Santorini – spící vulkány, bílé kostely a vinné degustace

Jako bájný pták Fénix byl původně vulkanický ostrov Théra zničen ohněm, aby mohl znovu povstat z popela jako souostroví. V podobě pěti ostrovních perel pojmenovaných po hlavní z nich – Santorini. Právě tady se podle některých vědců nacházela bájná Atlantida.

1450x674 cover Santorini – spící vulkány, bílé kostely a vinné degustace | Exclusive Tours

 

Středovou část původního velkého ostrova Théra pohřbil sopečný výbuch, který jej zároveň rozdělil do pěti menších. Hlavní z nich nese odkaz toho původního. Jmenuje se Théra, ale později se mu začalo říkat Santorini. Podle svaté Ireny – Sancta Irene. Tímto názvem se zároveň označuje celé souostroví. To je nejjižněji položené v rámci celých Kyklad. Santorini tedy tvoří největší ostrov s necelými 80 km² , druhým s rozlohou mírně přes 9 km je ostrov Thirasia. Následuje ho o třetinu menší Nea Kameni. Pětici pak doplňují maličké ostrůvky Palea Kameni a Aspronisi. Dohromady tvoří kruh, který zřetelně uvidíte při vyhlídkovém letu helikoptérou. Nezapomeňte si jej připsat do svého zážitkového itineráře.  

Proslulé záběry

Z výšky vám neuniknou ani četné vulkány, protože láva a erupce zde nejsou za posledních sto tisíc let ničím výjimečným. Celkem za tu dobu proběhlo asi dvanáct sopečných cyklů, jejichž výsledkem je kromě zmíněných pěti ostrovů také opulentní záliv kaldera s centrálním vulkánem. Ty spolu formují přitažlivou dvojici, která je magnetem pro všechny milovníky přírodních krás, romantických míst a lovce výjimečných fotografických záběrů. Těch si ze Santorini odvezete mnoho... Nejen proto, že se vám snad na každý snímek nenápadně vkrade bílý kostelík, kterých je na ostrově prý víc než domů. Většina z nich je velmi malých, a navíc soukromých. Ze Santorini by se ale nikdo neměl vrátit bez fotky západu slunce za kostelem s modrými kopulemi v městečku Oia, ikonické kompozice otištěné ve všech průvodcích. Malebná vesnička Megalochori Santorini by se dala nazvat skrytým ostrovním pokladem, kde nechybějí restaurace, kavárny ani galerie. Je to tradiční vesnice spojená s historií bohatých obchodníků s dezertním vínem Vinsanto. 

Zničit a stvořit

Díky vulkanickému podloží lemují pobřeží Santorini rozmanitě barevné pláže a útesy, které kontrastují s ostře azurovým mořem a sněhobílými domky. Noblesní kýč je pro souostroví typický. Snad celé Řecko prodává ve svých trafikách pohlednice se záběry právě ze Santorini. Místní jsou na sopečný původ ostrovů hrdí i přesto, že se vulkanicky aktivní podloží může kdykoli probudit ze svého relativně klidného spánku. Turistický ruch zde své sopečné kořeny tedy otevřeně přiznává a využívá tento odkaz k tematickým exkurzím. Příkladem může být plavba z přístavu Athinios či z hlavního města Fira k břehu Nea Kamini, kde následuje procházka po sopečných sutích mezi krátery. Sousední ostrov Palea Kameni se pro změnu chlubí zátokou se sirnými prameny, kde si lze ve vodě o teplotě kolem čtyřiceti stupňů zaplavat. A na Thirasii můžete z přístavu Korfos vyrazit příkrými schody do městečka Manolas. Odtud se budete kochat pohledem na protější kalderu s rudohnědými útesy, o které se rozbijí vlny blankytně modrého Egejského a Krétského moře. Záliv velkého kráteru ostrova je místy hluboký až čtyři sta metrů. Na jeho skalních stěnách jsou zřetelně viditelné vrstvy lávy z postupných vulkanických erupcí. 

Réva stočená v koších

Sopečné podloží, sucho, vysoké teploty a silný vítr daly vzniknout také ojedinělému stylu pěstování vinné révy. Ta se na ostrově stáčí do kruhových košů, uvnitř kterých rostou hrozny, a díky tomu jsou chráněny před silným sluncem i větrem. Vulkanické podloží přenáší do révy jedinečné tóny spálené země, které si ve víně velmi rychle zamilujete. Typickými odrůdami jsou autochtonní bílé Assyrtiko, Aidini či Athiri a z modrých odrůd pak Mandelaria. Ve vinném duchu pulsuje celý ostrov. Na vinných kartách restaurací dominují právě vína od santorinských vinařství, která můžete navštívit individuálně či organizovaně prostřednictvím fakultativního výletu. Agentur, které nabízejí vinné degustace s návštěvou vinařství a něčím navíc, je na ostrově mnoho. Řada hotelů poskytuje takové služby s vlastním průvodcem. Degustovat víno lze nejen přímo ve vinařstvích, ale také s privátním sommelierem na pronajaté jachtě, kdy vám společnost dělá západ slunce. Exkurze do vinařství jsou často obohaceny o návštěvu památek, například v podobě starověkého minojského archeologického naleziště, nebo o kurz vaření za účelem párování vín a jídla.
 

