Tam, kde je golf skutečně královským sportem

Zeměpisná poloha předurčuje Maroko pro golfový únik od středoevropské zimy. Navíc je to jedna z mála zemí, kde se golf může bez nadsázky nazývat královským sportem. Byl to totiž Hassan II., sám nadšený golfista, kdo stál za rychlým rozvojem tohoto sportu v Maroku, které dnes nabízí více než třicet hřišť a skvělou infrastrukturu.

1450x674 cover Tam, kde je golf skutečně královským sportem | Exclusive Tours

 

Pro Maročany není golf žádným moderním výstřelkem, vždyť první hřiště bylo v Tangeru otevřeno již v roce 1914, stáli za ním slavní golfoví architekti Cotton & Pennink. O šestnáct let později se přidal Royal Golf of Mohammedia, a protože stranou nechtěl zůstat ani marrákešský paša, v roce 1933 zrealizoval svůj starší záměr v podobě Royal Golf of Marrakech. Všechna tato hřiště se až puristicky držela britské a skotské tradice a dodnes, i když prošla již mnoha proměnami, připomenou ostrovní golf. Skutečný rozvoj přišel teprve s nástupem krále Hassana II. na marocký trůn. Za jeho vlády se země vymanila z francouzského protektorátu a nastoupila cestu k modernizaci. Hassan II. stál v jejím čele od roku 1961 až do své smrti v polovině roku 1999. I když byl svým založením spíše konzervativec, právě on se rozhodující měrou zasloužil o to, že Maroko nevsadilo jen na nerostné bohatství, ale začalo lákat i turisty. A co víc, král byl sám nadšeným golfistou a rozhodl se vsadit právě na tento sport. Osobně se zúčastnil i otevření největšího golfového areálu v zemi – Dar Es Salam Golf Course. Právě tady se už v roce 1971 uskutečnilo první pro-am klání (turnaj, na němž hrají společně amatérští a profesionální golfisté) o trofej Hassana II. Tento turnaj se koná dodnes (byť s přestávkami) a od roku 2010 je také pravidelnou součástí European Tour, druhé nejvyšší golfové profesionální série světa. Evropská (i světová) golfová špička sem zavítala i letos na konci října.

Země golfu zaslíbená

Golfový průmysl v Maroku narůstá nyní intenzivněji než turismus samotný. Není divu, na rozdíl od pouštního Egypta může tahle země nabídnout úžasné scenerie včetně výhledů na zasněžené vrcholky mytického Atlasu. A pokud se rozhodnete trochu po téhle (ne úplně malé) zemi cestovat, čeká na vás hned několik úplně rozdílných zážitků. Středomořské pobřeží na severu nabídne hru s výhledy na moře, pokračovat můžete hřišti doslova obklopenými historií – ať již v Casablance, Fesu, nebo Rabatu se můžete během cesty k míčku kochat pohledem na antické památky či jiné historické monumenty. Pokud dáváte místo antických sloupů při hře přednost výhledu na zasněžené vrcholky horských velikánů, jsou právě pro vás stvořena hřiště v Marrákeši, kromě toho nejstaršího jich tam dnes najdete skoro deset. A protože ke golfu patří i odpočinek, můžete si na závěr vyzkoušet některý z plážových resortů na břehu Atlantiku – je jedno, jestli se rozhodnete pro Agadir nebo jeho okolí. Čekají vás tu hřiště se spoustou písku, která připomenou některé golfové resorty třeba ve Spojených arabských emirátech. Celkově se počet hřišť v Maroku blíží už čtyřem desítkám. Velkou výhodou pro golfisty je místní klima. Snad jen horké a suché léto během července a srpna není pro golfovou dovolenou v Maroku nejlepší volbou. Jinak je ale tahle země sázkou na jistotu. I v lednu a prosinci se teploty pohybují kolem 15 stupňů, což je pro hru celkem příjemné. Pozor si dejte snad jen na listopad, který bývá deštivější. A ještě jeden velký trumf třímá Maroko v rukou – od většiny evropských metropolí je jen pár hodin letu. Takže až vás začne zima nudit, bude se vám zdát, že hole zahálí už příliš dlouho, a indoorové drivingy vám polezou krkem, stačí necelé tři hodiny na přímé lince a můžete hrát v tričku s krátkým rukávem a kraťasech. 

