Mykonos – autenticita a luxus

Hvězda Kykladských ostrovů září pro svoji jedinečnost v mnoha směrech. Na Mykonosu najdete staré větrné mlýny, pohádkové pláže, romantické zátoky a stejně tak tepající noční život, prvotřídní gastronomii a luxusní resorty.

1450x674 cover Mykonos – autenticita a luxus | Exclusive Tours

 

Pro své nekončící party mají průvodci tendenci porovnávat Mykonos s Ibizou. Kdo je vítěz? Záleží na dalších souvislostech a osobních prioritách. Porovnávání ostrova zaznívá i v souvislosti s francouzským Saint-Tropez. Podobná atmosféra, malebnost, elegance, ale i nákupní možnosti. Křivolaké uličky obou těchto míst doslova vyzývají k tomu se v nich ztratit a zapomenout na všední starosti. Tím porovnávání s čímkoli dalším končí. Mykonos je skutečně originální perlou nejen Kykladských ostrovů. Prosolený vítr a mozaikově vydlážděné cestičky vás přenesou do kulis příběhu, jenž si sami píšete.

Ostrov, který nikdy nespí

Architektura ve stylu bílých domů s modrými a červenými dveřmi, balkony a okenními rámy se dokonale snoubí s barevnými květinami a ztepilými palmami. Takové je hlavní město Mykonos, často nazývané také Chora, v překladu hora. Do uší hraje šum moře a autentický život místních obyvatel, kteří pracují převážně ve službách cestovního ruchu. Není se čemu divit, malebnost ostrova přitahuje turisty i celebrity z celého světa. Čekejte maličké obchůdky s rukodělnými výrobky i klasickými suvenýry, ale také šperky a exkluzivní butiky proslulých módních značek. Řecký ostrov je také plný restaurací, kaváren a barů. Řada podniků má stolky s židlemi ledabyle rozházenými přímo na molech a pěších koridorech, kde máte pocit, že stály odjakživa a nikomu nepřekážejí. Říká se, že Mykonos nikdy nespí. V kteroukoliv noční i denní dobu můžete v klubech nebo plážových barech popíjet lahodné drinky a poslouchat nebo tančit na chytlavé sety od slavných Dj ́s z celého světa.

Odkaz na Benátky

Hlavní město má mnoho přitažlivých skvostů, které mezi plážovými koktejly a koupáním na širokých plážích musíte vidět. Rozhodně mezi ně patří pitoreskní větrné mlýny, které z ústraní nad městem střeží potulující se plachetnice a luxusní soukromé jachty. Mykonos je velmi větrný ostrov. Díky tomu tady průměrná letní teplota osciluje kolem sympatických 28 °C, přičemž slunce zde svítí téměř tři sta dní v roce. Větrné mlýny, které na Mykonosu postavili benátští osadníci v 16. století, sloužily k mletí pšenice, dokud se v polovině 20. století na ostrově nerozvinul cestovní ruch. Dnes jsou tyto elegantní stavby jedním z fotograficky nejvyhledávanějších míst. Stejně tak jako kousek pod nimi ležící, tzv. Malé Benátky, řada domů, jejichž fasády přímo omývá moře. Za návštěvu stojí také originální kostel Panagia Paraportiani, který byl součástí městského opevnění a hradu Kastro. Tvoří jej čtyři samostatné, přesto zdmi propojené kostelíky a na jejich vrcholcích stojí pátý. Bělostné soukostelí pochází z 15. století a patří k nejkurióznějším stavbám celého Řecka. Mykonos není jen název pro hlavní město a ostrov, ale také pro regionální jednotku, kterou tvoří se sousedními ostrovy Rineia, Délos, Dragonisi a několika maličkými neobydlenými ostrůvky. Společně spadají pod kraj Jižní Egeis, pro který je specifické žulové podloží a nedostatek pitné vody. Mykonos nese jméno po Apollonově vnukovi Mykonovi a v řecké mytologii byl dějištěm bojů mezi Diem a obludnými dlouhovlasými obry Giganty. Dnes je to naopak. Místo bojů na Mykonosu vládne přátelská atmosféra a otevřenost. A to i ve vztahu k homosexuálům, pro které se stal ostrov oblíbeným cestovatelským cílem, kam se již od 70. let pravidelně vracejí.

