LA BELLISSIMA!!! Sardinii není na světě rovno

Je součástí itálie, přesto se její obyvatelé Italy nikdy nenazvou. Jsou to Sardové se svým ostrovem, kde si žijí podle svého a hovoří vlastním jazykem. O Sardinii se mluví jako o Karibiku Evropy. Kdo byl na jejích plážích, ví, že jde o zasloužený příměr. Ostrov omývaný Středozemním a Tyrhénským mořem byl předurčen k tomu, stát se jednou z nejexkluzivnějších dovolenkových destinací.

1450x674 cover LA BELLISSIMA!!! Sardinii není na světě rovno

 

Anglický literát D. H. Lawrence se v roce 1921 v doprovodu své manželky Friedy nalodil v Palermu na loď, na několik dní opustil Sicílii, kde žil, a vydal se objevovat druhý největší ostrov Středomoří. Sardinie byla v té době považována za polodivokou zemi pastevců s vlastním jazykem a odlišnými kulturními tradicemi. O turismu tu nikdo ještě neměl ani potuchy, malárie byla na ostrově přítomna do 2. světové války a slušné silnice Sardové postavili až ve druhé polovině 20. století. „Dejte mi prostor, dejte mé duši prostor a držte tam i všechny příkré srázy příběhů,“ nechal se slyšet D. H. Lawrence, který navštívil i půvabné městečko Nuoro ležící ve vnitrozemí ostrova, jemuž dominují horské scenerie s pohořími Supramonte a Gennargentu. Srdce Sardinie, tolik odlišné od pobřeží, se svými lesy, vodopády a řekami je místem, kde se k tradicím předků přistupuje až s posvátnou úctou. Cesta sem byla poctou spisovatelce jménem Grazia Deledda, původem z Nuora. Rodilá Sardka nacházela pro své dílo inspiraci na rodném ostrově a stala se první Italkou, která v roce 1926 obdržela Nobelovu cenu za literaturu. Lawrencův pobyt na ostrově byl krátký a intenzivní, přesto vyústil v publikování cestovatelských vzpomínek v knize Sea and Sardinia, jež oslovuje čtenáře dodnes. „Sardinii není na světě rovno,“ prohlásil D. H. Lawrence. S touto větou se dokáže ztotožnit každý, kdo ji navštívil.

Smaragdové pobřeží

Princ Karim Aga Khan se v 60. letech plavil podél Costa Smeraldy a byl natolik okouzlen jejími přírodními půvaby, že zde založil stejnojmenný jachtařský klub a s ním turistické letovisko Porto Cervo. Na vybudování prémiové destinace si princ najal špičkový tým architektů, kteří respektovali zdejší genius loci a navrhli stavby připomínající původní obydlí dokonale zapadající do krajiny. Porto Cervo neboli Jelení přístav, jenž zvíře připomíná svým tvarem, je letní place to be společenské smetánky z celého světa. Této klientele odpovídá nabídka služeb, restaurací, butiků věhlasných značek a špičkových nočních klubů. Příkladem je klub založený Flaviem Briatorem s příznačným názvem Billionaire Club, kde se baví jet-set společnost kroužící kolem Porto Cerva. Briatore, bývalý majitel stájí F1, koncipoval tento podnik jako výjimečné dobrodružství párující luxury dining se zábavou. Šéfkuchař Batuhan Piatti mistrně propojuje mediteránskou gastronomii s asijskou exotikou a sardskou tradicí. V kombinaci s vystoupením pod hlavičkou Masters of Extravaganza můžete očekávat explozi zážitků.

 

