Mauricius – magnet, který přitáhne a nepustí

Poloha ostrova, jenž je součástí ostrovního státu Mauricijská republika, by dávala tušit, že největší atrakcí v zemi rozprostřené ve vodách Indického oceánu bude koupání a vodní sporty. Byť je pohled na hladinu skvostný a výlet do hlubin nezapomenutelný, tenhle magnet je mnohem silnějšího kalibru. Pokladem, který mají návštěvníci a obyvatelé ostrova dennodenně na očích, je jeho neuvěřitelná pestrost. A to ve všem, cokoliv vás jen napadne.

1450x674 cover Mauricius – magnet, který přitáhne a nepustí | Exclusive Tours

Green uprostřed modré

Malý ostrůvek vsadil na luxusní resorty, kterých je tu jen několik. Hosté tak platí nejen za pohádkově krásné pralesy a pláže, ale také za soukromí. Většina ze tří stovek kilometrů dlouhého pobřeží ostrova nabízí nádherné pláže s jemným bílým nebo zlatým pískem. Celý ostrov je pak obkroužený korálovým útesem, takže vypadá jako perla zasazená do koruny. A perla oceánu se Mauriciu skutečně přezdívá. Přepestré korálové útesy a život kolem nich můžete obdivovat zblízka díky nabídce výletů na rychločlunech nebo katamaránech, které od pobřeží k barevnému prstenci vyrážejí v podstatě nepřetržitě. Milovníci vodních sportů, jako jsou windsurfing a kitesurfing, zamíří zcela určitě k větrnějšímu jižnímu pobřeží ostrova, do oblasti Bel Ombre, kde najdou skutečný ráj pro své aktivity. Shlížet na ně bude ikonická hora Le Morne Brabant, která spolu s poloostrovem Le Morne nesmí chybět na žádném snímku z Mauricia.

Pokud vás víc než modř oceánů láká zeleň golfových hřišť, jste tady správně. Kromě jízdy vlevo zde totiž Britové, kteří ostrov kdysi kolonizovali, zanechali vášeň pro golf. Na poloostrově Le Morne je vynikající osmnáctijamkové hřiště a rozhodně není jediné v této oblasti. Dlouhé lány upravených luxusních golfových hřišť určitě potěší každého nadšence tohoto sportu. Na Mauriciu se koná několik profesionálních turnajů včetně European Tour, zázemí pro hráče golfu je tedy vysoce kvalitní. Najdete zde hřiště různé obtížnosti, ale všechna do jednoho krásná. Heritage Golf Course dokonce v roce 2015 získal ocenění nejlepšího hřiště v oblasti Indického oceánu. Golfová hřiště většinou patří k resortům, a green fee tak bývá pro hosty hotelu za zvýhodněnou cenu. Hru na ostrově Ile aux Cerfs můžete dokonce zkombinovat s koupáním. Najdete zde překrásnou pláž, drinky vám umíchají v golfovém klubu nebo domorodci rovnou na břehu oceánu. 

Uprostřed kráteru

Ať už jste golfista, nebo turista, nenechte si ujít návštěvu národního parku Black River Gorges. Podivuhodné krajině dominují hory pitoreskních tvarů v čele s 840 metrů vysokou homolí Black River Peak. Dnes už pod ní nepobíhá blboun nejapný, tenhle pták bohužel vyhynul už v 17. století. Přesto je stále symbolem Mauricia. To nejzajímavější dnes objevíte ve skrytu hlubokých údolí: vodopády Tamarind a Alexandra. Zvláštní pozornost si zaslouží i působivé vodopády Chamarel s unikátní turistickou atrakcí různobarevných písků, kterým se říká sedmibarevná země. Vedle hory Le Morne Brabant je to další z nejvíc fotografovaných míst ostrova. Pokud vám začne být na pevnině horko – průměrná teplota je zde 25– 28 °C, vydejte se zpátky na moře. Zamiřte například k Whale Rock neboli Velrybí skále – místa, kde můžete tyto majestátní kytovce pozorovat. K potápění také láká Blue Bay Marine Park nebo jeskyně Katedrála nedaleko letoviska Flic en Flac. Severní kamenité pobřeží pak nabízí zcela unikátní atrakci, protože právě odsud se dostanete k zaplavenému kráteru sopky.
 
Stejně jako je barevná země kolem vodopádů Chamarel, je pestrá i paleta zdejších obyvatel. Indové, Kreolové, Číňané, Evropané a mnozí další tvoří různorodou a přece jednolitou a přátelskou enklávu lidí, kteří jsou vždy dobře naladění a připravení přivítat i pohostit každého návštěvníka. Křesťanství vedle hinduismu, buddhismus vedle muslimské víry, ti všichni tvoří pestrou multikulturní společnost. Spolu pracují, baví se a slaví náboženské obřady. V každé vesnici se o sebe doslova opírají křesťanské kostely, islámské mešity, hinduistické chrámy i čínské pagody. Vyznavači všech náboženství žijí na ostrově ve výjimečné toleranci. Vypadá to, že umění snášenlivosti se učí snad už ve školce. Nejen z tohoto pohledu jde o jeden z posledních rájů na naší planetě.

