Svatý a stylový Bartoloměj

Jestliže jste milovníky francouzského art de vivre, ale Francii již dobře znáte a chtěli byste někam dál, pak je pro vás tím pravým Sv. Bartoloměj neboli St. Barts. Tento ostrov v Karibiku je zámořským územím Francie a v rajských podmínkách koncentruje to nejlepší ze země galského kohouta.

1450x674 cover The Christopher Svaty Bartolomej | Exclusive Tours

Ostrov patří k Malým Antilám, ale co se přírodního a společenského šarmu týče, je to velikán. Bohatí a slavní jsou tu jako doma, což má svůj důvod. Svatý Bartoloměj štědře servíruje první poslední, ale s nenuceností karibského vánku. Ten ovál i Kryštofa Kolumba, který ostrov v roce 1493 při své druhé výpravě pro evropský svět objevil. Dostal jméno po jeho bratru Bartolomějovi. Ostrov byl neobroušeným diamantem, který začali opracovávat Francouzi, ale historickou stopu zde zanechali i Švédové. Hlavní město ostrova, Gustavia, dostalo jméno na počest švédského krále Gustava III. Téměř sto let byl ostrov švédskou kolonií, od Francie jej zakoupili výměnou za obchodní práva v Göteborgu. Jedno století nadvlády ale skandinávskému království stačilo a poté Sv. Bartoloměje prodali zpět Francouzům. Oficiálním jazykem je francouzština, platí se eurem a nemožné neexistuje. Zážitkem je tu vše včetně letiště, které se řadí mezi první světovou desítku nejextrémnějších. První piloti, jimž se na trochu rovné ostrovní ploše podařilo přistát, jsou dodnes považováni za hrdiny. Runway měří 650 metrů a končí v moři, přistávání letadel je také oblíbenou podívanou slunících se hostů na přilehlé pláži St. Jean. Bát se nemusíte, piloti jsou na záludnosti svatobartolomějského letiště dobře vyškoleni a sbírání jedinečných zážitků k dovolené patří.

The Christopher, seznamte se

Sv. Bartoloměj přitahuje majetné a náročné hosty, což se projevuje v kvalitě služeb a ubytování. Můžete si pronajmout přepychovou vilu, jachtu nebo se nechat hýčkat v některém z butikových hotelů. Pětihvězdičkový a rodinný hotel The Christopher se nachází v Pointe Milou na severovýchodě ostrova a pro hosty má nachystaných několik prostorných pokojů a suit, možný je také výběr některé z vil s výhledem na oceán. Na svém kontě má hned několik prvenství. 

Karibik s příchutí Středomoří

Arnaud Faye, držitel dvou michelinských hvězd a titulu Meilleur Ouvrier de France pro nejlepší mistry svého oboru, miluje Azurové pobřeží a jeho středomořský vibe, jenž rezonuje v menu servírovaném v hotelové restauraci Rivyera. Novinka letošní sezony (r. 2023), kterou oslavovaný šéfkuchař připravil pro své hosty jako novou kulinární zkušenost, nese název Mezzé & Mediterranée. Za doprovodu živé hudby se podává exkluzivní menu poskládané z uzeného lilku, pikantní harissy z chobotniček, hummusu a dalších specialit. Arnaudova slabost pro jih Francie a stejně tak pro čerstvost a lokálnost se odráží například ve výběru mahi mahi od místních rybářů s bylinkami vypěstovanými na nedaleké farmě, vybrané položky jako jehněčí maso či mořský okoun putují do Rivyery z Francie. Samotný jídelní lístek je originálním dílem ručně vytvořeným umělkyní původem z Nice. Haydée Otero do něj zapracovala citrony, růže, fíky, bergamot a další ingredience. Restaurace má i svou signature vůni, která nevtíravě podtrhuje kulinární zážitek, který si z Rivyery odnesete. Příjemnou tečku za karibským večerem nabízí koktejlové menu vytvořené Victorem Delpierrem, vítězem světového šampionátu The World Coffee in Good Spirits Championship. Každý z osmi koktejlů byl navržen tak, aby na chuťových pohárcích provedl hosty osmi magickými městy. Signature koktejly postavené na přírodních ingrediencích a výběrovém alkoholu se skvěle párují s kouzelnými západy slunce. 

Kino pod hvězdami

Novinkou letošního roku (r. 2023) je také hotelový Cinema Club, kde si můžete užít filmovou noc rovnou pod hvězdami a nechat se ovívat vánkem od oceánu. Na velkém plátně se promítá muzikálová klasika, například nová verze West Side Story. A co by to bylo za kino bez mlsání? Klasický popcorn ale nečekejte. Podávají se domácí žemle s konfitovaným jehněčím ramínkem, sendvič croque monsieur s černým lanýžem, nadýchané těsto s pralinkami nebo karamelizované kešú oříšky. 