Mykonos přitahuje celebrity

A nejen ty. Turistický ruch se vpil do běžného života obyvatel tak, že se stal jejich přirozenou součástí. Přitom ještě před necelými sto lety byl Mykonos vyprahlým a nehostinným kusem země, který – kromě třpytivého moře – neměl příliš co nabídnout. Větrem ošlehaný ostrov se ale velmi rychle proměnil v atraktivní turistickou destinaci s nálepkou vytříbenosti, stylu a luxusu, zkrátka glamorous. Už v poválečném období se stal útočištěm tzv. boho hipsterů, kteří tehdy ještě bydleli u místních obyvatel a nenásilně vstupovali do místní rodinné kultury. Dnes je ostrov jedničkou v instagramových příspěvcích z letní dovolené také u high society a světových celebrit. Svou roli v popularitě ostrova u movitější klientely možná sehrála v roce 1961 i Jackie Kennedy se svou sestrou Lee Radziwill, které ostrov navštívily a udělaly mu nepřímou reklamu. Následovaly je např. Grace Kelly, Brigitte Bardot nebo Sophia Loren a dnešní celebrity se jen hrnou. Mykonos se stal útočištěm všech, kteří touží po dovolené se špetkou provokativní odlišnosti v rozmanitém slova smyslu.


PLACE TO BE

Hotelový řetězec Myconian Collection je na ostrově dobře známý, stojí za ním rodinná společnost, jež zde provozuje několik resortů, a to v těch nejexkluzivnějších lokalitách. V létě roku 2022 se tento mykonoský řetězec rozrostl o již jedenáctý resort nazvaný Myconian O. Tento nejnovější klenot se jako první z hotelové kolekce nachází ve známé zátoce Ornos Bay. ‚O‘ servíruje hostům nové požitky ve stylu boho-luxe s přímým vstupem na překrásnou pláž Ornos. Všech 65 pokojů a suit se může kromě prostoru pochlubit soukromými verandami či balkóny, na nichž můžete čerpat energii z řeckého slunce. Některé z nich také disponují soukromým bazénem. Myconian Collection je proslulá i svou kulinářskou kulturou. Gastronomické zážitky si lze začít vychutnávat už ráno luxusní snídaní, pokračovat obědem u bazénu a nakonec povečeřet ve fine dining restauraci Baloo, kde hlavní roli hraje seafood párované s výběrovými víny. Skvělou tečkou za dnem stráveným na tomto božím ostrově je některý z koktejlů podávaný u bazénového baru O ́bars. Dokonalé možnosti relaxace nabízí i hotelové DTOX Spa, v tělocvičně můžete tělu dopřát také soukromé tréninky a v rámci speciálních akcí si dát za úplňku jógu na pláži. Myconian O je dokonalou oázou radosti a relaxace s vybroušeným designem, personalizovaným servisem, soukromím, a to vše povznášejí neotřelé zážitky. Budete si je užívat v klidu, neboť tento hotel je v kategorii adults only.


POZVÁNÍ OD APOLLONA

Mykonský region Aleomandra je pojmenován podle posvátných stájí, které podle řeckých bájí poskytovaly přístřeší koním boha Apollona. O moře času později se ze stejné půdy zrodila Kalesma a sama se stala jednou z legend.
 