Zážitkové menu

Sardinie je vskutku zážitkovou destinací, dokáže nabídnout od všeho trochu. Kdo se zajímá o historii, bude nadšen. Pouze na tomto ostrově můžete vidět nuraghy, prazvláštní kamenné věže postavené stejnojmennou civilizací, jež ostrov obývala dávno předtím, než sem dorazili Římané. Stáří těchto věží, kterých je na Sardinii sedm tisíc, se odhaduje na tři a půl tisíce let. Dodnes archeologové hledají odpovědi na tyto dvě základní otázky. Jak byly nuraghy postaveny a za jakým účelem? Smaragdové vody Sardinie má v oblibě nejen člověk, ale také delfín skákavý. Pokud toužíte vidět tohoto tvora v jeho přirozeném prostředí, v okolí ostrůvku Figarolo je to téměř sázka na jistotu. V Golfo Aranci (Pomerančový záliv) můžete šnorchlovat či hledat delfíny během jízdy na kajaku. Výlet na souostroví La Maddalena lze považovat za milou povinnost. Tvoří ho sedm ostrůvků, které jsou součástí národního parku La Maddalena. Je to oblast vyhlášená nádhernými plážemi, nejslavnější je Spiaggia Rosa neboli Růžová pláž na ostrově Budelli. Její barva souvisí s výskytem červeného korálu. Ostrov Caprera, zřejmě pojmenovaný podle počtu koz, které zde žijí, je spíš než pro své přírodní krásy znám jako místo, odkud italský revolucionář Giuseppe Garibaldi podnikl tažení ke sjednocení Itálie. Jeho dům dnes slouží jako muzeum. K nejpozoruhodnějším místům na ostrově se řadí kaňon Gorropu na východním pobřeží, patřící k nejhlubším v Evropě. Tato oblast je považována za nejdivočejší část Sardinie, tady nacházeli útočiště bojovníci vzdorující mocnému Římu. Je to místo jako stvořené pro hiking. Vápencový kaňon vyhloubený řekou Flumineddu prochází krajinou pokrytou dubovými lesy, jalovci a tisy, jejichž paměť sahá tisíc let zpět. Nad touto krajinou tiše krouží majestátní orel skalní. 

Chléb jako notový papír

Kořeny sardské gastronomie jsou spojeny s pastevectvím. Tradiční jídelníček tvořil chléb, maso a sýr. Na menu v restauracích dnes najdete jídla, která jsou obvyklá na pevnině, jako je pizza či mnoho druhů těstovin, sardská kulinářská klasika je ale jinde. Přestože ostrov obklopují proslulé smaragdové vody, Sardové nikdy nebyli horlivými fanoušky rybolovu. Vychází to z historie, kdy strategická poloha Sardinie přitahovala mnohé nájezdníky, a tak se obyvatelé spíše stahovali do vnitrozemí, kde se věnovali pastevectví a zemědělství. Dodnes patří k nejuzavřenějším národům Evropy. Základním pokrmem tu vždy byl chléb, tenký a křupavý, nazývaný pane carasau nebo pane pistoccu – notový papír, který si pastýři sušili na cesty. Specialitou Sardů je ovšem selátko pečené na rožni známé jako su porceddu. Nemělo by být starší než čtyřicet dní, aby maso bylo náležitě jemné. 

Po michelinských stopách

Každý foodie by si měl poznamenat restauraci Dal Corsaro v Cagliari, fungující pod taktovkou šéfkuchaře Stefana Deiddy, jenž michelinskou hvězdu obhájil již posedmé v řadě. Restaurace má jen pár stolů, hosté si vybírají mezi dvěma menu lišícími se pouze v počtu položek, zbytek je překvapením šéfkuchaře. Stefano Deidda vás vezme na objevitelskou kulinární cestu napříč ostrovem vycházející z lokálních surovin podle aktuální nabídky na místním tržišti. Na promenádě v Porto Cervo se nachází další michelinský klenot, jenž má pevně v rukou šéfkuchař Italo Bassi, který drží nejslavnější kulinářskou hvězdu již pět let po sobě. Velký cit pro detail se projevuje nejen v precizních technikách zpracování jídel, ale i v samotném interiéru podniku, z něhož se vám nebude chtít odejít. Kdo by také odolal kaviáru párovanému se šampaňským z věhlasných francouzských vinic. Další michelinskou hvězdu, tentokrát s výhledem na úchvatné pobřeží Baia Sardinia, vám naservíruje Somu. Její šéfkuchař Salvatore Camedda brilantně kombinuje nejkvalitnější ingredience ostrova s chutěmi, které si jako světoběžník osvojil při cestování. K dalším michelinským klenotům patří Gusto By Sadler v exkluzivním Baglioni Resort, Fradis Minoris v Laguna di Nora v Pule, jejíž šéfkuchař Francesco Stara obdržel Zelenou hvězdu za udržitelnost a také Il Fuoco Sacro, nacházející se v butikovém resortu Petra Segreta Resort & Spa v oblasti San Pantaleo, vyhledávané jachtaři. „Až budete v nějaké restauraci chtít Sardům dokázat, že rozumíte jejich zvykům, objednejte si vždy buď menu pouze z ryb, nebo menu pouze z masa. Nikdy to nemíchejte dohromady, protože to tu není zvykem,“ doporučuje známý český gastronaut Pavel Mauer.
 

