Dubaj – mission possible

Už jsme si zvykli, že Dubaj umí překvapit. A to velkolepě. Stejným stylem pojala v roce 2022 i světovou výstavu EXPO, kterou hostila jako vůbec první arabská země. Slibovala zážitek na celý život, a jak víme, v Dubaji se tomu dá věřit.

1450x674 cover Dubaj – mission possible | Exclusive Tours

 

Pokud existuje místo neomezených možností, je to Dubaj, která se z rybářské osady stala hybatelem pokroku, vizionářem v oblasti architektury i nových technologií. A budoucnosti se také týká dubajské EXPO, které bylo slavnostně zahájeno prvního října 2022. Téma světové výstavy znělo: Connecting Minds, Creating the Future. Již od poloviny 19. století se vystavovatelské země snaží zaujmout a ukázat svůj největší potenciál. Na tom se nic nezměnilo, mění se jen obsah společenských témat odrážejících ducha a potřeby doby.

Češi proměnili vzduch ve vodu

Na dvojnásobku rozlohy Monaka vystavovalo v Dubaji téměř dvě stě zemí a šedesát z nich si postavilo vlastní expozici. Patřila k nim také Česká republika s pavilonem nazvaným Czech Spring, jenž zastiňoval mrak vytvořený z devíti kilometrů nerezových trubek. Sochař Jan Dostál vytvářel obří skulpturu ze sedmnácti tun materiálu přímo na místě. Jednalo se o největší ručně tvarovanou sochu z nerezové oceli na světě. Plastika připomínající organickou strukturu prorůstala vnitřkem pavilonu, jehož středobodem byl systém S.A.W.E.R. (Solar Air Water Earth Resource). Český vynález, jenž měl v Dubaji světovou premiéru. „Tento unikátní systém dokáže proměnit suchý pouštní vzduch ve vodu zcela autonomně, jen za použití solární energie. Na didaktické stěně ukážeme, jak ze slunce získáváme energii, ze vzduchu molekuly vody, z bioreaktorů živiny a minerály a z písečného podloží život. Je to technologický zázrak,“ říkala Lenka Maršálková, manažerka českého pavilonu. O vynález vyvinutý vědci z Akademie věd ČR a ČVUT již projevila zájem řada zemí. Český pavilon neopomněl ani na prezentaci českého skla, představil ho v moderní podobě. Ve vstupní galerii visela designová instalace z dílny společnosti Lasvit s názvem Zlatý déšť, složená z 300 světelně pulzujících lián. 

Inkubátor nových myšlenek

Dubaj se neohlíží dozadu. Zajímá ji budoucnost a té také postavila muzeum. Samozřejmě velkolepé. Museum of the Future má tvar oka, přesněji řečeno anuloidu hledícího do budoucnosti, futuristickou fasádu z korozivzdorné oceli pokrývají kaligrafie v arabštině. Sedm podlaží je věnováno inovativním konceptům z oblastí týkajících se zdravotnictví, vzdělávání či rozvoje měst. Muzeum například ukáže, jak může technologie pomáhat lidskému tělu a mysli, prostřednictvím interaktivních expozic pomůže představit si klimatické změny až do roku 2050. Architektonický skvost realizovala společnost Killa Design, jejíž ředitel Shaun Killa se vyjádřil, že po technické stránce se jednalo o nejnáročnější projekt, na kterém kdy pracoval. Muzeum budoucnosti se nachází v blízkosti Emirates Towers symbolizujících dvojčata Dubaje a do jeho futuristických útrob budou návštěvníci moci vstoupit již brzy. 

Nejvyšší vyhlídkové kolo

Držet se při zdi nemá Dubaj ve své DNA. Každý z projektů, který realizuje, musí být nějakým způsobem jedinečný. Vyhlídkové kolo Ain Dubai na umělém ostrově Bluewaters Island se vypíná do výšky 210 metrů, díky čemuž je nejvyšší svého druhu. Nechalo za sebou slavná ruská kola v Londýně a Las Vegas. Každý z pilonů Dubajského oka měří 126 metrů a samotná hmotnost konstrukce odpovídá čtyřem Airbusům A380. Nachází se u břehů oblíbeného komplexu Jumeirah Beach Residences a nabízí výhledy v rozsahu 360 stupňů. Z vyhlídkového kola máte Dubaj jako na dlani, můžete se kochat krásným pobřežím, panoramaty dubajského přístavu a v neposlední řadě ikonickými stavbami, jako jsou Burdž al-Arab, Palm Jumeirah či Burdž Chalífa. Jednu jízdu si užijete během 38 minut, k dispozici je 48 klimatizovaných kabin. Rezervovat si můžete i privátní kabinu a nechat si uspořádat originální oslavu. 

A ještě výš

Kde najdeme nejvyšší budovu světa? Ano, v Dubaji. Burdž Chalífa s výškou 828 metrů je nejvyšší stavbou a obývanou budovou, kterou člověk kdy postavil. Drží hned několik rekordů, disponuje nejrychlejším výtahem světa (64 km/h), který je zároveň nejdelší. Mimochodem, jedenáct pater Burdž Chalífy zaujímá hotel Armani. Má soukromý vchod, luxusní wellness a umožňuje přímý vstup do nákupního centra Dubai Mall, které je podle celkové plochy největší na světě. Dubaj si svou přezdívku metropole rekordů nevysloužila náhodou, ale svou nálepku ještě povýšila. Vlastní rekordy si sama překonává. Pokud má něco převyšovat Burdž Chalífu, postaví si to Dubajané sami. A tak španělský architekt Santiago Calatrava navrhl Dubai Creek Tower. Její přesná výška je zatím obestřena tajemstvím, hovoří se o 1000 metrech, čímž by Burdž Chalífu překonala o celých sto metrů. Stejnou ambici měli v Saúdské Arábii, kde začala růst do nebe Jeddah Tower, její stavba ale byla přerušena a nikdo neví, zda saúdský projekt bude naplněn. 

