráje pokrytý bujnou zelení omývanou křišťálovými vodami. Jediné, co musíte udělat, je naskočit do malého žlutého taxíku a nechat se odvézt na nejnovější luxusní adresu ostrova. Pětihvězdičkový hotel Mezzatorre prošel v roce 2020 zásadním faceliftem mateřské luxusní hotelové skupiny Il Pellicano a vyjímá se jako pevnost nad mořem, obklopená sedmi hektary středomořské vegetace. Budova z 16. století připomíná romantickou verzi středověkého hradu, ale ve skutečnosti jde o starobylou strážní věž. Z mnohých se postupem času staly hotely a soukromé rezidence, inspirovaly také bývalé sídlo italského režiséra Luchina Viscontiho, jenž se významně zasloužil o popularitu Ischie. Jeho vila La Colombaia stojí na kopci, co by kamenem dohodil.

Naklonit se můžete z terasy vyčnívající přes okraj věže jako příď lodi a rozhlédnout se po moři a pevnině s výhledem až do kouzelného zálivu San Montano s termálním parkem Negombo. Slavné ostrovní termální vody tady ale proudí výhradně pro hosty, kteří mohou relaxovat v bazénech na kamenných terasách nebo absolvovat procedury ve stínu venkovního altánu, který jako by se vznášel na moři. Koupat se budete dlouho do západu slunce na soukromé pláži nebo ve vyhřívaném bazénu, jehož modř se snoubí s tou mořskou, nasávat vůni citroníků a oddávat se dolce far niente s požehnáním Vesuvu přikrčeného na obzoru. Každá cihla hotelu Mezzatorre vyzařuje jedinečné kouzlo tohoto drsného pobřeží. Pokoje a apartmá rozmístěné v hlavní budově a několika nízkopodlažních bungalovech jsou prodchnuté elegantní čistotou, která dokonale kombinuje moderní design s historickým odkazem.

 

JAKO Z FILMOVÉHO PLÁTNA – La Regina Isabella

V poklidném Lacco Ameno na severozápadě ostrova přetrvává italské kouzlo starých časů i se svou žijící hotelovou legendou La Regina Isabella. Skvělá poloha u moře, termální lázně s výjimečnými prameny, michelinská restaurace a také unikátní apartmán Liz Taylor jsou dobrým důvodem, proč i světová smetánka vyhledává tuto prověřenou adresu. Generaci filmových hvězd z 50. let vystřídaly dnešní celebrity, jako Matt Damon, Gwyneth Paltrow či Sting.

Hotel otevřel v roce 1956 legendární filmový producent a vydavatel Angelo Rizzoli, když na místě rozšířil původní historické lázně královny Isabely a na starověkých řecko-římských ruinách postavil první hotelový komplex v moderním pojetí. Během několika let se Regina Isabella i s celou Ischií staly lákavým centrem mezinárodní společenské prestiže. Majitel filmové produkční společnosti Cineriz Angelo Rizzoli tak pomohl zanedbané Ischii dostat se z poválečných obtíží a výrazně přispěl k jejímu rozvoji. Termální lázně, okouzlující krása ostrova, a zejména Lacco Ameno, kde existovaly příznivé podmínky pro celou řadu akvizic, nadaného vizionáře okouzlily natolik, že se zanedlouho pustil do ambiciózního projektu přeměny ospalého ostrova v elegantní prázdninovou destinaci pro bohatou klientelu a filmové celebrity. Za pomoci svých mocných nástrojů, kinematografie a tištěných médií, vytvořil novou image ostrova, když v 50. letech vyprodukoval v rychlém sledu první filmy Suor Letizia (Sestra Letizia) a Vacanze a Ischia (Dovolená na Ischii).

Zásadní kouzlo hotelu Regina Isabella spočívá v jeho neformální italské eleganci připomínající staré dobré časy, kde by zrovna náhodou mohla Sophia Loren projet na vespě kolem hotelu. Jeho 128 velkých a vzdušných pokojů se může pochlubit stylovým historickým nábytkem a majolikovou ručně vyráběnou keramickou dlažbou. Nejluxusnější Double Deluxe Royal, který kdysi obývala Liz Taylor, vás pozve na terasu přímo nad mořem se soukromou venkovní vířivkou napájenou termálními prameny.

