Svatý Mořic Dálného východu aneb cesta do Japonska nejen za nejlepším sněhem na planetě

Nekonečné závěje dokonalého prašanu, sashimi s jikrami z mořského ježka klidně přímo na svahu a après-ski pod hvězdnou oblohou v hřejivém objetí termálních pramenů. Vítejte na severu Japonska, kam se rok co rok sjíždějí zasvěcení z celého světa za exkluzivním zážitkem, o kterém básní bitcoinoví miliardáři i britská královská rodina. Splněný sen vášnivých lyžařů a zhýčkaných gurmánů v jednom je navíc perličkou, kterou se ostrovnímu národu prozatím daří držet relativně v utajení. Nechte se okouzlit zasněženou exotikou Daleké Asie a zjistěte, proč zimní Japonsko nesmí chybět na vašem bucket listu.

1450x674 cover Svatý Mořic Dálného východu | Exclusive Tours

 

Zatímco představu perfektního dne v Alpách vykresluje azurová obloha a vzorný manchester, v zemi vycházejícího slunce je tomu úplně obráceně – příslibem nejlepších podmínek jsou mraky. Ženou je sem ledové větry ze Sibiře, které nad Japonským mořem nabírají obrovské množství vlhkosti a zde ji vypouštějí ve formě toho nejkvalitnějšího sněhu, co si dovedete představit. Místní japow - kombinace slov JAPAN a POWDER – suverénně vítězí napříč kontinenty jako crème de la crème prašanu. Je suchý a tak neskutečně lehounký, že po pás vysokými závějemi proletíte jako nic, a s trochou vytrvalosti ho zvládnete brázdit po celý den, aniž by vám únavou vypla kolena. Zimní střediska tu každou zimu zavalí více než 15 metrů sněhu, což je pro srovnání zhruba trojnásobek alpského průměru. Od ledna do poloviny února navíc padá téměř bez přestání dnem i nocí, a proto, pokud si chcete užít ty nejlepší freeridové podmínky na světě, je toto období sázkou na jistotu. Ve sněhový ráj se s příchodem zimy mění především druhý největší ostrov Japonska, severně ležící Hokkaidó. Vstupní branou s mezinárodním letištěm je hlavní město Sapporo, vyhlášené stejnojmenným pivem a oblíbeným festivalem Yuki Matsuri, který začátkem února láká návštěvníky mimo jiné na impozantní přehlídku sněhového umění – vysochaných postaviček animé až po masivní paláce vysoké několik metrů. Zde se ale příliš nezdržujte, za tím pravým dobrodružstvím to chce vyrazit ještě o kousek dál.

Korunní klenot jménem Niseko

Zhruba tři hodinky autem na východ od Sappora se do výšky 1308 m n. m. šplhají čtyři střediska. Annupuri, Niseko Village, Hirafu a Hanazono společně tvoří populární resort Niseko United, který nabízí 32 vleků a více než 50 kilometrů sjezdovek. Jeho hypnotizující dominantou je vulkán Yōtei, který ačkoliv je téměř poloviční, svou symetrií nápadně připomíná posvátnou japonskou horu Fudži. Průkopníkem zdejšího lyžování a také prvním člověkem, jenž v roce 1912 za velkého zájmu médií zdolal a sjel stěny této aktivní sopky, byl rakouský podplukovník Theodor von Lerch Edora. Dnes jej v nedale kém městečku Kutchan připomíná bronzová socha v životní velikosti a hold mu vzdávají také všichni vyznavači adrenalinu, kteří na sněžnicích nebo skialpech podnikají výpravy k vrcholu kráteru, aby si naplno vychutnali svobodu z jízdy vykoupenou dlouhými hodinami náročného stoupání. První vleky v této oblasti zahájily provoz v 60. letech, a teprve o třicet let později sem začali pozvolna proudit zahraniční turisté. Moderní Niseko je však již na hony vzdáleno dřívějším podmínkám a prémiové služby, včetně exkluzivního ubytování a špičkové gastronomie, jej dnes řadí mezi desítku nejlepších resortů. Měří tak síly například s americkým Aspenem či švýcarským Svatým Mořicem, který Niseko dokonce již před lety pojalo jako své sesterské město. Hned ráno tu můžete vyrazit kličkovat čerstvě napadaným sněhem mezi větvičkami trpasličích bambusů, k obědu vychutnávat plody moře nebo se zahřát přímo na sjezdovce miskou božsky pikantních nudlí ramen v oblíbeném Lookout Café, odpoledne objevovat okolí na sněžných skútrech a večer nad tabulí nejčerstvějších sashimi degustovat japonskou whiskey (náš tajný tip je Nikka). Pokud navíc vsadíte na ubytování v nově otevřeném ztělesnění luxusu Higashiyama Niseko Village spadajícím pod globální brand Ritz-Carlton, můžete své plány na další den svěřit do rukou privátních průvodců. Co takhle zažít heliskiing nebo se nechat vyvážet na odlehlé pláně rolbou? Zde na úbočí sopečných vrcholků si lze splnit i ten nejdivočejší zimní sen.

