Království zázraků

Tak se přezdívá zemi, která byla součástí kdysi mocné Khmerské říše. Kambodža. Její bohatá historie je spjata i s temnou kapitolou psanou Rudými Khméry. Dnes je tato země usměvavých lidí, jež byla dlouho turistům zapovězena, jako stvořená k objevování i odpočinku.

1450x674 cover Království zázraků | Exclusive Tours

 

Při první návštěvě Kambodže není možné opomenout její největší atrakci. Angkor. Bývalé hlavní město Khmérské říše bylo zřejmě největší metropolí své doby. Dnes patří k nejvýznamnějším archeologickým nalezištím, které stále vydává svá tajemství. Největší zachovalou stavbou je Angkor Wat, jeden z vůbec největších chrámových komplexů. Představuje symbol země, jeho silueta je součástí kambodžské státní vlajky. Nechal ho vybudovat počátkem 12. století král Súrjavarman II. pravděpodobně i jako svou hrobku. Velkolepé dílo vznikalo půl století a bylo dokončeno až po jeho smrti. Celý komplex odráží představy o hinduistickém vesmíru. Vodní příkopy symbolizují sedm moří obklopujících mytickou horu Méru. Tu představuje chrám s pěti věžemi připomínajícími lotosové květy. Angkor Wat je jako jeden z mála khmérských chrámů zasvěcen bohu Višnuovi. V 15. století toto největší středověké město ale jeho obyvatele opustili a stále se spekuluje, co je k tomu vedlo. Podle nejnovějších výzkumů byly příčinou klimatické změny. Silné monzunové deště a následná období sucha způsobily selhání městské vodní sítě a tím došlo ke kolapsu celého systému. Až vás Angkor unaví, v komplexu chráněném UNESCO se přece jen nachází na tisíc památek, vyrazte do nedalekého Siem Reap, hlavního města stejnojmenné provincie. Noční život je zde bujarý, obzvláště na ulici přezdívané Pub Street. K této přezdívce nepřišla náhodou. Ulice je proslulá vysokou koncentrací restaurací, barů a nočních klubů, kde zábava nekončí do kuropění. Luxusní zázemí vám poskytne tropická rezidence Belmond Hotel, kde se v krásném prostředí snoubí maximální komfort s kouzlem tradičního khmérského umění.

Cítit se jako král

Při cestě dál na jih na vás čeká současné hlavní město Kambodže. Phnom Penh. Nejsou zde žádné vysoké stavby, připomíná spíš rozlehlou vesnici plnou lidí na kolech a motocyklech. Panuje tu asijský mumraj, který je třeba zažít stejně jako fenomenální street food v jeho uličkách. Největším magnetem Phnom Penhu je královský palác postavený ve vší honosnosti roku 1813, dodnes slouží jako rezidence krále. Vy se můžete cítit královsky v elegantním koloniálním prostředí Sofitel Phnom Penh Phokeethra. Tento luxusní hotel se nachází v zahradách poblíž řeky a přitom blízko klíčových památek. Za zmínku stojí také nedaleký Aeon Mall, největší nákupní centrum v Kambodži. Na jihozápadě země se plní sny o mořském pobřeží s písečnými plážemi a průzračnou vodou. Nedaleko od pobřeží leží soukromý ostrov ve vlastnictví resortu Song Saa, v jehož krásném prostředí můžete trávit dny šnorchlováním, jógou či poznáváním bohatého ekosystému ve společnosti specializovaného průvodce.

 
 
 

Tipy na další články