Korfu – smaragdový ostrov

Vypadá trošku jako deformovaná kytara. Má všechno, co si člověk může přát. Hory, nížiny, pláně, olivové háje a cypřišové lesy, moře i starobylé město, malé vesničky a obrovské útesy. Horké klima v létě a mírné v zimě. Spoustu milých lidí, kteří se pořád usmívají. Tak to je náš ostrov. Ráj na zemi.

1450x674 cover Korfu – smaragdový ostrov | Exclusive Tours

 

Podle pověsti pochází řecké jméno ostrova Kerkyra od nymfy Kerkyry (nebo také Korkyry), která byla dcerou Asopa a nymfy Metope. Do Kerkyry se zamiloval bůh Poseidon, který ji přivedl na ostrov Scheria. Zde se jim narodil syn Faják, podle nějž se obyvatelům ostrova začalo říkat Fajákové. Ostrov Korfu má více jmen. Název Korfu se používá od roku 968, kdy jej poprvé ve svém spise uvedl kremonský biskup Luitprandos. Název byl odvozen od dvou vrcholků nacházejících se ve městě (řecky koryfós – vrchol). Nejčastěji se však užívá název Korfu pro ostrov a Kerkyra pro jeho hlavní město, i když Řekové používají pro obojí především název Kerkyra.

Odysseova zastávka

Právě zde se odehrál důležitý moment Odysseovy desetileté pouti, kdy se po trojské válce vydal zpět na rodnou Ithaku. Král Fajáků Nausithoos, syn boha moří Poseidona, měl dva syny – Alkinoa a Rexenora. Rexenor zemřel poměrně mlád a zanechal po sobě dceru Aretu, kterou si vzal za ženu její strýc Alkinoos. Měli spolu pět synů a dceru Nausiku. Ta si jednou hrála na mořském břehu se svými přítelkyněmi, když náhodou našla pod stromem zraněného nahého muže, který zřejmě přežil ztroskotání lodě. Ošetřila ho a vzala do královského paláce svého otce. Královská rodina jej přijala se všemi poctami a uspořádala na jeho počest slavnostní hostinu. Během ní vystoupil pěvec Demodokus s písní o hrdinech trojské války a osudech Odyssea. Když se cizí host při zpěvu rozplakal, poznali Fajákové, že mají před sebou opravdového Odyssea. Král Fajáků daroval Odysseovi jednu ze svých nepotopitelných lodí, aby se mohl bezpečně dostat zpět na Ithaku ke své ženě Penelopé. Odysseus pak poslal loď s díky zpět, vládce moří ji však těsně před přistáním proměnil ve skálu. Od té doby se za zkamenělou loď považuje velká skála v moři před břehy Paleokastritsy. Ovšem téměř každá vesnice na Korfu, před níž se v moři nachází kámen, by se ráda pyšnila Odysseovou lodí, a tak tuto zkazku uslyšíte možná i o mnoha dalších místech na Korfu.

Všechny vůně a barvy

Už v zimních měsících začínají kvést mandloně a po častých deštích se ostrov zazelená. Moře má tehdy inkoustově modrou barvu, která se při bouřích mění do ocelově šedivé. Jaro přechází v léto rychle a nepozorovaně, ostrov začíná zářit nejrůznějšími barvami kvetoucích stromů a rostlin. Fialové a růžové bouganvílie, rudé ibišky, bílé gardénie, obrovské květy magnolií, durmany, dosny, begonie, voňavé cypřiše, olivovníky a eukalypty, oranžové pomeranče a žluté citrony na stromech – to je harmonie vůní a barev. Roste zde okolo čtyřiceti druhů orchidejí a nejvhodnější doba k jejich pozorování je od dubna do poloviny května. Červenec a srpen jsou nejsuššími měsíci, přesto však i v tomto období se dá najít několik kvetoucích druhů rostlin, které horku odolávají. V září a říjnu, po několika pozdně letních bouřkách, začínají kvést krokusy. Ostrov je tedy pokaždé jiný a v každém ročním období hýří barvami. Korfu je jedním z nejkrásnějších ostrovů Jónského moře a se svou rozlohou 592 km² je sedmým největším ostrovem Řecka. Přezdívku smaragdový ostrov získal díky zelené vegetaci, která není na ostatních řeckých ostrovech tak hojná. 

Nejprůzračnější tyrkysové moře

Ryby jsou v Jónském moři poměrně vzácné, a to především kvůli bezohlednosti rybářů v minulých letech, kteří celá hejna ryb lovili dynamitem. Někdy je možno spatřit také delfíny, a to je pak teprve podívaná! Na severu se tyčí nejvyšší hora Pantokrátor se známým klášterem, odkud je překrásný výhled na celý ostrov, sousední malé ostrůvky a do Albánie. Na západě u skalnatého pobřeží Paleokastritsy je zase to nejprůzračnější tyrkysové moře, které jste možná kdy viděli. Na jihozápadě kilometry písečných pláží a na severovýchodě malé zátočiny s oblázky, čistým a klidným mořem a malými hospůdkami s vynikajícím jídlem. Ty se ostatně nacházejí po celém ostrově, jen objevit tu správnou. 