Vnitrozemí pro požitkáře

Zatímco smetánka z Hongkongu a Singapuru roztáčí své jeny v Niseku, ti, co touží po intimnějším zážitku, míří do srdce ostrova. V okolí městečka Furano sice sněží o trochu méně než v těsné blízkostí pobřeží, ale vlhkost vzduchu pohybující se mnohdy na úrovni pouhého procenta přihrává na místní svahy ten nejlehčí a nejnačechranější sníh z celého Hokkaidó. Právě tato lokalita společně s okolím městečka Asahikawa, kde se pravidelně koná Světový pohár ve snowboardingu, je ideální destinací pro dlouhé výpravy mimo sjezdovky následované bezkonkurenčním freeridem, po kterém vám ještě dlouhé měsíce zůstane euforický úsměv na tváři. Nachází se zde i Ashidake, nejvyšší hora ostrova, jíž místní domorodci přezdívají hřiště bohů. Z její hloubi unikají na různých místech bělostné sloupy páry a její nekonečné pláně nabízí jedny z nejdelších sjezdů v těchto končinách. Okolí Furana však stojí za návštěvu i ve chvíli, kdy nejste zrovna na úrovni lyžařského experta. Zde se totiž můžete projíst doslova celým Japonskem. Místní venkov je domovem překvapivého množství michelinských restaurací, které svá menu staví téměř bez výjimky na lokálních ingrediencích. Tuhé zimy a horká léta ve spojitosti s nejčistší horskou vodou dodávají místnímu ovoci a zelenině neskutečnou šťavnatost, rozlehlé farmy poskytují špičkové maso i mléčné produkty a každý den jsou do regionu dováženy čerstvé ryby a plody moře. Na talíři tak můžete obdivovat třeba houby z Tokachi, křupavou kachničku z Takikawy, grilovaného chňapala z vln Tichého oceánu a jako přílohu osvěžující ředkev daikon hrající všemi barvami. Popularitě se ale těší i takzvaný rybolov na dírkách, tedy na zamrzlých jezerech, ze kterých šťastlivci tahají jednoho kapra za druhým. Okamžitá proměna na delikátní smaženou tempuru je odměnou, která za ty prokřehlé prsty rozhodně stojí. 

BLAHODÁRNÝ ONSEN

Oblast japonských ostrovů patří mezi nejaktivnější vulkanické zóny na světě, s čímž se pojí hojný výskyt termálních pramenů a také hluboko zakořeněná lázeňská kultura. Odpočinek v lázních zvaných onsen je zážitkem, bez něhož není den plný lyžování, a hlavně pobyt v Japonsku kompletní. Luxusní hotely a designové sruby nezřídka mají své vlastní vířivky s blahodárnými termály, za autentickou atmosférou ale zamiřte do veřejných lázní. Prostory bývají oddělené, vstupuje se do nich zásadně bez plavek a stejně jako u ostatních společenských aktivit i zde platí přísná etiketa. Na pozoru se musí mít především tetovaní jedinci, jelikož zdobení těla je z kulturních důvodů zakázáno, ale jinak je to i s drobnými přešlapy zážitek k nezaplacení.
 
 
 
 

Tipy na další články