Beach time

Pro mnohé je to stále neobjevené tajemství, my vám ho prozradíme. Vietnam má skutečně nádherné pláže a je naprosto dokonalou plážovou destinací se vším, co k ní patří.

1450x674 cover Beach time | Exclusive Tours

 

Na jihu země se nachází město Nha Trang, jemuž se přezdívá vietnamské Miami. Má to svůj důvod. Na dovolenou sem jezdí místní a stále více zahraničních návštěvníků, nádherná sedmikilometrová pláž a přilehlé ostrůvky jsou velkou motivací k návštěvě. Panuje zde příjemné klima, slunce svítí po celý rok a srážky jsou minimální. Křišťálové moře láká k objevování světa pod hladinou plného ryb a barevných korálů, lodí se můžete nechat převézt k dalším ostrovům. Relaxaci lze proložit zábavou, v Nha Trang jsou na tuto kombinaci skvěle připraveni.

Vietnamský disneyland

Oddychový čas si můžete dopřát nakupováním (ženy rozumí) a je dobré vědět, že ve Vietnamu se skvěle nakupuje. Anebo navštívit Vinpearl Land na ostrově Hon Tre, vietnamskou verzi disneylandu, což je víceméně povinnost, pokud s sebou máte děti. Vyvézt se tam můžete nechat kabinovou lanovkou. Do světa Vinpearl patří i golfová hřiště, jedno se nachází právě na ostrově Hon Tre, v zátoce Nha Trang, která je považována za jednu z nejkrásnějších na světě. Osmnáctijamkové hřiště bylo v rámci Asian Golf Awards ohodnoceno jako jedno ze tří nejlepších v zemi a získalo také ocenění jako hřiště obklopené nejkrásnějšími přírodními sceneriemi v celém Vietnamu. Vine se podél dlouhé písečné pláže a poskytuje hráčům krásné výhledy na záliv od každé jamky. Kousek od městského centra se nachází oceánografické muzeum patřící k nejvýznamnějším institucím svého druhu v jihovýchodní Asii. Institut oceánografie zde založili již v roce 1923 Francouzi, protože zdejší podmořský život byl nejpestřejší v rámci celého Vietnamu.

Největší Buddha

Nha Trang ale není jen mekou zábavy a relaxace, je také místem významného historického dědictví. Příkladem jsou čamské věže zasvěcené bohyni Ponagar. Čamové jsou dnes národnostní menšinou, ale kdysi ovládali značnou část země a byli schopni konkurovat kambodžskému Angkoru v době jeho největšího rozkvětu. Zážitkem je také návštěva pagody Long Son, jejíž rozměrná čtyřiadvacetimetrová socha Buddhy je zapsána v Guinnessově knize rekordů jako největší socha Buddhy ve Vietnamu

Vietnamský Karibik

Phu Quoc, největší ostrov ve Vietnamu, leží na jihu země a přezdívá se mu perlový či nefritový. Je to ráj na zemi připomínající svými bělostnými plážemi a palmovými háji Karibik. Nejkrásnější pláže Vietnamu jsou k vidění právě zde. V 50. letech minulého století tady ale brány ráje končily a vcházelo se rovnou do pekla. Nacházelo se tu jedno z nejstrašnějších vězení v celé Indočíně s poetickým názvem Coconut Tree Prison, Francouzi sem deportovali nežádoucí osoby podrývající koloniální režim. Za časů vietnamské války převzali otěže Američané a využívali ho ke stejným účelům. Vězení dnes slouží jako historický monument připomínající hrdinský vzdor domácího obyvatelstva, vedle zahraničních návštěvníků sem míří i mladá vietnamská generace naplňující přísloví „Piješ-li vodu, mysli na pramen“. 

Utopie proměněná ve skutečnost

Temná skvrna minulosti ale neubrala ostrovu ve tvaru slzy nic na jeho přírodní kráse. Téměř sedmdesát procent jeho plochy tvoří národní park a chránit je skutečně co. Na ostrově roste bezmála tisíc druhů rostlin, žijí desítky druhů savců, korálové útesy jsou domovem pro nepřeberné množství ryb a měkkýšů. Navštívit lze i řadu perlových farem, které se zabývají jejich kultivací. Nejproslulejší lokalitou pro potápění ve Vietnamu je sice Nha Trang, ale perlový ostrov mu směle šlape na paty. Lanovkou zapsanou v Guinnessově knize rekordů, s osmi kilometry je nejdelší lanovkou světa vedoucí přes moře, se za patnáct minut dostanete na ostrůvek Hon Thom, jemuž se také říká ananasový ostrov. Z výšky se vám naskytne pohled na zelené souostroví An Thoi s barevnými rybářskými loďkami. Ostrov je divoký, romantický a zábavný. Nachází se zde utopie, jež se v roce 2019 zrealizovala. Vodní park nekonečných možností nazvaný Aquatopia. 