Royal Golf Dar Es Salam

I když není nejstarší, golfový areál Dar Es Salam by měl alespoň jednou za život navštívit každý golfista hodný toho jména. Právě tady se od roku 1971 hraje turnaj o cenu Hassana II. a právě tady se zastavuje European Tour. Už to samo o sobě říká, že půjde o skutečně nezapomenutelný zážitek. Jestliže sem zavítáte, zatají se vám dech hned na začátku. I když jste jen pár minut od centra marockého hlavního města Rabatu, ocitnete se v úplně jiném světě. Designér Robert Trent Jones využil skoro všeho, co mu příroda kolem nabízela, trochu jí pomohl a stvořil něco skutečně dokonalého. Je to vlastně taková esence golfového Maroka – antické památky, hodně, ale opravdu hodně vody a až neuvěřitelně krásné výhledy. V areálu se nachází celkem 45 jamek – dvě osmnáctijamková hřiště doplňuje jedna devítka. Rozlišeny jsou barevně – červená a modrá jsou osmnáctky, devítka dostala zelenou. Každé z těchto hřišť je v něčem jiné, každé si přichystá odlišné nástrahy a vyzkouší odlišné dovednosti. 

Ikonická devítka

Tohle hřiště vám nedá oddechnout – tady prostě musíte trefovat fairwaye. Jenže ty nejsou nijak široké, a co víc, často pořádně zakroucené. Všude číhají stromy a také záludné bunkery, z nichž dobrý výsledek zahrajete jen těžko. Navíc voda čeká skoro na každé jamce, a i když není vždy ve hře, přece jen dokáže trochu znejistět. A pak je tu samozřejmě ikonická ostrovní devítka. Můžete si tolikrát opakovat, že green je tu obrovský a čeká vás ze žlutých odpališť jen 123 metrů. Téhle jamce se přezdívá manta, protože ostrůvek s greenem připomíná její křídla. A když pak stojíte na odpališti, majestátnost tohoto zvířete se vám nejspíše vybaví a možná dokáže i rozklepat kolena. Znovu se do hry voda vrací i na pětiparové dvanáctce, tady je to hlavně o zkrocení svých emocí – z odpališť hrajete přes vodu, která pak lemuje jamku zleva. Jenže jak daleko hrát? Zejména lepší hráče nutí tahle jamka zkusit přímější cestu na green a třeba i birdie. Jenže to znamená hodně dlouhou ránu přes vodu. I když pak až do konce hřiště mizí, i závěrečná osmnáctka pořádně provokuje. Dogleg doleva totiž tak trochu vybízí k přímé ráně přes koruny vzrostlých stromů. Ale pozor, buďte přesní. Co červené hřiště nabírá délkou, dohání modré technickou náročností. Najdete tady ještě více vody, ale především modulované fairwaye i greeny, a pokud se budete tlačit k dobrému výsledku, dokáže být i pořádně záludné. Spravit náladu si můžete na zeleném hřišti, pouhých devět jamek je skutečně hlavně o užívání si okolí, nádherné přírodě a potěšení z golfu. 

Assoufid Golf Club

Trávit golfovou dovolenou v Maroku a nezahrát si ani jednou v Marrákeši? To snad ani nejde. Už jen proto, že pro jeho jedinečnou atmosféru musíte tohle město rozhodně navštívit. Hřiště Assoufid Golf Club leží trochu stranou od města, utečete tak všudypřítomnému chaosu i hluku, okolní výhledy vám možná připomenou hru pod rakouskými Alpami, ale stačí se rozhlédnout kolem a pochopíte, kde že to vlastně jste. Kromě hřiště samotného je kolem vás poušť a palmy. Takže počítejte s tím, že tady na vás čeká hodně písku. V roce 2017 dokonce tohle hřiště obdrželo titul nejlepšího hřiště v Africe, a nutno říct, že právem. Skotský designér Niall Cameron zasadil celý areál velmi citlivě do okolní přírody a vytvořil hřiště, které si prostě budete užívat. Ovšem zadarmo vám nic nedá! Osmnáct jamek je poskládáno na docela malém prostoru a všude kolem vás čekají jen písečné duny. Proto se vyplatí spíše místo rizika volit ránu na jistotu, často je to mnohem spolehlivější cesta k nižšímu skóre. Ovšem Cameron si dal hodně záležet na tom, aby vás k riziku provokoval. Mimochodem, Marrákeš nabízí kvalitních hřišť celou paletu. Co by kamenem dohodil od pouštního Assoufidu se nachází PalmGolf Marrakech Ourika, hřiště patřící do skupiny Troon Golf, což je samo o sobě zárukou vysoké kvality a také perfektního servisu. I tady jste pořád v poušti, ovšem designérské duo Neil Haworth a Stephane Talbot dokázalo poskládat osmnáct zajímavých jamek mezi místní palmy a olivovníky. Zde vás samozřejmě čekají neuvěřitelná panoramata lemovaná vrcholky Atlasu. 