Kalesma je řecký výraz pro pozvání. Pozvání do butikového resortu, který je jednou z bran do duše Kyklad. Jde o klidné bělostné útočiště rozprostírající se na kopci s výhledem na záliv Ornos. Kalesmu tvoří pětadvacet apartmánů a dvě vily ležící na více než dvou hektarech půdy prorostlé kořeny starých olivovníků, pokryté liánami fuchsií, mandarinek a voňavými bylinkami. Většina hostů tráví den u svých soukromých bazénů na terasách a až těsně před západem slunce vychází do hlavního baru na koktejl. Odtud pak směřují do restaurace Pere Ubu užít si řeckou ostrovní kuchyni. Čekejte špičkovou gastronomii, majitelé resortu Makis Kousathanas a Aby Saltiel totiž stojí také za třemi top kulinárními podniky přímo v Aténách.

Zhmotněná vize řeckých designérů

Pozemek hotelu patří jedné z jejich rodin již více než sto let a do projektu Kalesmy byli zapojeni řečtí designéři, aby autentické architektuře dodali současný nádech a stvořili přitažlivý resort. Podařilo se jim mistrně skloubit mykonoskou tradici s moderním přístupem, mj. s nábytkem od kontroverzního Ricka Owense. Bílé stěny, kamenné podlahy a stropy z kaštanového dřeva a bambusu byly inspirovány starosvětskou kykladskou architekturou. Svítidla jsou obalená koňskou srstí a kovové věšáky svým tvarem odkazují na koně, které zde podle řecké mytologie kdysi ustájil sám Apollon. Všechny postele jsou umístěny tak, abyste mohli po probuzení prosklenými francouzskými dveřmi pozorovat východ slunce nad Egejským mořem, stejně tak jako z designové vany vaší koupelny. 

Hvězdné meze

Na detailech si majitelé resortu dali záležet. Možná si o tom s nimi budete moci osobně promluvit. Není totiž výjimkou, že si s některým z nich neplánovaně dáte třeba gin s tonicem na hlavním baru. Koktejly, stejně tak jako gastronomie, zde míří do hvězdných výšin. Navíc když skutečné hvězdy máte nad hlavou. Nejen na baru, ale i ve vyhlášené restauraci pod širým nebem Pere Ubu. Turisté, kteří nejsou ubytovaní v Kalesmě, do ní jen velmi těžko shánějí rezervaci. Není se čemu divit, na talíře vám zde totiž servírují pokrmy, jako je například pečený mořský vlk zabalený ve fíkových listech nebo jehněčí kotlety na dřevě s řeckými fazolemi fava a artyčoky. Nenechte si ujít západ slunce za ostrov Delos a k němu podávané autentické řecké předkrmy meze seskládané třeba z domácího hummusu, tzatziki a uzeného lilku. Samozřejmě navíc s láhví svěžího santorinského vína Assyrtiko. Nechybí ani čerstvý pita chléb z venkovní cihlové pece. Večer jej přikusujete k meze, ráno se servíruje s míchanými vajíčky, fetou a avokádem. Oheň zde není jen účelovou záležitostí, na řeckých ostrovech hraje klíčovou roli dodnes. Nejen jako živel, který dá pokrmům autentický šmrnc, ale také jako médium, které vás vtahuje zpátky do minulosti, do období antických bohů, ale i do sebe samých, do stavu relaxace a možná i meditace. I z toho důvodu najdete v resortu také zákoutí s ohněm, kam si můžete kdykoli sednout a jen tak pozorovat jeho plameny. Gastronomie má v resortu Kalesma mnohem zásadnější roli, než čekáte. Můžete dokonce využít služby soukromého šéfkuchaře, který vás přímo na vaší terase naučí techniky přípravy řeckých pokrmů, nebo absolvovat exkurzi do tradiční rodinné farmy a dalších podniků spojených s řeckou gastronomií. Jednodenní exkurze vás zavede do příběhu plně funkční farmy s vinicí a stájemi. Zjistíte, jak místní žili kdysi a jak žijí dnes. Samozřejmě nechybí ani zážitkový oběd v rodinné restauraci, kde ochutnáte výsledek tamního hospodaření. Kulinární exkurze pak pokračuje návštěvou lokální pekárny, kavárny a také sýrárny, kde sýry nejen ochutnáte, ale také si je vyzkoušíte sami vyrobit.