Nový Phuket

Jiné zážitky lze načerpat v Duong Dong, hlavním městě ostrova Phu Quoc nedaleko kambodžského pobřeží. Vedle pláží můžete navštívit chrámy a vydat se na kulinářskou výpravu na noční trhy, ale nejen tam. Pochází odsud ikonická rybí omáčka, bez níž se vietnamská gastronomie neobejde. Ve městě je řada rybích továren umožňujících exkurzi, kdy vás zasvětí do tajů výroby tohoto ochucovadla. Phu Quoc je zapsaný do světové gastronomie i svým zeleným pepřem. Jeho ojedinělé aroma můžete načerpat při návštěvě pepřových zahrad. Největší ostrov Vietnamu má nemalé ambice. Phu Quoc by se měl stát novým Phuketem, který je turistickým srdcem Thajska. Během jedné dekády se z ospalého ostrova stalo město, jež nikdy nespí. Pham Nhtat Vuong, první vietnamský miliardář a nejbohatší muž v zemi, zakladatel společnosti Vingroup, tu prostřednictvím svých developerských projektů už investoval několik miliard dolarů.
 

PLACE TO BE

Ubytovat se v některém z hotelů řetězce Six Senses znamená očekávat, že výjimečnost bude normou. U jeho zrodu v roce 1995 stála myšlenka, vzít hosty na unikátní místa, kde se probudí jejich smysly. Odpojí se od rušivých elementů okolního světa, aby se do něj mohli opět navrátit plní sil. Ani vietnamský resort SIX SENSES NINH VAN BAY se těmto vizím nevzdálil. Nachází se na ostrově, kde máte pocit, že patří jen vám a že civilizace je daleko. Opak je pravda, lákadla města Nha Trang jsou vzdálena pouze dvacet minut jízdy na motorovém člunu, což je jediná cesta, která vede do Six Senses. Cenami ověnčený resort se nachází u nádherné zátoky s privátní pláží, nad níž se vypínají hory. Vily s bazénem jsou umístěné mezi skalami na pláži nebo na horské straně porostlé džunglí. Každá z vil poskytuje absolutní soukromí, jediný, kdo by ho mohl narušit, je Guest Experience Maker, k službám 24 hodin denně. Příroda obklopující resort je luxusním domovem pro řadu živočichů včetně vzácných langurů. Tyto opice jsou ohroženým druhem. Resort také zaměstnává vlastního biologa, jenž úzce spolupracuje s týmem průvodců na programech spojených s poznáváním zdejší fauny.
 
 
 

Tipy na další články

¡Hola, Mallorca! | Exclusive Tours

¡Hola, Mallorca!

Největší z Baleárských ostrovů a také největší ostrov Španělska je stálicí na turistické mapě oblíbenosti. Jeho kulturní a přírodní bohatství ho k takové roli právem předurčuje. Je tu ale ještě specifický vibe, jenž k Mallorce přitahuje významné osobnosti, a to současné stejně jako ty minulé....
Celý článek

Řecko – boží ostrovy

Řecko je kolébkou evropské civilizace protkanou mytickými příběhy o bozích, hrdinech a monstrech. Legendy jsou spojeny také s ostrovy, kterých má tato 'země bohů' nespočet. Jsou jich tisíce a přesného počtu by se dopočítal leda sám Neptun. Žádná jiná evropská země není natolik spjata s mořem jako...
Celý článek
Maledivy – vodní ráj to na pohled | Exclusive Tours

Maledivy – vodní ráj to na pohled

Po šesti hodinách letu z Dubaje se stroj pomalu snáší k zemi a cestující u okýnek se začnou neklidně vrtět. Za chvíli už šumí hlasy v celém letadle, jež, zdá se, přistává rovnou na hladině Indického oceánu. Na poslední chvíli se z jeho vod vynoří ostrov Hulhulé a kola měkce dosednou na přistávací...
Celý článek