Staré benátské město

Každý si zde najde místo, které mu bude vyhovovat. Chcete bydlet v rušném letovisku, kde to žije? Nebo máte raději klidná a romantická místa? Na Korfu je najdete všechna. Půjčte si na pár dní auto nebo skútr a projeďte se kolem pobřeží i vesničkami vnitrozemí. Lodí potom na okolní ostrůvky a nezapomeňte na hlavní město Kerkyru. Staré benátské město má své nepřekonatelné kouzlo. Veliké náměstí s promenádou, vysoké, štíhlé benátské domy s uzounkými uličkami a množstvím obchůdků, taveren a kavárniček. Dvě středověké pevnosti s tak nádhernými výhledy, až se člověku zatají dech. Když pak dlouhý den zakončíte v malé taverně na břehu moře, kde hraje příjemná řecká hudba, budete si u skleničky dobrého vína říkat, že na tomhle magickém místě jistě nejste naposled. Napít se z pramene Říká se, že kdo přijede na Korfu a napije se z pramene Kardaki na poloostrově Analipsis, ostrov mu učaruje tak, že už se odsud nedostane. Nejsem si jistá, jestli jsem se tenkrát před lety napila vědomě. Ale pravda je, že jsem se do Kerkyry zamilovala ještě dřív než do jednoho jejího obyvatele. To první léto, kdy jsem sem přijela pracovat, jsem dychtivě začala poznávat krásy tohoto místa, jeho zvyky, obyvatele, jazyk, kulturu a kuchyni. Ač jsem si nedovedla představit, že bych tu mohla žít natrvalo, osud rozhodl za mě. Po několika měsících jsem potkala v nemocnici, kam odvezli jednu zraněnou turistku, zvláštního muže, který byl náhodou jejím ošetřujícím lékařem. Dali jsme se do řeči, po roce se vzali a zplodili dvě děti. A tak začalo moje korfské dobrodružství.

THE DURRELLS | DURRELLOVI

S Korfu je spojeno jméno britského spisovatele a popularizátora ochrany přírody Geralda Durrella. V polovině 30. let 20. století jeho rodina přesídlila na Korfu, kde prožil nezapomenutelných pět let svého dětství. Na tento čas později vzpomínal v knihách, které se staly bestsellery. Na HBO je možné zhlédnout populární seriál Durrellovi, jenž vznikl na motivy oblíbené knižní trilogie. Kvůli autenticitě se exteriéry skutečně natáčely na Korfu. Elegantní vilu Posillipo, kde se odehrával filmový život Durrellových, je možné si pronajmout a nechat na sebe působit genius loci, jaký pocítili seriáloví hrdinové.


PLACE TO BE

 

Cenami ověnčený hotelový řetězec Ikos Resorts spojuje zdánlivě nemožné, nonšalantnost pětihvězdičkového servisu s komfortem luxusního all-inclusive. Značka Ikos je doma ve Středomoří, své proslulé resorty má ve Španělsku i v Řecku, a to včetně ostrovů Korfu a Kos.

Na Korfu leží u krásné pláže resort Ikos Dassia, kde se mistrně snoubí současný mediteránský styl s tradiční řeckou pohostinností. Má vynikající polohu, z jedné strany ho obklopují lesy a z druhé jsou to tyrkysové vody Jónského moře. Každý z luxusních pokojů nabízí krásné výhledy, které si můžete vychutnávat z prostorných balkonů. Resort je postaven na konceptu infinite lifestyle, jenž hostům zaručuje nezapomenutelné zážitky. Kulinářské nebe zahrnuje menu poskládané michelinským šéfkuchařem až po výběr toho nejlepšího z lokální kuchyně. Autentický zážitek si můžete dopřát v rámci programu dine out, kdy vám hotel zajistí místo v některé z vyhlášených restaurací na ostrově. Skvělé pohoštění se podává i na pláži v rámci excelentního plážového servisu.

Ikos myslí i na nejnáročnější klienty očekávající personalizované služby. Resort proto nabízí Deluxe Collection, která koncept luxury all-inclusive povznáší do nejvyšších pater. Hosté, kteří se rozhodnou pro tuto výběrovou kolekci, mohou kromě exkluzivní suity očekávat i pestrou nabídku služeb a prémiových benefitů. Ikos umí své hosty potěšit, o čemž svědčí ocenění na Tripadvisoru, kdy cestovatelé ohodnotili all-inclusive program hotelu Ikos Dassia jako nejlepší v Evropě i na světě.

 
 
 

Tipy na další články

¡Hola, Mallorca! | Exclusive Tours

¡Hola, Mallorca!

Největší z Baleárských ostrovů a také největší ostrov Španělska je stálicí na turistické mapě oblíbenosti. Jeho kulturní a přírodní bohatství ho k takové roli právem předurčuje. Je tu ale ještě specifický vibe, jenž k Mallorce přitahuje významné osobnosti, a to současné stejně jako ty minulé....
Celý článek
Ischia – mio amore | Exclusive Tours

Ischia – mio amore

Má pitoreskní starosvětské kouzlo, které z ní dělá odzbrojující alternativu uspěchaného života. Ischia, zelený ostrov věčného mládí, jehož termální prameny prospívaly i císařům Římského impéria. Na čas se tu snadno zapomene, protože rytmus života je dokonale sladěn s rytmem přírody. Ischia navíc...
Celý článek
Adare Manor – irské golfové panství | Exclusive Tours

Adare Manor – irské golfové panství

"Prestiž bez přetvářky, kouzlo bez nesmyslů," tak o sobě smýšlí stylové irské panství, dnes fungující jako pětihvězdičkový hotel s exkluzivním golfovým hřištěm. To potvrzuje i fakt, že v roce 2027 bude hostit šťastný ročník věhlasné golfové soutěže Ryder Cup.
Celý článek