Volání divočiny

Tanzanie je jednou z posledních zemí světa, která ještě nepatří člověku, ale přírodě. Jakmile jednou pohlédnete do očí africké divočině, není cesty zpět. Dramatická kombinace rozlehlých savan, tropických lesů, zasněžených horských masivů a dlouhých bělostných pláží je hlavním argumentem, proč se Tanzanie dostává do popředí zájmu náročných cestovatelů. Za své přednosti tato země vděčí přírodním živlům, které formovaly zdejší krajinu, jejíž podoba vás v průběhu cesty nepřestane fascinovat. Hlavním cílem je samozřejmě safari, ale stále víc lidí propadá také kouzlu tanzanského pobřeží a hor. Ideální čas pro návštěvu země na východním pobřeží střední Afriky nastává mezi červencem a říjnem, v období sucha. To platí pro safari, dobrodružné výpravy na nejvyšší horu Afriky i pro odpočinkovou dovolenou na břehu Indického oceánu. Po zbytek roku totiž buď vydatně prší, nebo nepanují vhodné podmínky pro pozorování zvěře, která se v období sucha uchyluje ke zdrojům vody.

1450x674 cover Volání divočiny, Tanzanie | Exclusive Tours

 

Mystický Tarangire

Tanzanie představuje ideální volbu pro ty, kteří s cestováním za divokou zvěří teprve začínají. Jde o nenáročnou zemi plnou zvířat a krásné divoké přírody. Nejkrásnější a nejzajímavější národní parky najdete na severu země. Patří mezi ně i Tarangire, pojmenovaný podle stejnojmenné řeky protékající touto oblastí. Jeho popularitu lze přičíst hlavně unikátní flóře a častému výskytu hned několika druhů zvířat z Velké pětky. Krajina má díky atypicky vyhlížejícím baobabům s obvodem kmenu až dvacet metrů téměř surrealistické obrysy, tyto solitéry dodávají celému parku mystický nádech. Protiváhou ke statickým baobabům je fakt, že Tarangire je místem s největší hustotou populace slonů v Africe. Ve velkém počtu se zde objevují ale i zebry či žirafy. 

Ngorongoro: Nepsaný osmý div světa

Během cesty autem skrze savany Tanzanie vás možná napadne otázka, co je vlastně na tomto místě tak speciálního. Příjezd na okraj kráteru Ngorongoro ovšem představuje konec všech pochybností, právě tady se otevírá dechberoucí výhled na jedno z nejkrásnějších míst Tanzanie. O území rozprostírajícím se mezi stěnami vyhaslého vulkánu se ostatně někdy mluví jako o osmém divu světa. Se svou rozlohou přesahující 8 000 kilometrů čtverečních je kráter místem s největší koncentrací volně žijících afrických zvířat, a tedy také snem všech milovníků safari. Kromě lvů a levhartů tady spatříte i hyeny, slony nebo hrochy, a můžete narazit dokonce na tak vzácné druhy, jako je nosorožec černý. Kromě úžasného safari si toto území připisuje ještě jedno prvenství – jde totiž o největší neporušenou sopečnou kalderu na světě. 

Zákony přírody v Serengeti

Serengeti leží na hranicích Tanzanie a Keni a v Africe jde o jedno z nejrozsáhlejších a nejproslulejších chráněných území vůbec. Pokud se mluví o krásách tohoto afrického národního parku, pak jimi pravděpodobně není míněna flóra, ale konkrétní fenomén, který tomuto místu zajišťuje jeho jedinečnost – velká migrace. Jde o jednu z nejstarších a posledních velkých pozemních migrací zvěře za světě, během níž se za potravou přesouvají obrovská stáda divokých pakoňů a zeber. Jedna z nejdramatičtějších chvil celé migrace nastává v okamžiku, kdy stáda překračují hranici mezi Tanzanií a Keňou. Musí přitom překonat tok řeky Mara a mnoho zvířat v jejích vodách padne za oběť krokodýlům, kteří každý rok vyčkávají, až se pakoni a zebry vrhnou do vln. Jedním z nejlepších způsobů, jak si svědectví každodenního boje o přežití v africké divočině vychutnat, je na palubě horkovzdušného balonu. 

Vrchol svobody

Máloco se vyrovná opojnému pocitu svobody, když stanete na vrcholku Kilimandžára a shlédnete do sluncem zalité nížiny. Kilimandžáro je současně nejvyšší osamoceně stojící horou světa a nejvyšší horou Afriky. Skládá se ze tří nečinných stratovulkánů jménem Shira, Mawenzi a Kibo a ve výšce 5 895 metrů nad mořem se tady nachází nejvyšší bod celého kontinentu – Uhuru, v překladu Vrchol svobody. Výstup na něj nepatří mezi úplně nejnáročnější, stačí vůle, vytrvalost, nadšení a dobrá kondice, ale komplikací je postupné řídnutí vzduchu. Nahoru je lepší vydat se s někým z místních, aby vám po namáhavém dni připravil jídlo a během cesty trochu odlehčil batohu. Na svazích horského masivu se střídá několik klimatických pásem, kulisy výstupu se tedy mění z deštného pralesa ve vřesoviště, aby nakonec i ta ustoupila sněhu a ledovcům.

