Chráněné poklady Vietnamu

Vietnam je země mimořádného přírodního a kulturního bohatství, která má osm zápisů na seznamu UNESCO. Vydat se za nimi je jako putovat ve stroji času do hluboké minulosti či proplouvat jeskynními labyrinty a žasnout nad nekonečnou fantazií přírody. Vietnamci se považují za potomky draků.

1450x674 cover Chráněné poklady Vietnamu | Exclusive Tours

 

Dva tisíce ostrůvků vynořujících se ze smaragdových vod Tonkinského zálivu představují krajinu jako z říše fantazie. Zátoka Ha Long patří k největším pokladům Vietnamu, byla zařazena na seznam sedmi novodobých přírodních divů světa a spadá pod ochranu UNESCO. Magická atmosféra zátoky vzdálené sto sedmdesát kilometrů od hlavního města Hanoje přitahuje kromě turistů také filmaře, je jednou z nejvyhledávanějších filmových lokací v zemi. Poskytla nádherné kulisy i k romantickému dramatu Indočína s Catherine Deneuve v hlavní roli. Děj se odehrává ve 30. letech minulého století, kdy byl Vietnam francouzskou kolonií a Francouzi bohatli na jeho kaučukových plantážích.

Potomci draků

Název Ha Long lze přeložit jako zátoka zanořujícího se draka a pojí se k němu barvitá legenda. Poté, co Vietnamci utvořili svou zemi, napadl je nepřítel. Nefritový císař se mu ale nehodlal podrobit a požádal o pomoc matku draků a její potomky. Ti neváhali přispěchat císaři na pomoc a nepřátele sežehli ohnivým žárem. Jakmile byli poraženi, objevily se v zátoce veliké smaragdy – zuby dračí matky a jejích potomků. Vytvořily bariéru, jež měla odradit nepřátele od dalších útoků. Mír se navrátil a za tisíc let se smaragdy proměnily v ostrovy a ostrůvky zdobící zátoku. Matka draků se ale se svými dětmi na nebesa nevrátila. Všichni přijali lidskou podobu a pomáhaly Vietnamcům farmařit, chovat dobytek a starat se, aby země vzkvétala. V celé Asii je drak vnímán za symbol štěstí a prosperity a Vietnamci se považují za potomky draků.

Zelený Cat Ba

Geologové nevěří romantickým legendám, ale bádání ve vrstvách vápence, do nichž usazovali své schránky mořští živočichové. Tektonickými pohyby se vápenec dostal nad hladinu a dál ho formovala eroze. Oblast je také prošpikována jeskyněmi, některé z nich jsou nasvícené, aby kouzlo bylo dokonalé. K méně navštěvovaným, ale o to zajímavějším patří jeskyně Dark and Light, která je přístupná pouze na loďce či kajaku. Největším ostrovem v malebné zátoce je hornatý a zelení pokrytý Cat Ba, jehož třetinu tvoří národní park pyšnící se několika ekosystémy. Jeho kulisy využili hollywoodští filmaři při natáčení snímku Kong: ostrov lebek. Příroda nešetřila a nadělila tomuto místu tropické lesy, jeskyně, mangrovy, korálové útesy i krásné pláže. Žije zde i řada živočichů včetně ohrožených druhů, dostat ostrov pod kůži můžete během chůze po trekingových trasách nebo při výšlapu na nejvyšší bod ostrova (311 m n. m.), odměnou vám budou krásné výhledy. Také z nedaleké pevnosti Cannon Fort se můžete kochat kouzelnými panoramaty, řadí se k tomu nejlepšímu, co země nabízí. Cat Ba je jako jeden z mála ostrovů osídlen, trvale zde žije na třináct tisíc rybářů a farmářů, a máte tak možnost vidět autentický život domorodců. Nachází se zde i plovoucí vesnice, kde rybáři žijí ve stejném rytmu jako jejich předci.