Světová kuchyně

Díky mísení kultur, které má na svědomí poloha ostrova, který ještě před vybudováním Suezského průplavu těžil z toho, že leží na hlavní námořní obchodní cestě, je zde mimořádně pestrá i kuchyně. Zdejší gastronomie, ve které se mísí vlivy africké, asijské a francouzské kuchyně, je specifická svou aromatičností a barevností. Mezi pochoutky patří bezpochyby výborná krabí polévka, čočková placka dholl puri, grilované hovězí či směs rýže, brambor a masa zvaná briani. Z nápojů určitě vyzkoušejte místní pivo, rum nebo nápoj z mořských řas, mléka a ledové tříště – aloudu. Chytne a nepustí. Každý den jiný zážitek, každý den jiný svět. Takový je Mauricius, ostrov s pestrou koloniální minulostí a lákavou a sebevědomou současností. Co říci o budoucnosti? Snad jen to, že každý, kdo na jeho půdu vstoupil, se sem v budoucnu bude chtít vrátit. Tak už to zkrátka s magnety chodí. Že chytnou a nepustí.

5 DŮVODŮ, PROČ SE VRÁTIT NA MAURICIUS

1. GOLF

Ten má na ostrově bohatou tradici, první golfový klub byl založen již roku 1902. Dnes mají hosté na výběr z deseti špičkových golfových hřišť, přičemž sedm z nich je 18jamkových. S jedinečnou kulisou Indického oceánu si můžete během své dovolené na zdejších fairwayích a greenech zdokonalovat golfové dovednosti. Většinu hřišť obklopených jezery, palmami a jinou tropickou vegetací udržují přímo hotelové resorty.

2. RYBOLOV

Pro ten má Mauricius výborné zázemí. Nejlepší podmínky a hojnost mnoha druhů ryb najdete na západním pobřeží ostrova. Výjimkami tu nejsou úlovky mečounů, tuňáků, barakud či ryb zvaných dorada.

3. KVĚTINY

Pamplemousses je jedna z nejstarších vesnic na Mauriciu, plná vzpomínek a pozůstatků historie ostrova z 18. stol. Najdete zde nádherný hinduistický chrám, ale hlavně nejstarší botanickou zahradu na jižní polokouli. Ikonické jsou pro ni dlouhé řady vodních leknínů viktorie amazonské. List leknínu této rostliny může mít v průměru až dva metry a prý udrží i malé dítě. Její nádherný květ navíc mění barvu z bílé po fialovou poté, co se rozevře a následující den zase uzavře.

4. TURISTIKA

Skvělým výchozím místem do zeleného srdce ostrova je vesnička Le Pétrin, odkud je dobře dostupný národní park Black River Gorges. Je největší na Mauriciu a najdete v něm poslední pozůstatky místního pralesa. Díky tomu zde přežívají jedinečné druhy rostlin a živočichů – například ovocný netopýr přezdívaný létající liška.

5. KAŠMÍR

Jakmile se dostanete mimo hlavní silnice, ukazují všechny směrovky jen do hlavního města Port Louis. Vyplatí se tam zabrousit, protože to není v žádném případě ospalé přístavní městečko z koloniální doby. Žije tu kolem 200 000 obyvatel a je tu pěkně živo. Nákupy se odehrávají buď v malých obchůdcích v úzkých uličkách, nebo přímo na nábřeží v elegantních shopping centrech na Caudan Waterfront. Všude se dá smlouvat, ale ceny jsou tak nízké, že to snad ani nestojí za to. Kašmírový svetr nikde jinde pod sto eur nedostanete.
 
 
 

Tipy na další články

Atoly North Malé a South Malé | Exclusive Tours

Atoly North Malé a South Malé

Jak už název naznačuje, nacházejí se tyto atoly v blízkosti hlavního města. Turisticky nejvytíženějším atolem Malediv je North Malé se správním centrem v Thulusdhoo, které je kromě produkce coca-coly z odsolené vody proslulé také výrobou tradičních bubnů zvaných bodu beru. Dalším z významných...
Celý článek
Madagaskar – místo vzdorující evoluci | Exclusive Tours

Madagaskar – místo vzdorující evoluci

Jestli se nedokážete rozhodnout, zda se vydáte na dovolenou do Afriky, nebo Asie, případně hledáte něco zcela mimo vaše dosavadní zkušenosti, naplánujte si cestu na Madagaskar. Poznáte, co jste dosud nepoznali, uvidíte, co jste dosud neviděli.
Celý článek
¡Hola, Mallorca! | Exclusive Tours

¡Hola, Mallorca!

Největší z Baleárských ostrovů a také největší ostrov Španělska je stálicí na turistické mapě oblíbenosti. Jeho kulturní a přírodní bohatství ho k takové roli právem předurčuje. Je tu ale ještě specifický vibe, jenž k Mallorce přitahuje významné osobnosti, a to současné stejně jako ty minulé....
Celý článek