Golf du Palais Royal d’Agadir

Hodně odlišnou atmosféru zažijete na atlantském pobřeží. Hřiště Golf du Palais Royal d’Agadir se nachází v podstatě uvnitř agadirského hradu, což už samo naznačuje, že hra tady není úplně pro každého. Jedná se o striktně privátní hřiště, takže dostat se sem není snadné, musíte dostat pozvání od samotného krále. Ovšem když se vám to povede, čeká na vás nezapomenutelný den. I když je oficiálním designérem hřiště Robert Trent Jones st., ve skutečnosti nese spíše rukopis Cabella Robinsona, protože Jones se dostal v Maroku do politických problémů, a tak práci nedokončil. Vysoké zdi všude kolem poskytují hráčům dokonalé soukromí a klid na hru. Dvě devítky jsou poskládány vedle sebe a jejich design je výzvou i pro velmi zkušené golfisty. Ostatně právě toto hřiště nahradilo na několik let na začátku druhé dekády tohoto století Dar Es Salam v kalendáři European Tour. I tady je mnohem důležitější než délka přesnost, minout fairway znamená totiž téměř jistě skončit v některém z hodně záludných bunkerů nebo jen útrpně sledovat míček, jak utíká z některého bočního svahu pořádně daleko. Dokladem toho, že hřiště dokáže potrápit i profesionály, je fakt, že v roce 2015, kdy se tu hrálo Marocco Open o trofej Hassana II., patřily hned dvě místní jamky mezi osmnáct nejtěžších v celém kalendáři. Tříparová dvojka nebyla rozhodně skórovací, průměrný výsledek zde byl 3,4. Každý z místních tříparů má totiž minimálně 200 yardů (tedy přes 180 metrů). Pořádně potrápit dokázala profesionály i závěrečná osmnáctka – par 4 s délkou přes 440 metrů zaznamenal průměrné skóre 4,43, a dokonce pět hráčů na ní zapsalo triple-boggey.
 
 
 

Tipy na další články

Thajsko. Země, kde je pažit stále zelený | Exclusive Tours

Země, kde je pažit stále zelený

V Thajsku se golfu velmi daří a najdeme tu opravdu špičková hřiště. Vzhledem k podnebnému pásu si navíc můžeme vsadit, že tady bude pažit za všech okolností opravdu hustý. Nezapomeňte si tedy přibalit golfové hole, pokud si potrpíte na vlastní. Na většině hřišť na vás čeká perfektní servis,...
Celý článek
Pebble Beach – kde si sny a noční můry rozumí | Exclusive Tours

Pebble Beach – kde si sny a noční můry rozumí

Může být skutečnost, že majitelem hřiště je Clint Eastwood, spíše příjemným bonusem? Ano, pokud jde o Pebble Beach Links. Tohle golfové hřiště vám totiž ukáže všechny krásy linksového golfu v americkém provedení. A přes svou nezpochybnitelnou obtížnost vám prostě vezme dech. Je totiž úžasné.
Celý článek
Nejen za mayskými odkazy | Exclusive Tours

Nejen za mayskými odkazy

Kdy je nejlepší vypravit se do Mexika? Kdykoli. Je to celoroční destinace. My vás dnes zveme do jednoho z přímořských rájů této malebné, fascinující a pestré země: na Yucatan. Dnes je totiž především západ Yucatanu čím dál oblíbenější turistickou destinací. V místních lesích najdeme množství...
Celý článek