Itálie

Je jednou z nejnavštěvovanějších zemí světa. Oprávněně. Schraňuje nejvíce památek UNESCO, celkem padesát devět unikátů, zahrnujících kulturní, umělecké, přírodní i nehmotné dědictví lidstva. Nabízí pláže, hory a životní styl, pro který Itálii všichni milují. Jídlo a vše s ním spojené je pro Italy posvátné jako náboženství. Dopřejte si toto léto sladký život na italský způsob.

1450x674 cover Itálie

La bellissima – Sardinii není na světě rovno

Je součástí Itálie, přesto se její obyvatelé Italy nikdy nenazvou. Jsou to Sardové se svým ostrovem, kde si žijí podle svého a hovoří vlastním jazykem. O Sardinii se mluví jako o Karibiku Evropy. Kdo byl na jejích plážích, ví, že jde o zasloužený příměr. Ostrov omývaný Středozemním a Tyrhénským mořem byl předurčen k tomu, stát se jednou z nejexkluzivnějších dovolenkových destinací. Více o Sardinii >>>

Sicílie – ohnivý ostrov

Největší italský ostrov servíruje pestrou paletu chutí a zážitků, koneckonců Sicílie je kulinářskou Mekou, kde je každý foodie nadobro lapen. Je to ostrov zalitý sluncem, které se odráží v srdečné nátuře lidí, s plážemi patřícími k nejkrásnějším v zemi. V historických uličkách panuje dopravní chaos, jehož pravidlům rozumějí jen místní. A nad tím vším bdí obávaný i obdivovaný symbol ostrova, sopečná královna Etna. 

Capri – ostrov milovaný už římskými císaři

Ve výčtu italských exkluzivních adres, které nelze vynechat, je ostrov Capri ležící v Neapolském zálivu. Tou byl už byl před dvěma tisíci lety, kdy si ho oblíbil římský císař Tiberius, vládce tehdy největší mocnosti světa. Nechal si zde postavit dvanáct vil, nejvíce však preferoval Villu Jovis zasvěcenou bohu Jupiterovi, vypínající se na kopci a poskytující výhledy hodné císaře. Kamenné pozůstatky její císařské slávy můžete navštívit dodnes. K největším lákadlům ostrova patří Modrá jeskyně neboli Grotta Azzurra považovaná místními za osmý div světa. Dostat se k ní lze pouze lodí. Kousek od jeskyně se nachází vyhlášená seafood restaurace a zároveň plážový klub Il Riccio náležící ke Capri Palace Jumeirah, kde se nachází L ́Olivo, jediná restaurace na ostrově ověnčená dvěma michelinskými hvězdami. Partnerství se značkou Christian Dior každoročně proměňuje plážový klub ve stylovou zónu zvanou Diorriviera s nezbytným pop-up store, kde si dokoupíte potřebnou letní výbavu. Pokud by se dnes měl Tiberius na ostrově ubytovat, patrně by volil pětihvězdičkový luxus v hotelu Punta Tragara, u něhož se skály vynořují z modrých hlubin jako obři snažící se dosáhnout k blankytné obloze. 

Matera – jeskynní městečko, které si zahrálo nejen v bondovce

Městečko Matera přezdívané Jeruzalém na jihu Itálie platilo dlouhou dobu za ostudu na mapě Apeninského poloostrova. Jeho obyvatelé si zde vytesávali svá obydlí přímo do skály z vápencového tufu, a ještě před pár desítkami let se tu tísnili v naprosto nevyhovujících podmínkách. Historická část nazvaná Sassi di Matera (Kameny Matery) má kořeny sahající až do paleolitu, a představuje tak jedno z nejstarších měst světa. Pro svou unikátnost byla Matera zapsána na seznam UNESCO jako „nejvýznamnější neporušená ukázka troglodytického osídlení v oblasti Středozemního moře, které je dokonale přizpůsobené okolnímu terénu a ekosystému“. A pak přišli filmaři, zdejší křivolaké uličky zná dobře James Bond, jenž se tu proháněl ve svém Aston Martin DB5 v bondovce No Time to Die. Daniel Craig i jeho filmová Bond girl, herečka Léa Seydoux, našli během natáčení zázemí a soukromí v luxusním Palazzo Gattini.  

Portofino – rybářská vesnice, jež se stala hot spotem pro celebrity 

Malá rybářská vesnice na Levantské riviéře, s přístavem považovaným za nejkrásnější v celém Středomoří. Už od 19. století vyhledávala jeho půvaby britská aristokracie, dnes se o Portofinu říká, že se zde neloví ryby, ale celebrity, které se tu rády zastavují během svých plaveb. Na přístav můžete shlížet třeba z terasy některé ze Signature Suites v ikonickém hotelu Splendido Mare, A Belmond Hotel. Jedna z nich, Ava Gardner Suite, vzdává hold hollywoodské divě, která v roce 1954 v Portofinu natáčela film Bosonohá komtesa. Z privátní terasy této suity můžete pozorovat jachty v přístavu a poté si užít pocit znovuzrození v mramorové vaně. Anebo se nechat převézt do nedaleké zátoky Paraggi, kde na zlatavém písku budete mít nachystané vlastní lehátko. A se skleničkou osvěžujícího limoncella si pomalými doušky vychutnávat italské umění žít.
 
 
 

Tipy na další články

Chile – země písku, ledu, vody, ohně a vína | Exclusive Tours

Chile – země písku, ledu, vody, ohně a vína

Je mnoho míst, která můžeme označit za pozoruhodná. Nad nimi stojí ta s přívlastkem dechberoucí. A pak je tu vzácná kategorie zemí natolik výjimečných, že jen těžko hledáte slova, jimiž byste dovedli přesně definovat jejich krásu. Takové je Chile. Země, kde se potkávají všechny elementy vytvářející...
Celý článek
La Digue – umění slow living | Exclusive Tours

La Digue – umění slow living

Je to veřejné tajemství. La Digue je nejkrásnějším ostrovem Seychel. Máte to ale jako v soutěži Miss, kdy o hodnocení krásy rozhodují osobní preference. Co je malé, to je hezké. V případě La Digue to platí stoprocentně. Ostrov má rozlohu deset kilometrů čtverečních, přesto patří k nejznámějším z...
Celý článek
Země rudých písků | Exclusive Tours

Země rudých písků

Člověk má někdy chuť se ztratit. Zmizet z neustálého shonu. Zavřít dveře. Naordinovat si digitální detox. Jenže kde? Namibie, jedna z nejméně obydlených zemí světa a zároveň jeden z nejbezpečnějších států Afriky, by mohla být správnou odpovědí i pro vás.
Celý článek