Octola – vaše soukromá divočina

Kdo putuje k severu, přibližuje se k polárce. Podle slovníku astronomů ke hvězdě Alpha Ursae Minoris, té nejjasnější v souhvězdí Malého Medvěda. Přestože je ve svém souhvězdí nejzářivější, na obloze lze snadno přehlédnout. To se Octole, nejluxusnější lodgi na severním pólu, nemůže stát.

1450x674 cover Octola – vaše soukromá divočina | Exclusive Tours

2 CHALETY, 12 POKOJŮ, 22–48 m² LOŽNICE S EN SUITE KOUPELNOU A 300 ha  DIVOČINY

Neni to ani hotel, ani resort, je to váš laponský domov. Kde jinde vám také dají ručně pletené ponožky? Nenajdete tu vyvěšené ceny ani jídelní lístky. Když jíte, jíte skvěle. Když si jdete lehnout, uléháte do nadýchaných peřin. A když máte volno, trávíte nejlepší čas se svými blízkými. Vítejte v Octole, luxusní lodgi umístěné v panenské divočině. Konkrétně na třech stech soukromých hektarech ve finské části Laponska nad polárním kruhem. Navzdory své odlehlosti se sem dostanete jednoduše. Octola, jež byla otevřena v prosinci roku 2018 a od té doby stoupá její hvězda strmě vzhůru, se nachází pouhých 20 min. od mezinárodního letiště Rovaniemi a disponuje také vlastním helipadem.

Luxus inspirovaný Sámy

Základním pilířem Octoly je superexkluzivní lodge s deseti pokoji. Skládá se ze dvou částí, v jedné jsou čtyři a ve druhé šest suit. Pronajmout si ji můžete buď celou, nebo si vybrat některé z jejích křídel. Designově představuje harmonickou kombinaci moderního proskleného domu s rustikálním obydlím usazeným v divočině, vše jde ruku v ruce s prémiovými službami. Lodge byla navržena v duchu sámských tradic. Její tvar vychází z tradičních obydlí zvaných laavu, která poskytovala přístřeší lidem žijícím nomádským způsobem života. „Od počátku realizace jsem věděl, že chci toto místo vybudovat s ohledem na sámskou architekturu, která korespondovala s mojí vizí nového luxusu,“ říká Janne Honkanen. Srdcem je společná místnost zahrnující lounge a jídelnu. Na stěnách nenajdete žádné umění, protože tím je sama příroda. K dispozici je také Octola Villa, což je moderní chalet se dvěma rozlehlými terasami, saunou a venkovní jacuzzi. Ideální je pro dvojice toužící po romantice nebo menší rodiny. Prosincovou novinkou letošní zimy je otevření privátního SPA, prvního svého druhu v Arktidě. Z Octoly se tak stane ještě unikátnější místo. Janne věří v udržitelnou formu cestování, které vám změní život. Umožní vám vystoupit ze zaběhnutých rituálů a podívat se na svět jinýma očima. Jeho misí je propojovat hosty s místní kulturou a v zemi, kde žije více sobů než lidí, se stát opět součástí přírody. Cítit její duši. Ubytovat se v dřevěném chaletu je základní esencí Laponska, je to nejautentičtější způsob, jak dostat Arktidu pod kůži. V krajině, kde slunce nikdy nezapadá, máte jistotu absolutního soukromí a zároveň spoustu prostoru k outdoorovým aktivitám. Zkušení průvodci, kuchař a butler se starají o plnění vašich přání. Důkaz, že svou prá- ci vykonávají dobře, je ocenění Managing Director ́s Choice Award v rámci prestižních hotelových oscarů World Luxury Hotel Awards.

Michelinský kuchař k vašim službám

Hostům se podává menu postavené na nejčerstvějších ingrediencích, v nichž se odráží osm arktických období. Nejkvalitnější suroviny pocházejí z místních zdrojů, a patří k nim hlavně zvěřina, ryby, nejrůznější divoce rostoucí plody a houby. Získávají se maximálně šetrně, s ohledem na přírodu, menu pak podává u stolu sám michelinský kuchař Octoly. Chuťový zážitek dosáhne vrcholu při spárování s některým z vybraných vín podle doporučení jednoho z nejlepších sommelierů ve Finsku. Na snídani nechybí smoothie připravené z darů okolní flóry, během oběda můžete při pohledu na okolní lesy ochutnat laponskou specialitu, sotýrované sobí maso. Pestrou paletu chutí vám nabídne 8chodové menu North Pole. Stalo se námětem bohatě ilustrované kuchařky s názvem 8 Arctic Seasons: discover - taste - experience, která byla nominována na nejlepší kuchařku světa a získala ocenění nejlepší skandinávská kuchařka. Pokud vám bude štěstěna nakloněna, můžete během dezertu zahlédnout na obloze tanečnici v zelených šatech, polární záři. Večeří ale porce zážitků končit nemusí. Ponořte se do tepla venkovní vířivky, dopřejte tělu půlnoční saunu a zchlaďte se v čerstvě napadaném sněhu. Jestliže se chcete chovat jako místní, ponořte se rovnou do ledové vody. Na nohy se postavíte jako znovuzrození. 