Léčebné prameny, které před staletími jako první přilákaly Římany na Ischii, zaujímají ústřední místo v rozlehlých samostatných lázních, jedněch z nejuznávanějších v celé Itálii. Prameny, které tu vyvěrají při teplotě 56 a 77 °C, pro jejich zvláštní účinky dokonce studovala na počátku 20. století Marie Curie a jsou stále v centru výzkumu tří různých univerzit. Jejich zvláštností je biologická rozmanitost, která díky velkému množství obsažených minerálů skýtá bohaté využití v estetické i lékařské oblasti. Hosté si mohou vybrat z dlouhého seznamu ošetření obličeje a těla – mnohé s bioaktivním termálním bahnem z ischijských jeskyní. A až se budete cítit náležitě hýčkáni, máte dostatek příležitostí k odpočinku u čtyř hotelových bazénů, které zahrnují i krytý bazén napájený termální vodou.

Kuchyně Regina Isabella je stejně pestrá a rafinovaná. V michelinské Indaco vám šéfkuchař Pasquale Palamaro podá noblesní atmosféru jako na zlatém podnosu! Jméno restaurace pod širým nebem získala podle indigové barvy vody moře za soumraku, což skýtá romantický zážitek s třpytivými hvězdami nad hlavou a půvabnou vesničkou Lacco Ameno ve výhledu. Zdejší kuchyně se skládá převážně z mořských plodů a zahrnuje nejčerstvější produkty ostrova přímo ze soukromé hotelové zahrady. Vychutnáte si tu jeden z nejkouzelnějších kulinářských zážitků kdekoli na pobřeží Amalfi, jako třeba quenelle z mořského ježka (podávané v ostnaté skořápce) s bramborovým pyré, mořskými řasami a foie gras. Na menu jsou i typická jídla, jako je paccheri di Gragnano s rukolou a mořským ďasem nebo úlovek dne podle momentální inspirace šéfkuchaře. Pokud chcete prozkoumat nejbližší okolí, můžete začít třeba u baziliky Basilica Santuario Santa Restituta zasvěcené patronce ostrova svaté Restitutě, ke které místní chovají ještě snad větší úctu než k Angelo Rizzolimu. Podle legendy se zázrakem vylodila v nedaleké zátoce San Montano a zázračně pomáhala lidem v obtížných situacích. Pokud se v půlce května vydáte na Ischii, můžete si vychutnat jednu ze zásadních událostí kulturního kalendáře, svátky na počest svaté Restituty. Ulice Lacco Ameno pokryjí pestrobarevné koberce květin při průvodu s ikonou a den končí lidovou veselicí na hlavním náměstí, když černou oblohu začnou propichovat první rachejtle ohňostroje.

 
 
 

Tipy na další články

Maroko pro odvážné aneb 10 zážitků, které vám zvednou tep | Exclusive Tours

Maroko pro odvážné aneb 10 zážitků, které vám zvednou tep

Pokud patříte k těm, jimž v žilách koluje dobrodružná krev, na území pětkrát větším než Česká republika tu najdete vše, co si lze představit v těch nejdivočejších snech – od adrenalinu v rozžhavené Sahaře až po zdolávání zamrzlých vodopádů v horách Atlasu. Stačí jen vědět, kde a co přesně hledat....
Celý článek
Maledivy – vodní ráj to na pohled | Exclusive Tours

Maledivy – vodní ráj to na pohled

Po šesti hodinách letu z Dubaje se stroj pomalu snáší k zemi a cestující u okýnek se začnou neklidně vrtět. Za chvíli už šumí hlasy v celém letadle, jež, zdá se, přistává rovnou na hladině Indického oceánu. Na poslední chvíli se z jeho vod vynoří ostrov Hulhulé a kola měkce dosednou na přistávací...
Celý článek
Svatý a stylový Bartoloměj | Exclusive Tours

Svatý a stylový Bartoloměj

Jestliže jste milovníky francouzského art de vivre, ale Francii již dobře znáte a chtěli byste někam dál, pak je pro vás tím pravým Sv. Bartoloměj neboli St. Barts. Tento ostrov v Karibiku je zámořským územím Francie a v rajských podmínkách koncentruje to nejlepší ze země galského kohouta.
Celý článek