Ikonické hřiště Augusta National

Na světě je spousta ikonických golfových hřišť, ale je jen jedna Augusta National. O výjimečnosti tohoto místa by se daly psát dlouhé romány. Dokonce i pro mnoho negolfistů bude stačit zmínit jen dva pojmy – zelené sako a U. S. Masters. Jediný golfový major, který nikdy nemění místo konání. Od prvního ročníku dodnes je v jeho historii jen jedno jméno – Augusta National Golf Club.

1450x674 cover Ikonické hřiště Augusta National | Exclusive Tours

 

Každý golfista má ve své mysli seznam hřišť, která by si rád zahrál. Samozřejmě pro mnohé patří do popředí skotské St. Andrews. Ale můžete být jakkoli velkým fandou skotského či ostrovního golfu, přesto bude nejspíš někde na úplné špičce hřiště na druhém konci Atlantiku. Protože tohle hřiště je sen úplně každého, nikoliv si ho zahrát, ale vůbec se sem podívat.

Golf po celý rok

Georgia není zrovna nejznámějším americkým státem a mnoho Evropanů si ho nejspíše na mapě nezařadí. Místo ale není tak úplně náhodné, panuje zde totiž mírné klima a po naprostou většinu roku je tu celkem přijatelné počasí. Mladý Robert Tyre (Bobby) Jones propadl golfu již v mladém věku, narodil se v Atlantě a uvědomil si, že právě pro tenhle sport je zapadlá Georgia téměř ideální, i v lednu jsou zde totiž teploty nad nulou, v plném létě tu zase bývá snesitelně (průměrné teploty jsou jen kolem 25 °C). I díky tomu je hřiště velmi zelené, fairwaye i greeny za všech okolností dokonalé a okolní bujná vegetace umí krutě potrestat chyby. Zejména místní azalky jsou legendou samy o sobě. Jonesovi nebylo ještě ani třicet, když se v roce 1932 spojil s Cliffordem Robertsem a přizvali ještě skotského golfového architekta Alistera MacKenzieho. První roky se potýkali s finančními těžkostmi, Georgia se ukázala být opravdu hodně odlehlá. Dokonce i první ročník U. S. Masters se o dva roky později odehrál za spíše menšího zájmu. Bylo to ale právě náročné hřiště v Augustě, které začalo dodávat tomuto turnaji punc výjimečnosti. K tomu přispěl také zakladatel hřiště Bobby Jones, jenž si při návštěvě fotbalového utkání v Liverpoolu všiml, že členové klubu mají stejná saka. Napadlo ho, že je to praktický způsob, jak na první pohled odlišit na hřišti člena klubu od hostů. Augusta National je soukromý klub a hrát zde smějí jen členové, hosté pouze v doprovodu člena. Takže rozlišení je důležité.

Po úvodním nezdaru s příliš silnou a teplou vlnou se saka začala šít ze vzdušné tropické vlny a jejich barva je označována jako Green Masters. To mluví samo za sebe. Většina finančních problémů zakladatelů vzala za své po 2. světové válce. Od konce čtyřicátých a pak v padesátých letech popularita hřiště i turnaje strmě stoupala. Zásadní byl vstup prezidenta Dwighta D. Eisenhowera. Ten se stal členem v roce 1948 a najal i finanční poradce. Nejspíše není náhoda, že hned rok na to dostal poprvé zelené sako i vítěz Masters, byl jím legendární Sam Snead.

Nesmí opustit The National

Sako od té doby dostává každý vítěz. Ovšem pozor, domů si ho odnést nemůže. Na konci turnaje mu ho musí ještě půjčit některý ze členů, pak je mu ušito na míru. Musí ho ale nechat ve skříňce, kterou zde má doživotně přidělenou. A pokud se někomu podaří vyhrát vícekrát, tak jako třeba Jacku Niclausovi (6x) nebo Tigeru Woodsovi (5x), při dalším vítězství už dostane své vlastní sako. Nikdo jich tedy nemá víc. Nosit je ovšem mohou pouze v areálu Augusta National. Od roku 1952 pořádá aktuální vítěz večeři pro všechny žijící šampiony U. S. Masters v předvečer dalšího ročníku. Podle zpráv, které z téhle akce občas prosáknou, nese se tahle událost ve velmi uvolněné atmosféře, a dokonce ani různé kanadské žertíky nejsou výjimkou. Od roku 1963 pak ještě některému z bývalých vítězů připadla další povinnost, ujmout se slavnostního prvního odpalu nového ročníku. Tradici založili Jock Hutchison a Fred McLeod v roce 1963, bylo jim tehdy 79 a 80 let. McLeod otevřel svým odpalem ještě ročník 1976. Bylo mu 94 let a pouhý měsíc poté zemřel. Také první majitel zeleného saka Sam Snead naposledy otevřel turnaj v roce 2002, zemřel koncem května téhož roku. Bylo mu 90 let. Nadcházející ročník opět slibuje vzrušení, napětí a pestré okamžiky pro všechny diváky i vášnivé golfisty. Pokud chcete i třeba jen přihlížet, připravte si svého favorita a 8. dubna 2024 zaujměte místo na tribuně, ať se nepřipravíte o golfový zážitek roku.

Návštěvu Masters můžete zkombinovat s luxusním golfovým pobytem na Kiawah Island v Severní Karolíně, kde si můžete mimo jiné zahrát na hřišti, kde v roce 2012 vyhrál PGA Championship Rory McIlroy. A odsud si zaletět na úvodní a finální kolo Masters private jetem, cesta potrvá zhruba padesát minut. V roce 2024 bude Masters probíhat od 8. do 14. dubna.

 

 
 
 

Tipy na další články

Cascata Golf Club – golf ve stylu Las Vegas | Exclusive Tours

Cascata Golf Club – golf ve stylu Las Vegas

Tenhle prazvláštní nablýskaný klenot uprostřed pouště umí vyrazit dech. A proč by golfová hřiště v okolí měla být jiná? Cascata Golf Club je přesně takový jako město hříchu, u kterého leží. Někdy to trochu přehání s luxusem, ale je to zážitek, který se vryje pod kůži.
Celý článek
Volání divočiny | Exclusive Tours

Volání divočiny

Tanzanie je jednou z posledních zemí světa, která ještě nepatří člověku, ale přírodě. Jakmile jednou pohlédnete do očí africké divočině, není cesty zpět. Dramatická kombinace rozlehlých savan, tropických lesů, zasněžených horských masivů a dlouhých bělostných pláží je hlavním argumentem, proč se...
Celý článek
Chráněné poklady Vietnamu | Exclusive Tours

Chráněné poklady Vietnamu

Vietnam je země mimořádného přírodního a kulturního bohatství, která má osm zápisů na seznamu UNESCO. Vydat se za nimi je jako putovat ve stroji času do hluboké minulosti či proplouvat jeskynními labyrinty a žasnout nad nekonečnou fantazií přírody. Vietnamci se považují za potomky draků.
Celý článek