Mahé – ostrov hojnosti

Tak poprvé viděl ostrov francouzský objevitel Lazare Picault v roce 1742 a byl natolik uhranut jeho rajskými půvaby, že mu dal i odpovídající jméno, Ile de l‘Abondance, ostrov hojnosti. Vrátil se o dva roky později, aby ho podrobněji zmapoval, a název nakonec změnil na Mahé, a to podle koloniálního správce a námořního důstojníka Bertranda-Françoise Mahé. To se ale časem také změnilo na Isle de Séchelles, na počest vikomta Jeana Moreau de Séchelles, ministra financí Ludvíka XV. Právě jméno královského ministra nakonec nese celé souostroví a Mahé největšímu ostrovu už zůstalo. Jsme na Seychelách, to znamená, že na žádném z ostrovů nechybějí pláže, které jsou jako vystřižené z učebnice na téma dokonalost. Za nejkrásnější na Mahé je považována Petite Anse, k nejznámějším patří Beau Vallon táhnoucí se v délce tří kilometrů. Celou pětinu ostrova pokrývá národní park Morne protkaný turistickými stezkami.

Seychely Mahé

Malinké velkoměsto

Na největším ostrově leží Victoria, hlavní město Seychelské republiky, se svými 25 000 obyvateli se řadí mezi nejmenší metropole světa. Své vznešené jméno dostala v roce 1841, kdy byla pojmenována po královně Viktorii. Po napoleonských válkách přešly ostrovy do rukou Britů, kteří zde roku 1835 oficiálně zrušili otroctví stejně jako ve všech svých koloniích. O sto čtyřicet let později získaly Seychely nezávislost jako republika v rámci Britského společenství národů. Britské dědictví připomínají v centru města věžní hodiny známé jako Little Ben, které jsou replikou londýnského velkého bratra.

Na kreolské vlně

Jednou z nejnavštěvovanějších památek obzvláště vyhledávanou fotografy je barevný hinduistický chrám zasvěcený Vinayagarovi. Bůh se sloní hlavou, syn Šivy, je uctíván pro svou moudrost a schopnost odstraňovat překážky. Vyznavači jiných náboženství najdou ve Victorii St. Paul´s Cathedral, nejstarší seychelský kostel i mešitu. Jedna z nejmenších metropolí světa je ukázkou fungující náboženské tolerance. Vzhledem ke koloniální minulosti Seychel je země etnicky pestrá, což se projevuje ve všech aspektech života. Většinu obyvatelstva tvoří Kreolové, míšenci francouzských kolonistů a otroků ze zemí Afriky. Hovoří seychelskou kreolštinou vycházející z francouzštiny, která je vedle angličtiny a francouzštiny oficiálním jazykem na Seychelách. Právě Victoria je skvělým místem, kde na sebe nechat působit kreolskou kulturu ve vší její barevnosti. V říjnu se zde koná kreolský festival, největší oslava kreolské kultury v zemi, kdy se na Mahé sjíždějí i obyvatelé z okolních ostrovů. Městem procházejí průvody oděné do barevných kostýmů, je to exploze radosti a barev. Mozaika poskládaná z arabského, francouzského, britského, afrického a indického dědictví.

Óda na čerstvost

Středobodem života ve městě je tržnice Sir Selwyn-Clarke Market, která je zároveň národním symbolem. Byla postavena v roce 1840 ve viktoriánském stylu a svému účelu slouží dodnes. Je ódou na čerstvost, kde se prodávají hlavně ryby, maso, ovoce, koření i domorodé umění. Vyhlášená restaurace, kde se podává autentická kreolská kuchyně, se jmenuje Marie-Antoinette. Nachází se v bývalém koloniálním sídle, které bylo vyhlášeno národní památkou. Je také známé tím, že zde pobýval britský novinář sir Henry Morton Stanley. Proslul svou africkou expedicí, kdy u jezera Tanganika objevil zmizelého Davida Livingstona. Victoria má i svou divokou stránku, koncentruje se v botanické zahradě založené roku 1901. Je zelenou miniaturou Seychel, kde si uděláte jasnou představu o jejich přírodním bohatství. Sherin Francis, která je CEO seychelské centrály pro cestovní ruch a rodačkou z Mahé, říká, že „Seychely byly stvořeny pro island-hopping“. Její doporučení zní: „Vydejte se z Mahé na Praslin, pak na Digue, a pokud možno i na některý z korálových ostrovů, jako je Bird. Každý z ostrovů má vlastní identitu a čím více jich navštívíte, tím lepší obrázek si uděláte o celkové pestrosti Seychel.“ V tomto případě tedy neplatí, že méně je více, ale naopak. Čím více, tím lépe.

 
 
 

Tipy na další články

Santorini – spící vulkány, bílé kostely a vinné degustace | Exclusive Tours

Santorini – spící vulkány, bílé kostely a vinné degustace

Jako bájný pták Fénix byl původně vulkanický ostrov Théra zničen ohněm, aby mohl znovu povstat z popela jako souostroví. V podobě pěti ostrovních perel pojmenovaných po hlavní z nich – Santorini. Právě tady se podle některých vědců nacházela bájná Atlantida.
Celý článek
Země rudých písků | Exclusive Tours

Země rudých písků

Člověk má někdy chuť se ztratit. Zmizet z neustálého shonu. Zavřít dveře. Naordinovat si digitální detox. Jenže kde? Namibie, jedna z nejméně obydlených zemí světa a zároveň jeden z nejbezpečnějších států Afriky, by mohla být správnou odpovědí i pro vás.
Celý článek
Znovuobjevené Portugalsko | Exclusive Tours

Znovuobjevené Portugalsko

Krajina provoněná pomerančovými a mandlovými háji skrývá mnohá staletí pamatující městečka s kamennými hrady a křivolakými uličkami, kde se za zdmi nízkých domů žije postaru. Protiváhu jejich rustikálnímu charakteru tvoří pulzující metropole, jež kdysi byly centry impéria otevírajícího evropě dveře...
Celý článek