Zimní pohádka

Kouzlo severu můžete poznávat rychle a intenzivně, nebo v pomalém tempu. V Octole mají v zásobě více než sedmdesát aktivit po celý rok. I když na polárním kruhu dávají lišky dobrou noc, žasnout tu budete v každém ročním období. V zimě jsou k dispozici sněžné skútry pro všechny věkové kategorie, běžky, sněžnice, brusle nebo sněžné kolo fatbike. Zima prověřuje jezdecké schopnosti, ne náhodou dalo Finsko světu závodníky, jako je Mika Häkkinen. Svoje schopnosti si na sněhovém a ledovém povrchu můžete vyzkoušet i vy, a to na čtyřkolkách CAN-AM. Průvodce vás vezme na soukromou dráhu, dostanete bezpečnostní instrukce a pak už jen necháte pracovat adrenalin. Při téhle zábavě vám určitě zima nebude, a to ani na severním pólu. Projet se ale můžete i na psím nebo sobím spřežení. Pokud se chcete na Laponsko podívat z ptačí perspektivy, proleťte se horkovzdušným balonem. Nebo máte chuť rybařit? Není problém. Za necelou hodinu jízdy dojedete k nejlepší řece v Evropě pro lov lososů. Octola má také vlastní stádo sobů, rodina Janneho jich vlastní kolem stovky. „Chovat soby, to není jen tak, nestačí se jen rozhodnout, že se jim chcete věnovat. Jedná se o tradici, která se předává z generace na generaci.“ Sob je také Santovým dopravním prostředkem, bez něj by nemohl doručit dárky dětem, které na ně netrpělivě čekají. Kouzlo Vánoc dopadá na Laponsko jako čerstvě napadaný sníh. Je to logické, když Rovaniemi je oficiál- ním domovem Santy. Děti se po příjezdu do lodge mohou zapojit do předvánočních příprav a pomoci elfům. Vyrazit s vánočním skřítkem do pohádkově zasněženého lesa a vybrat stromeček, který pak společně ozdobí. Vánoční svátky strávené v Octole se promění v celoživotní vzpomínky pro celou rodinu. 

Udržitelnost je klíč

Absolutní soukromí v luxusu obklopeném nekonečnými lesy, kde se volně pasou sobí stáda, přitahují osobnosti i z řad aristokracie. Monacký kníže Albert II., jenž se velmi zasazuje v otázkách životního prostředí a klimatických změn, ke své návštěvě napsal: „Těžko hledám slova díků, která by vyjádřila vděčnost za neuvěřitelné novoroční svátky, které jsme strávili na neskutečném místě jménem Octola. Moc ti, Janne, děkuji za tvou vizi, tvůj sen, a především za tvé přátelství...“ Monacký kníže na laponské univerzitě v Rovaniemi získal čestný doktorát za své aktivity týkající se ochrany Arktidy. V Octole investují nemalé prostředky do oblasti udržitelnosti, mají oficiálně stvrzeno, že jejich stopa je uhlíkově negativní. Pro svůj chod využívají čistě obnovitelné zdroje, elektřinu vytváří vítr a podlahy vytápí geotermální energie. Pitná voda pochází z vlastního pramene. Dřevo jako stavební materiál představuje nejekologičtější a nejtradičnější volbu v arktické oblasti. Octola také podporuje fond na ochranu místní fauny. 

Přísně tajné

Stromy v okolí Octoly jsou obrostlé lišejníky z rodu Usnea, které se vyskytují pouze v nejčistším prostředí. V češtině se nazývají provazovky (lidově Krakonošovy vousy) a jsou velmi citlivé na kvalitu ovzduší. Používají se k výrobě kyseliny usnové pomáhající hojit povrchová zranění. Provazovky se již po tisíc let využívají v lidovém léčitelství. Informovat hosty o zranitelnosti arktické krajiny a důležitosti její ochrany považují v Octole za své klíčové poslání. Božský klid, panensky čistá krajina a luxusní zázemí nechají vaši mysl odpočívat a tělu dodají energií, z níž bude čerpat ještě dlouho.
 

MAGICKÉ OSMIČKY

  • Název Octola je odvozen od magické osmičky.
  • Leží na 66 stupni zeměpisné šířky severního polárního kruhu, jenž protíná všech osm zemí Arktidy.
  • Laponsku vládne osm ročních období.
  • Kompas rozlišuje osm světových stran.
  • Každá sedmá vlna je osudová, ale osmička symbolizuje nový začátek. O nich Janne Honkanen, bývalý závodník na sněžném skútru a zakladatel Octoly, něco ví. Svou profesionální kariéru závodníka musel ukončit poté, co utrpěl několik zranění. Založil společnost, která se zabývala výukou jízdy na sněžných skútrech, zaměřenou na děti. Život se Jannemu obrátil vzhůru nohama poté, co mu byl diagnostikován nádor na mozku. Jestliže říká, že Arktida v sobě nese léčivou sílu, není to prázdná fráze. Pomohla mu k uzdravení. "Vidím život v barvách arktické přírody," říká Janne.
     
 
 
 
 

Tipy na další články