Lodí proti času

Nejlepší způsob, jak se nechat uhranout kouzlem Ha Long a objevovat každý záhyb této zátoky, je samozřejmě lodí. Nabídka plavidel je pestrá, podle letošního hodnocení na TripAdvisor, portálu sdružujícím největší cestovatelskou komunitu na světě, získala ocenění Travellers ́Choice lodní společnost Orchid Cruises. Ve své flotile má několik lodí. Vrcholem je Orchid Premium, ztělesňující krásu indočínské architektury, kdy rafinovaně kombinuje prvky asijských tradic s francouzskou elegancí. Jako byste pluli proti času. Loď má pouze pět velmi prostorných suit s balkonem a privátní vanou s výhledem na záliv. Zárukou naplnění všech očekávání je služba butlera, a to dvacet čtyři hodin denně.

Suchý Ha Long

Necelých sto kilometrů od Hanoje, v deltě Červené řeky, leží Ninh Binh, hlavní město stejnojmenné provincie. Tady ve vnitrozemí přezdívanému suchý Ha Long se nachází malebný venkov s nádhernými přírodními sceneriemi a zároveň je tu ukryté bohaté kulturní dědictví země. V Hoa Lu se ve druhé polovině 10. století nacházelo hlavní město Vietnamské říše. Toto královské sídelní město bylo dostatečně vzdálené od čínských hranic, navíc chráněné zdí a skalami. Rozkládalo se na ploše tří set hektarů, z dřívější slávy zbyly ale už jen ruiny chrámů a císařské hrobky. Každoročně mezi devátým a jedenáctým dnem třetího lunárního měsíce se koná tradiční festival Truong Yen oslavující bývalé panovníky. V Ninh Binh má své místo také jeden z nejkrásnějších kostelů ve Vietnamu, katedrála Phat Diem postavená ze dřeva a kamene, snoubící západní a východní architekturu. 

Za šnečími specialitami

Nedaleko města se rozkládá krasová oblast Trang An, impozantní jeskynní systém, jenž byl zapsán na seznam UNESCO. Archeologové, kteří lokalitu zkoumali, objevili stopy lidské činnosti staré třicet tisíc let. Provincie má ale v rukávu i gastronomická překvapení. Je proslulá svými šnečími specialitami, šneci vaření ve směsi citronové kůry spolu s pálivým chilli jsou vyhlášenou lahůdkou. Milovníci exotické gastronomie nevynechají ani další lokální pokrm, maso z horských koz podávané se smaženou rýží. V roce 1962 byl založen národní park Cuc Phuong, nejstarší svého druhu ve Vietnamu. Je domovem pro šest set druhů živočichů a dva tisíce rostlin, je jednou z posledních rezervací tropického pralesa na Zemi.

Město harmonie

Poslední císařská dynastie měla své sídlo v Hue, městě ležícím na hranici severního a jižního Vietnamu. Představuje jedno z mála vietnamských měst, které si zachovalo svou původní identitu. Bylo dokonce hlavním městem, než ho v roce 1945 nahradila Hanoj. Hue znamená v překladu harmonie, ovšem ne všechny události, které se branami města prohnaly, byly harmonické. Když došlo k rozdělení Vietnamu na severní a jižní část, Hue se nacházelo uprostřed bojů a bylo nejmilitarizovanější zónou světa. Příznivci vojenské historie mají možnost prozkoumat podzemní tunely Vinh Moc, které lidem poskytovaly bezpečné útočiště během válečných let. Podobně jako čínský Peking, tak i Hue mělo své zakázané město, do něhož nemohl běžný smrtelník vkročit. Dnes je to naopak. V roce 1993 bylo město s citadelou a císařskými hrobkami prohlášeno světovou kulturní památkou pod ochranou UNESCO, a nejen to. Na prestižní seznam byla zapsána i místní hudba. Prohlídka města by nebyla kompletní bez plavby po Parfémové řece, svůj poetický název si vysloužila díky květům, které do ní na podzim padají a vytvářejí příjemné aroma opěvované básníky.