Péče v režii Sisley

Za zmínku jistě stojí, že Christopher boduje i na poli wellness služeb. Svědčí o tom ocenění Best Hotel Spa v Karibiku a Best Hotel Spa na ostrově Sv. Bartoloměje. V hotelovém Sisley Spa, které mají v oblibě místní i návštěvníci ostrova, nelze šlápnout vedle. Francouzská rodinná společnost Sisley s více než osmdesáti lety zkušeností a výzkumu patří k nejprestižnějším kosmetickým značkám současnosti. Kvalitu produktů mohou hosté otestovat v některém z pěti wellness pokojů, relaxovat a přitom se nechat ukolébat šuměním vln. Sisley Phyto-Aromatic Treatments jsou procedury kombinující s respektem k francouzské tradici masážní rituály z celého světa se silou aromaterapie s cílem znovusjednotit tělo a ducha. Luxusní značka Sisley přináší hostům hotelu Christopher personalizovanou péči spojenou s nejlepšími přírodními extrakty a esenciálními oleji. Za signature treatment tohoto SPA je považována masáž horkými mušlemi, terapeutka pracuje se skutečnými lasturami naplněnými horkým olejem. Masáží dochází ke snížení svalového napětí. Žhavou novinkou tohoto roku jsou late-night treatments, noční wellness, k němuž patří i tropická koupel pod hvězdami. Sisley Spa je jediné na ostrově, které nabízí možnosti procedur přímo u oceánu. Ranní ptáčata naopak ocení Core & Body program a pod vedením zkušeného instruktora nastartují svůj den pořádnou dávkou energie. Hosté si také mohou zarezervovat privátní hodinu jógy korunovanou masáží na uvolnění svalstva. 

Go Green

Christopher je jediný hotel na ostrově, který získal certifikát Green Globe Environmental Certifi cation, a byl takto oceněn již druhý rok v řadě. Znamená to, že ochrana životního prostředí není jen fráze, ale že se naplňuje i v praxi. Hotel podporuje projekt Artireef, jehož cílem je ochrana třiceti osmi druhů korálů na útesu Pointe Milou vzdáleném pár desítek metrů od hotelu. Projekt využívá kovové konstrukce a elektrický proud k růstu nových korálů. Na konstrukcích ve tvaru Eiff elovy věže či egyptských pyramid se promění v podvodní umělecká díla. Vysazováním endemických druhů, které na Malé Antily patří, a jejich ochranou před invazivními druhy roste naděje, že se uchová biodiverzita podmořského života. Christopher má na ostrově i další prvenství – vodu z vlastních zdrojů, čímž došlo k zásadní redukci spotřeby plastových lahví. Tento projekt se vyvíjel několik let, v roce 2016 hotel zahájil vlastní proces desalinace, díky čemuž mohl vodu z oceánu dál využívat. Dalším krokem byla proměna v kvalitní pitnou vodu, což se podařilo a host ji dostane na stůl perlivou či neperlivou, podle své chuti. 

Svatý Bartoloměj nikdy nespí

Ostrov Sv. Bartoloměje není ospalou oázou luxusu, naopak, stále se tu něco děje. Hosté z celého světa prchají před zimou, aby zde oslavili Nový rok a užili si karibské novoroční oslavy. Jaro je zase zasvěceno jachtingu, konají se tu nejprestižnější jachtařské závody – St. Barths Bucket Regatta a Les Voiles de St. Barth Richard Mille. A podzim je věnován gastronomii. Nejslavnější francouzští šéfkuchaři přijíždějí na ostrov, aby v rámci populární akce Gourmet Festival potěšili hosty vybraných restaurací svým kulinářským uměním.
 
 
 
 

Tipy na další články

North Island – dokonalá fúze luxusu a soukromí | Exclusive Tours

North Island – dokonalá fúze luxusu a soukromí

Jsou ostrovy a ostrovy. A pak je North Island, kategorie sama o sobě. Píše se o něm jako o nejexkluzivnějším ostrově světa. Biblická rajská zahrada by se mohla nacházet právě zde. V soukromém tropickém ráji, kde luxus je stejnou samozřejmostí jako dýchání. Největší exkluzivita, kterou vám s...
Celý článek
Madagaskar – místo vzdorující evoluci | Exclusive Tours

Madagaskar – místo vzdorující evoluci

Jestli se nedokážete rozhodnout, zda se vydáte na dovolenou do Afriky, nebo Asie, případně hledáte něco zcela mimo vaše dosavadní zkušenosti, naplánujte si cestu na Madagaskar. Poznáte, co jste dosud nepoznali, uvidíte, co jste dosud neviděli.
Celý článek
Atoly North Malé a South Malé | Exclusive Tours

Atoly North Malé a South Malé

Jak už název naznačuje, nacházejí se tyto atoly v blízkosti hlavního města. Turisticky nejvytíženějším atolem Malediv je North Malé se správním centrem v Thulusdhoo, které je kromě produkce coca-coly z odsolené vody proslulé také výrobou tradičních bubnů zvaných bodu beru. Dalším z významných...
Celý článek