Poklady na vinné kartě

Přímo v Kalesmě pak na vás každý čtvrtek čeká grilování pod širým nebem, pátky patří Dj ́s, zato každý den si můžete ve stylovém baru objednat inovativní koktejly. Výhled na západ slunce je na účet podniku. V případě, že preferujete víno, pak se Kalesma rozhodně nemá zač stydět. Ve vinné kartě nechybí bílé ani růžové šampaňské, ročníkové zastupuje samotný Dom Pérignon nebo ikonický Cristal od Louise Roederera. Mezi tichými víny najdete starý i nový svět, zvláštní postavení má řecká bílá odrůda Assyrtiko, kterou hotel nabízí zejména od santorinských vinařů. Mezi růžovými víny nechybí ani trendy Château Minuty a Château Miraval. Z červených vín si nenechte ujít klíčové řecké odrůdy, jako je Xinomavro nebo Agiorgitiko, a své zastoupení mají i dezertní vína s věhlasným Château d‘Yquem. Objednat si můžete celou láhev, ale i víno po skleničce. To je ideální k lehkým jídlům během dne, která jsou poctou kykladským chutím. Vyzkoušejte například krém z mořských ježků s tatarákem z krevet, mořského vlka s citrusy a kaviárem, fazole fava s mořskými plody a pikantní rajčatovou omáčkou, v cihlové peci pečenou mykonoskou klobásu s cibulí, v různých kombinacích podávaný grilovaný sýr Haloumi, grilované sardinky plněné olivami a ořechy zabalené ve vinných listech nebo čerstvou chobotnici s mykonoským dresinkem, balsamikem a černým hummusem. Pokud hledáte autentickou a přitom luxusní mykonoskou pohostinost, v Kalesmě rozhodně nešlápnete vedle.
 

5x THE HOTTEST BEACH CLUBS

Mykonos a ta nejlepší zábava v podání Dj's, kteří jsou sami celebritami, se dá zažít ve vybraných klubech ležících u skvostných pláží. Některé se díky svým proslulým party řadí mezi nejlepší na světě. Tady se můžete bavit, jíst, užívat si drinky a relaxovat stejně jako ostatní VIP. Počítejte ale s nutnou rezervací obzvlášť v letních měsících.

1. Nammos Mykonos, Psarou Beach
2. Paradise Beach Club, Super Paradise Beach
3. Scorpios, Paraga Beach
4. SantAnna Mykonos, Paraga Beach
5. Principote Beach Club, Panormos Beach

 

 
 
 

Tipy na další články

Řecko – boží ostrovy

Řecko je kolébkou evropské civilizace protkanou mytickými příběhy o bozích, hrdinech a monstrech. Legendy jsou spojeny také s ostrovy, kterých má tato 'země bohů' nespočet. Jsou jich tisíce a přesného počtu by se dopočítal leda sám Neptun. Žádná jiná evropská země není natolik spjata s mořem jako...
Celý článek
Pebble Beach – kde si sny a noční můry rozumí | Exclusive Tours

Pebble Beach – kde si sny a noční můry rozumí

Může být skutečnost, že majitelem hřiště je Clint Eastwood, spíše příjemným bonusem? Ano, pokud jde o Pebble Beach Links. Tohle golfové hřiště vám totiž ukáže všechny krásy linksového golfu v americkém provedení. A přes svou nezpochybnitelnou obtížnost vám prostě vezme dech. Je totiž úžasné.
Celý článek
Kréta – ostrov blažených | Exclusive Tours

Kréta – ostrov blažených

Tak se Krétě přezdívalo v antických časech, tato nálepka je ale stále platná. Je mnoho důvodů, proč se na největším řeckém ostrově cítit blaženě. Zajeďte si tam a pravděpodobně nevyrazíte jen jednou.
Celý článek