Madagaskar – místo vzdorující evoluci

Jestli se nedokážete rozhodnout, zda se vydáte na dovolenou do Afriky, nebo Asie, případně hledáte něco zcela mimo vaše dosavadní zkušenosti, naplánujte si cestu na Madagaskar. Poznáte, co jste dosud nepoznali, uvidíte, co jste dosud neviděli.

1450x674 cover-2

Turisté dodají vážnost

Ne nadarmo se ostrovu ležícímu při jihovýchodním pobřeží kontinentální Afriky říká osmý světadíl. Jeho rozloha, byť impozantní (čtvrtý největší na světě, sedmapůlkrát větší než Česká republika), ale není ten důvod. Tím je výjimečnost fauny i flóry a rozmanitost krajiny. Také lidé jsou zde jiní než v jiných koutech světa. Ani černoši, ani běloši, ani Asiaté. Jsou svázáni se svými předky mnoha rituály, a přesto jsou otevření návštěvníkům, které vítají jako vážené a vysoce postavené osoby. Někdy je to až bizarní, což je příklad zdejšího obřadu famadihana. Jde o rituální exhumaci, díky které získá zemřelý status velmi váženého předka. Během obřadu rodina vyjme ostatky z hrobu, vyčistí je a znovu zabalí a uloží. Je to obrovská slavnost, které se zúčastní celá vesnice i lidé z okolí, a byť jde o velmi intimní rodinnou záležitost, turisté jsou tady vítáni. Obřadu totiž dodávají vážnost.

Unikátní vzpoura

Kontrastů si na ostrově užijete bezpočet. Madagaskar je divoký a dobrodružný, zároveň ale poskytuje prvotřídní pohodlí špičkových hotelových resortů. K nejúžasnějším patří lokality Nosy Be Island a Nosy Boraha s dokonale fotogenickými plážemi. Byla by však škoda zůstat jen na pobřeží, byť omývaném mořem, jehož teplota nikdy neklesne pod šestadvacet stupňů Celsia. Stejnou hodnotu má i průměrná teplota vzduchu, protože se nacházíte v tropickém pásmu. Ve vnitrozemí je o něco chladněji, nějakých dvaadvacet stupňů, což je ideální teplota pro turistiku. Ovšem pozor, dobře vybírejte, kdy se sem vydáte. Od června do srpna zde totiž panuje místní zima, což znamená, že si neužijete moc zeleně. Na Madagaskaru totiž roste mnoho opadavých stromů včetně toho pro ostrov nejvíc typického – baobabu. Najdete tu šest z osmi nejstarších druhů tohoto podivuhodného stromu s tlustým kmenem a korunou připomínající dlaň otevřenou k nebi. Obdivovat je můžete ve známé Aleji baobabů nedaleko města Morondava. Několik set metrů dlouhá alej lemovaná třicetimetrovými velikány je nejkrásnější při západu slunce, v tu chvíli si připadáte jako na jiné planetě. Podobnou alej nenajdete jinde na světě a není to jediný zdejší unikát. Díky izolovanosti se na Madagaskaru zachovala obrovská biodiverzita a unikátní charakter přírody, který jinde již dávno vymizel. Endemické druhy rostlin i živočichů jako by odmítaly přijmout zákony evoluce a trvaly na své jedinečnosti. Místní si této vzpoury přírody vůči jejím vlastním zákonům byli dobře vědomi, proto zde ve třicátých letech minulého století vznikly úplně první národní parky na světě. Dnes je jich tady dvacet sedm, z nichž jedenáct figuruje na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO. Potkáte v nich vzácné lemury, kteří jsou vedle baobabů přírodním symbolem Madagaskaru, gekony či chameleony nebo vzácné ptáky švitořící kolem nesčetných vodních toků a jezírek, jimiž je ostrov protkán. Oblíbenou aktivitou je tak sjíždění zdejších vodních toků nebo turistika kolem nich. 

Ráj bez aut

K hlavním pohybovým aktivitám, které si na Madagaskaru můžete dopřát, patří samozřejmě koupání u nádherných bělostných pláží nebo šnorchlování v průzračných vodách Indického oceánu. Ale odolat nelze ani toulkám deštným pralesem či horským výšlapům s nezapomenutelnými výhledy na vulkanická pohoří. Vysokohorská turistika v tropech, už to je sám o sobě obrovský zážitek. Ovšem pozor, v již zmiňovaných zimních měsících může v horách napadnout sníh. K největším přírodním lákadlům patří bezesporu blankytné jezero Tsimanampetsotsa ve stejnojmenném národním parku a fantaskní útvary Red Tsingy u řeky Idoro na severu ostrova. Populární jsou i gejzíry Amparaky, vodopády řeky Tsiribihiny nebo malebná rýžová pole podél řeky Manambolo. Pěší turistiku lze ale provozovat takřka všude. Ostatně místní mají pro chůzi pochopení. Malgaši, jak se jmenují zdejší obyvatelé, používají víc nohy než auta. Za obchodem nebo na návštěvu jsou schopni putovat třeba i několik dní. Celá zem je prošpikována sítí turistických cest a stezek asi jako Evropa silnicemi a dálnicemi. I v tomto případě, zdá se, evoluce utřela nos. Automobilová doprava sem nikdy masově nepronikla, tady se prostě všude chodí pěšky. A poslední roky též jezdí na kole, terénní cyklistika zde zažívá boom a podobně je tomu i s boulderingem. V tomto směru má zdejší hornatá krajina mnoho co nabídnout a je jen otázkou času, kdy ji dobrodruzi všeho druhu objeví ve velkém. Jeden z našich už tu ale svou stopu zanechal. I když stopa asi není to pravé slovo. Lezec Adam Ondra byl první, kdo zdolal během jednoho dne extrémně náročnou skalní cestu Tough Enough. My ale zůstaneme raději při zemi. Anebo při vodě? Jak je ctěná libost, Madagaskar vás neošidí, ať už si zvolíte jakoukoliv formu relaxace.