Sýr na vlastní nebezpečí

Sardinie je ostrovem všech chutí, a to doslova. K místním specialitám, byť oficiálně zakázaným, patří sýr Casu marzu, jenž je v Guinnessově knize rekordů uveden jako nejnebezpečnější sýr světa. Nebezpečí spočívá v jeho složení, které může způsobit řadu zdravotních problémů. Základ obvykle tvoří ovčí sýr, záměrně infikovaný larvami sýrohlodky drobné, a konzumuje se ve vysokém stadiu rozkladu, tedy i s larvami. Nikdo neví, jak Sardové na tuto toxickou pochoutku přišli. Její úřední zákaz způsobil, že se jen zvýšil zájem po larvím sýru, jehož pojídání je kulinární expedicí na vlastní nebezpečí. 

Cvalem k uctění světce

Ostrov je domovem nejen velmi specifických jídel, ale i svébytných tradic. Každý měsíc je dobrý důvod uspořádat oslavu, a v hlavní sezoně to platí dvojnásob. Kromě toho, že se během léta ze všech pódií line hudba různých žánrů, k nejdůležitějším datům patří 6. a 7. červenec. To se všichni sejdou v městečku Sedilo ve středu ostrova na akci známé jako l ́Ardia di San Costantino. Jedná se o církevní slavnost a koňské dostihy v jednom s křesťanskými kořeny. Jezdci cválající na koních představují rytíře prokazující svou oddanost císaři Konstantinovi. Na základě zjevení nařídil Konstantin vojákům, aby na svých štítech nesli nápis In hoc signo vinces (s tímto znamením zvítězíš). Přestože nebyl v početní převaze, 28. října roku 312 bitvu u Ponte Milvy nad pohany vyhrál. Poté Konstantin vydal edikt zakazující perzekuci křesťanů a na Sardinii jako Santu Antine patří k nejhorlivěji uctívaným světcům. Atmosféru si můžete ještě více zpříjemnit degustací některého z místních vín. Vernaccia di Oristano zrající v kaštanových nebo dubových sudech připomíná sherry a je nejznámějším fortifikovaným vínem Sardinie. Nejrozšířenější je však odrůda Cannonau, ta dává červená vína sytě rubínové barvy, jejich střídmá konzumace prý napomáhá dlouhověkosti. Na Sardinii o tom něco vědí, neboť ostrov náleží mezi pět Blue Zones, kde se lidé dožívají nejvyššího věku na Zemi. 

3x PLACES TO BE NA SARDINII

PITRIZZA

Hotel Pitrizza se řadí se mezi TOP 5* hotely na pobřeží Costa Smeralda. Úchvatný výhled na záliv, bazén vytesaný ve skalách a nádherná pláž vytvářejí dokonalé zázemí pro ultimátní útočiště u Středozemního moře. V roce 1963 jej navrhl italský architekt Luigi Vietti na zvlněných kopcích Costa Smeraldy. Od té doby doby patří Pitrizza k hotelovým klenotům Sardinie. V zahradách s výhledem na moře je situováno 49 pokojů a suit navržených v okouzlujícím designu. Z balkonu, terasy nebo zahrady si budete moct plnými doušky vychutnávat půvaby dolce vity na sardský způsob. K dispozici je i šestnáct jedinečných vil, z nichž většina má také privátní bazén s úchvatnými výhledy. Jedna z nich dokonce disponuje vlastní malou pláží, kam se nikdo jinak než po moři nedostane. K resortu také náleží bazén s mořskou vodou navržený tak, aby vytvářel dojem, že splývá s hladinou smaragdového pobřeží. Milovníky golfu jistě potěší, že pouhých sedm kilometrů odsud se nachází Pevero Golf Club, vyhlášené 18jamkové hřiště navržené Robertem Trentem Jonesem.
 