Mekong – řeka devíti draků

Desátá nejdelší řeka světa urazí od svého pramene v Tibetu náročnou cestu. Jako had se dál vine Laosem, Thajskem a Kambodžou, než svou 4800 kilometrů dlouhou pouť zakončí rozsáhlou deltou ve Vietnamu. Řeky jsou pro život země klíčové. V deltě Mekongu se vyprodukuje nejvíce rýže, také se jí přezdívá obilnice Vietnamu, neboť zdejší klima umožňuje tři sklizně do roka. Kromě hlavních ramen se Mekong větví i do dalších toků, odtud také pochází jeho vietnamský název sông Cửu Long – řeka devíti draků. Život zde určuje voda, a i obchod se odehrává na její hladině. Plovoucí trhy patří k největším atrakcím, v okolí města Can Tho probíhají tradiční trhy přinášející autentické zážitky. Největší a nejpestřejší tržnicí je Cai Rong, kde už za úsvitu stovky lodí naložené čerstvým ovocem, zeleninou a rybami čekají na své první zákazníky. Deltu Mekongu můžete objevovat z paluby luxusní lodi a cestou navštívit nejrůznější manufaktury s tradiční výrobou, jako jsou kokosové bonbony či rýžové nudle. Nedaleko delty se nachází největší město Vietnamu. Saigon, po vietnamské válce přejmenovaný na Ho Či Minovo město. Osmapůlmilionová metropole přezdívaná Paříž Orientu má exotické kouzlo promíchané s odkazem francouzské koloniální minulosti.
 
Legendární indonéský hoteliér s českými kořeny Adrian Zecha vybudoval jeden ze svých luxusních resortů AZERAI CAN THO na privátním ostrůvku Con Au na řece Hau, která je jedním z přítokových ramen Mekongu. Stylové pokoje a luxusní vily byly navrženy tak, aby harmonicky splývaly s okolní tropickou krajinou. Místo má zenovou atmosféru. SPA se nachází podél kanálů porostlých mangrovy, pěsticí oleje a scruby pocházejí z místních produktů, jako je rýže, mandlový olej či káva, a demonstrují tak bohatství delty Mekongu. Z oázy klidu ale není daleko do ruchu velkoměsta. Can Tho, kam se dostanete lodí, je coby kamenem dohodil.
 
 
 

Tipy na další články

Cascata Golf Club – golf ve stylu Las Vegas | Exclusive Tours

Cascata Golf Club – golf ve stylu Las Vegas

Tenhle prazvláštní nablýskaný klenot uprostřed pouště umí vyrazit dech. A proč by golfová hřiště v okolí měla být jiná? Cascata Golf Club je přesně takový jako město hříchu, u kterého leží. Někdy to trochu přehání s luxusem, ale je to zážitek, který se vryje pod kůži.
Celý článek
Ikonické hřiště Augusta National | Exclusive Tours

Ikonické hřiště Augusta National

Na světě je spousta ikonických golfových hřišť, ale je jen jedna Augusta National. O výjimečnosti tohoto místa by se daly psát dlouhé romány. Dokonce i pro mnoho negolfistů bude stačit zmínit jen dva pojmy – zelené sako a U. S. Masters. Jediný golfový major, který nikdy nemění místo konání. Od...
Celý článek
Tam, kde je golf skutečně královským sportem | Exclusive Tours

Tam, kde je golf skutečně královským sportem

Zeměpisná poloha předurčuje Maroko pro golfový únik od středoevropské zimy. Navíc je to jedna z mála zemí, kde se golf může bez nadsázky nazývat královským sportem. Byl to totiž Hassan II., sám nadšený golfista, kdo stál za rychlým rozvojem tohoto sportu v Maroku, které dnes nabízí více než třicet...
Celý článek