Pestrá a kreativní gastronomie

Pro ty, kteří znají snoubení středoevropské gastronomie s klíčovými světovými odrůdami, může být santorinské párování oříškem. Nejen kvůli lokálním odrůdám, ale i kvůli gastronomii, která je zde kombinací středomořských a orientálních vlivů. Výsledná pestrost a kreativita je pro Středoevropana často až fascinující. Hlavní roli – stejně tak jako na dalších řeckých ostrovech – hrají pestrobarevné pikantní předkrmy, tzv. meze, které se mohou jednoduše stát hlavním jídlem. Plody moře, barevné saláty, ale také poctivé jogurty a sýry nechybí snad na žádném řeckém stole. Nezůstávejte na jídlo jen ve svých hotelových resortech, vydejte se do podvečerních uliček měst, kde nejen v řeckých restauracích – tavernách – startuje druhá část dne a hoduje se až do pozdních nočních hodin. Pro Středomoří nic výjimečného. Obzvlášť doporučujeme navštívit restauraci Lefkes, která má své pobočky v Aténách i New Yorku. Tato řecká restaurace se nachází v malé vesničce vzdálené patnáct minut chůze od luxusní čtvrti Oia, servíruje skvělé jídlo i atmosféru. Na dokonalou kulinární cestu vás vypráví v restaurací Black Rock v hotelu Secret Suites. Je to jedna z nejlepších restaurací na ostrově a neměli byste ji vynechat už jen pro ty nádherné výhledy z terasy.
 

ATLANTIDA

 
Měla být kontinentem, kde žila vysoce vyspělá civilizace, a následkem přírodní katastrofy zmizela z povrchu zemského. Stále se vedou spory, zda existovala, či se jednalo o chiméru. Jediným zdrojem o ní jsou Platónovy spisy, které byly inspirovány záznamy starých Egypťanů. Část vědecké obce je přesvědčená, že si tuto civilizaci, která netrpěla nedostatkem v žádném směru, antický filozof vymyslel, aby tím podpořil svou ideu o ideálním státě. Další část odborníků ale zasvětila svůj život hledání Atlantidy, jež měla podle Platona zaniknout během jedné bouřlivé noci. Výbuch sopky na ostrově Théra, k němuž mělo dojít v období 1500 až 1600 př. K., měl apokalyptické rozměry a změnil tehdejší uspořádání světa v oblasti Středomoří. Vědci našli důkazy po vyspělé civilizaci podporující badatelské vášně, že Atlantida je dnešní Santorini. Historik Matthew Sibson ovšem v roce 2022 přišel s tvrzením, že se bájný kontinent nacházel poblíž britských břehů, kde ho pohřbil Atlantický oceán. A další ji hledají v jiných částech světa.
 
 
 

Tipy na další články

La Digue – umění slow living | Exclusive Tours

La Digue – umění slow living

Je to veřejné tajemství. La Digue je nejkrásnějším ostrovem Seychel. Máte to ale jako v soutěži Miss, kdy o hodnocení krásy rozhodují osobní preference. Co je malé, to je hezké. V případě La Digue to platí stoprocentně. Ostrov má rozlohu deset kilometrů čtverečních, přesto patří k nejznámějším z...
Celý článek
Mahé – ostrov hojnosti | Exclusive Tours

Mahé – ostrov hojnosti

Tak poprvé viděl ostrov francouzský objevitel Lazare Picault v roce 1742 a byl natolik uhranut jeho rajskými půvaby, že mu dal i odpovídající jméno, Ile de l‘Abondance, ostrov hojnosti. Vrátil se o dva roky později, aby ho podrobněji zmapoval, a název nakonec změnil na Mahé, a to podle...
Celý článek
Země rudých písků | Exclusive Tours

Země rudých písků

Člověk má někdy chuť se ztratit. Zmizet z neustálého shonu. Zavřít dveře. Naordinovat si digitální detox. Jenže kde? Namibie, jedna z nejméně obydlených zemí světa a zároveň jeden z nejbezpečnějších států Afriky, by mohla být správnou odpovědí i pro vás.
Celý článek