ROMAZZINO, A BELMOND HOTEL

Ikonický resort, jenž představuje zhmotněnou architektonickou vizi Michele Busiriho Vici, postavený na jednom z nejkrásnějších míst na Sardinii. Byl navržen tak, aby přirozeně zapadal do fascinujících přírodních kulis Costa Smeraldy. Štukované křivky resortu a terakotové dlaždice jsou pečetí originality, jež odlišuje Romazzino od ostatních pětihvězdičkových resortů. Jeho vintage šarm vás přenese do 60. let, kdy Karim Aga Khan zapsal Porto Cervo na mapu dovolenkových place to be společenské smetánky. Rozložení hlavní budovy je ideálně postaveno tak, že budete moci každý den sledovat východ i západ slunce přímo ze svého pokoje. A tento pohled se vám určitě neomrzí. Romazzino leží hned u nádherné písčité pláže se smaragdově čistou vodou a je obklopen zahradami. Ráno vás bude probouzet jemné šumění vln, stylové zázemí najdete v některém z hotelových pokojů, suit či vil se servisem a službami zaručujícími spokojenost s vaším luxusním getaway na Sardinii. V Romazzino máte možnost zažít italský pojem villegiatura (dovolenou) jako nikdy předtím.
 

BAGLIONI RESORT

V mořské rezervaci Tavolora Marine Reserve, jen kousek od skvostné pláže Lu Impostu a v jednom z nejlepších vinařských regionů Sardinie, leží hotelový klenot Baglioni Resort. Svým hostům otevřel své brány v roce 2021 a už po šesti měsících dostala jedna z jeho tří restaurací, Gusto By Sadler, vedená špičkovým šéfkuchařem Claudiem Sadlerem, michelinskou hvězdu. A protože nejlepší je učit se od nejlepších, hotel umožňuje rezervovat si cooking class přímo s kulinárním virtuosem Sadlerem. Krása sardského pobřeží je proslulá, tak proč se na něj nepodívat z ptačí perspektivy? Stačí vyrazit na heli tour, kterou vám concierge v Baglioni rád zprostředkuje. Anebo raději z koňského hřbetu či na jachtě? Záleží na vašich představách. Baglioni Resort je synonymem luxusu, který se promítne do všech aspektů vašeho pobytu. Ubytovat se můžete jak v pokojích, tak v suitách nebo v úžasné vile se šesti ložnicemi. Dopřejte si to nejlepší na italský způsob. A pokud byste na ostrově strávili 15. srpen, měli byste vědět, že v tomto termínu se koná slavnost Ferragosto, jejíž tradice sahá až do římských dob. Je to nejkouzelnější letní noc, naplněná hudbou a kulinárními specialitami. Baglioni má pro tuto příležitost přichystanou řadu nezapomenutelných překvapení.
 
 
 
 

Tipy na další články

Seychely – tropická nirvána | Exclusive Tours

Seychely – tropická nirvána

Tvoří je sto patnáct ostrovů, které jsou jako šňůra přírodních perel. Každý z nich je unikát. Představují zbytky dávného superkontinentu Gondwany. Dělí se na vnitřní ostrovy s typickými žulovými balvany a tropickou vegetací, kde sídlí hlavní turistické resorty, a pak na vnější ostrovy korálového...
Celý článek
Pebble Beach – kde si sny a noční můry rozumí | Exclusive Tours

Pebble Beach – kde si sny a noční můry rozumí

Může být skutečnost, že majitelem hřiště je Clint Eastwood, spíše příjemným bonusem? Ano, pokud jde o Pebble Beach Links. Tohle golfové hřiště vám totiž ukáže všechny krásy linksového golfu v americkém provedení. A přes svou nezpochybnitelnou obtížnost vám prostě vezme dech. Je totiž úžasné.
Celý článek
Laponsko – cesta na sever | Exclusive Tours

Laponsko – cesta na sever

Půlnoční slunce, bílé noci s měkce růžovým světlem a hluboké lesy, v nichž vládne nekonečné ticho. Laponsko je jednou z posledních evropských divočin, kde za nejvyšší zákon platí zákon přírody. Prožeňte se závějemi za psím spřežením, vyrazte na běžky uprostřed polární noci, nechte si změnit pohled...
Celý článek