Jak to vidí ptáci

Pohledy na Dubaj, která nikdy nespí a kde revoluční projekty rostou jako houby po dešti, se nikdy neomrzí. Kochat se můžete z Golden Frame. Zlatý rám je rozhledna složená ze dvou 150 metrů vysokých věží propojených do rámu jako z obrazové galerie. Je to samozřejmě největší rám na světě. Symbolicky odděluje tradiční část metropole od té supermoderní. Pokud se ubytujete v hotelu Address Beach Resort, můžete si na vlastní kůži užít další z dubajských rekordů. Nejvýše položený nekonečný bazén na světě. Nachází se v 77. podlaží a z výšky 294 metrů nabízí výhled na dubajské pobřeží, zvláště na čtvrť Dubai Marina nebo umělý ostrov Palm Jumeirah. V dáli je k vidění také ikonická plachetnice, hotel Burdž al-Arab. Délka bazénu dosahuje 75 metrů. Atrakce je již zapsána v Guinnessově knize rekordů, ale osvěžit se v ní mohou pouze hoteloví hosté. Address Beach Resort byl otevřen v březnu tohoto roku a jeden světový rekord by byl pod jeho dubajskou úroveň. Má tedy hned dva. Kromě nekonečného bazénu je to ve 210 metrech nejvýše položený obyvatelný prosklený spojovník, jenž propojuje dvě budovy mrakodrapu. 

Vize bez hranic

Druhý největší ze sedmi emirátů má vize, které neznají hranic. Letí si volně jako ptáci a hledají svůj strop. I Jules Verne by v Dubaji narážel na limity své bujné představivosti. Co také očekávat od země, kde už před čtyřmi lety otestovali autonomní létající taxi a kde už v této době jezdí bezpilotní metro. Vládce Dubaje, šajch Muhammad bin Rašíd Maktúm, již oznámil, že do roku 2030 by čtvrtinu všech přeprav cestujících měla zastat autonomní vozidla. A konkrétní obrysy má již projekt superrychlé dráhy hyperloop, který pasažéry dopraví v kapslích potrubím z Dubaje do Abú Dhabí za neuvěřitelných dvanáct minut.
 

BYLA NEBYLA JEDNA RYBÁŘSKÁ VESNICE...

Zní to jako pohádka, která se stala skutečností. Současný vládce Dubaje se nechal slyšet: „My na budoucnost nečekáme, my ji budujeme.“ Kde jsou ale počátky dubajského zázraku?

1833

Kmen Ál Maktúm založil rybářskou osadu jménem Dubaj, která od té doby tomuto emirátu vládne.

1892

Lov perel a námořní obchod zažívají boom.

1979

Dubaj postavila svůj první mrakodrap. Světové obchodní centrum o výšce 38 pater se stalo symbolem tohoto emirátu. Aktuálně drží Spojené arabské emiráty spolu s Japonskem třetí světovou příčku počtem 251 budov přesahujících 150 metrů.

2006

Jeho Výsost šejk Muhammad bin Rašíd Al Maktúm, vizionář, milovník koní a poezie, se stal vládcem Dubaje, viceprezidentem a ministerským předsedou Spojených arabských emirátů.

19 miliard USD

Celkové jmění členů dubajské královské rodiny se odhaduje na 19 miliard amerických dolarů, v přepočtu se tedy jedná zhruba o 433 miliard českých korun.

Dubaj, která bývala rybářskou vesničkou na březích Arabského zálivu, je dnes jedním z nejkosmopolitnějších měst světa. Jako jeden ze sedmi emirátů tvořících Spojené arabské emiráty je domovem téměř 200 národností.

 
 
 

Tipy na další články

Maroko pro odvážné aneb 10 zážitků, které vám zvednou tep | Exclusive Tours

Maroko pro odvážné aneb 10 zážitků, které vám zvednou tep

Pokud patříte k těm, jimž v žilách koluje dobrodružná krev, na území pětkrát větším než Česká republika tu najdete vše, co si lze představit v těch nejdivočejších snech – od adrenalinu v rozžhavené Sahaře až po zdolávání zamrzlých vodopádů v horách Atlasu. Stačí jen vědět, kde a co přesně hledat....
Celý článek
Volání divočiny | Exclusive Tours

Volání divočiny

Tanzanie je jednou z posledních zemí světa, která ještě nepatří člověku, ale přírodě. Jakmile jednou pohlédnete do očí africké divočině, není cesty zpět. Dramatická kombinace rozlehlých savan, tropických lesů, zasněžených horských masivů a dlouhých bělostných pláží je hlavním argumentem, proč se...
Celý článek
Félicité – nové jméno blaženosti | Exclusive Tours

Félicité – nové jméno blaženosti

Zalesněný ostrov lemovaný dokonalými plážemi, k jehož divoké kráse patří žulové balvany. Dlouho byl zapomenutým klenotem hozeným do tyrkysového oceánu. Kdysi sem byli lidé posíláni do vyhnanství, dnes si přejí, aby z tohoto ráje nebyli vyhnáni. Nikdy. Nachází se čtyři kilometry od ostrova La...
Celý článek