5 DŮVODŮ, PROČ SE VRÁTIT NA MADAGASKAR

1. TÉMĚŘ 5000 KILOMETRŮ PLÁŽÍ

Všechny kýčovité s bílým pískem, palmami a blankytně modrým oceánem. Některé rušné, jiné romantické a klidné, záleží na vás, čemu dáváte přednost. Průzračnou vodou dohlédnete až k barevným korálovým útesům. Mimochodem, právě tady se nachází třetí největší útvar tohoto druhu na světě. Nejznámější pláže najdete na sopečných ostrůvcích asi 10 km severozápadně od hlavního ostrova.
 

2. OSTROV PIRÁTŮ

Na dohled od pobřeží Madagaskaru leží ostrov Svaté Marie. Najdete zde jediný dochovaný pirátský hřbitov na světě. Z původních stovek hrobů zbyly asi tři desítky, na zkáze se podepsal nejen čas, ale i cyklony, které se sem vrací. Jednoho dne si vezmou i ten poslední, ale teď máte ještě pořád šanci vidět na vlastní oči hroby skutečných pirátů, kteří zde kdysi žili. Společnost to je velmi pestrá, námořní lapkové zde usídlení totiž pocházeli celého světa.
 

3. HLAVNÍ MĚSTO

Antananarivo, zkráceně Tana, vzniklo na počátku 17. století. Francouzi, kteří ostrov kolonizovali, zde vystavěli budovy, které jsou dnes lákadlem pro turisty. K vidění je toho ale ještě víc. Palác královny se pyšní dochovanými hrobkami králů i královen a sbírkami nejrůznějších artefaktů. O pozornost si říkají i dvě katedrály, katolická a anglikánská.
 

4. BOŽSKÉ PLODY

Plantáž Millot je oblíbeným cílem turistů, ale jedna návštěva zdaleka nestačí. Odtud pochází vyhlášené madagaskarské organické kakao, pěstují se zde nejrůznější druhy koření a získávají se éterické oleje. Na plantážích se díky znalostem a zkušenostem místních průvodců dozvíte mnoho zajímavého o rostlinách, které se zde pěstují.
 

5. LEMUR SUPERSTAR

Bystrá očka, roztomilý vzhled, rychlý pohyb v korunách stromů a jedna z hlavních rolí v americkém filmovém trháku, jenž dostal ostrov Madagaskar do povědomí široké veřejnosti. Díky dlouhé izolaci od okolního světa tu žije na 100 druhů lemurů. Nejlepší podmínky pro jejich pozorování jsou v národním parku Andasibe-Mantadia, jehož součástí je i malý Lemuří ostrov. Zdejší lemuři dokonale přivykli lidské společnosti, a pokud jim budete sympatičtí, použijí vaši hlavu či ramena jako odrazový můstek ke svým spanilým skokům. Obyvatelé ostrova drží lemury ve velké úctě a jejich zabití je považováno za těžký hřích.
 
 
 
 

Tipy na další články

Kde budete zimu milovat (i když nelyžujete) | Exclusive Tours

Kde budete zimu milovat (i když nelyžujete)

Alta Badia je považována za požitkářskou baštu Jižního Tyrolska. Vysokou hustotou výjimečných restaurací a hotelů se vymyká i v rámci Evropy. Rakousko je pro české lyžaře vyhledávanou volbou, a i když ho máme za humny, lze si cestu k rakouským sousedům udělat ještě rychlejší a komfortnější. Řešením...
Celý článek
Beach time | Exclusive Tours

Beach time

Pro mnohé je to stále neobjevené tajemství, my vám ho prozradíme. Vietnam má skutečně nádherné pláže a je naprosto dokonalou plážovou destinací se vším, co k ní patří.
Celý článek
Malý svět sám pro sebe | Exclusive Tours

Malý svět sám pro sebe

Jsou na vás hotely moc rušné? Dáváte přednost absolutnímu soukromí? Nebo máte zájem o služby, které nejsou tak úplně běžné a které hotely třeba ani nenabízejí? Pak je pro vás ideální volbou pronájem soukromé vily. Nechte se inspirovat soukromými vilami v Řecku, které osobně navštívila naše Private...
Celý článek