 


FORMALITY PŘED CESTOU

 

  • Před cestou do Tanzanie se doporučuje vakcinace proti břišnímu tyfu, meningokokové meningitidě, žloutence typu A i B a tetanu. Očkování proti žluté zimnici musí povinně podstoupit všichni cestovatelé přejíždějící do Tanzanie z výchozí nebo tranzitní země s výskytem této choroby. V některých oblastech se doporučuje i očkování proti choleře, malárii a případně vzteklině.

  • Návštěvu Tanzanie je potřeba začít plánovat ideálně devět měsíců předem, řada kvalitních safari lodge bývá zabookovaná i rok dopředu.

  • Pro vstup do Tanzanie je nutné vízum, o které si můžete zažádat na velvyslanectví v Berlíně. Jednorázová turistická víza lze získat na každém hraničním přechodu, každopádně pokud se chcete vyhnout byrokratickým nepříjemnostem, doporučujeme o víza zažádat předem na zastupitelském úřadě.

 


4 VĚCI, KTERÉ MUSÍTE VĚDĚT O SAFARI DŘÍV, NEŽ SE NA NĚJ VYDÁTE

1. O ranních ptáčatech a nočních sovách

Cestovatele, kteří jedou na safari poprvé, pravděpodobně nejvíc překvapí harmonogram jízd. Nejčastěji se totiž za divokou zvěří vyráží velmi brzy ráno, případně těsně před západem slunce, nebo po setmění. Důvod je v zásadě logický, divoká zvěř bývá totiž vzhledem k vysokým denním teplotám nejaktivnější právě v tyto denní doby. 

2. Přišli. Hledali. Viděli?

Kouzlo i prokletí safari představuje fakt, že každá jízda je jiná, a to i v kontextu zvířat, na která při ní narazíte. Už z podstaty věci není nikdy možné zajistit, že uvidíte zrovna ta, po kterých prahnete nejvíc, a je tak nutné připravit se i na možnost, že budete mít v tomto ohledu smůlu. Vidět z první ruky africkou divočinu je ale zážitkem samo o sobě. 

3. Beige is a new black

Jednu z nejdůležitějších fází příprav na safari představuje výběr správného oblečení. Vzhledem k výskytu much tse-tse a komárů přenášejících malárii byste se měli vyhnout určitým barvám, konkrétně černé a modré. V otázkách vhodnosti na safari jednoznačně vyhrávají barvy neutrální, a to především odstíny béžové.

4. Trojský kůň

Pravidla jsou od toho, aby se dodržovala, a v případě safari to platí dvojnásob. Bez výslovného povolení rangera proto opravdu v zájmu vlastního bezpečí nevystupujte z auta. Na přítomnost vozů si totiž zvěř v národních parcích už do jisté míry zvykla a vnímá je pouze jako velké, i když poněkud hlučné, zvíře. Pokud ale stanete mimo vůz, může se z vás stát hrozba nebo kořist.

 

Vhodným obdobím pro dovolenou v Tanzanii je červen–březen.

 

 
 
 

Tipy na další články

Země rudých písků | Exclusive Tours

Země rudých písků

Člověk má někdy chuť se ztratit. Zmizet z neustálého shonu. Zavřít dveře. Naordinovat si digitální detox. Jenže kde? Namibie, jedna z nejméně obydlených zemí světa a zároveň jeden z nejbezpečnějších států Afriky, by mohla být správnou odpovědí i pro vás.
Celý článek
Maroko – orientální pohádka | Exclusive Tours

Maroko – orientální pohádka

Na jedné straně zasněžené vrcholky pohoří Atlas, na druhé magické duny pouště, jimiž na zádech velbloudů dojedete až k moři. A mezitím obří mešity, majestátní minarety, tajemné zahrady, starobylá města, ale i supermoderní stavby, které berou dech. Vítejte v marockém království.
Celý článek
Tam, kde je golf skutečně královským sportem | Exclusive Tours

Tam, kde je golf skutečně královským sportem

Zeměpisná poloha předurčuje Maroko pro golfový únik od středoevropské zimy. Navíc je to jedna z mála zemí, kde se golf může bez nadsázky nazývat královským sportem. Byl to totiž Hassan II., sám nadšený golfista, kdo stál za rychlým rozvojem tohoto sportu v Maroku, které dnes nabízí více než třicet...
Celý článek