Pebble Beach – kde si sny a noční můry rozumí

Může být skutečnost, že majitelem hřiště je Clint Eastwood, spíše příjemným bonusem? Ano, pokud jde o Pebble Beach Links. Tohle golfové hřiště vám totiž ukáže všechny krásy linksového golfu v americkém provedení. A přes svou nezpochybnitelnou obtížnost vám prostě vezme dech. Je totiž úžasné.

1450x674 cover Pebble Beach – kde si sny a noční můry rozumí | Exclusive Tours

 

K tomu zahrát si na Auguste National je potřeba seznámit se s některým z amerických prezidentů, Billem Gatesem nebo některou z dalších významných osobností. Prostě bez člena klubu se na tohle soukromé hřiště nedostanete. Ale jsme ve Spojených státech. Pokud se posunete dál na západ, až do slunné Kalifornie, čeká na vás jiná ikona – Pebble Beach Golf Links. Tohle ikonické hřiště si můžete zahrát, ovšem levné to rozhodně nebude.

Hotelové hřiště, které opravdu vyrostlo

Když v roce 1919 navrhli Jack Neville a Douglas Grant tohle hřiště, bylo součástí hotelového komplexu stojícího na poloostrově Monterey. Neville později prohlásil, že již dávno předtím, než byl pozván k jeho vytvoření, viděl na tomhle místě golfové hřiště. „Příroda sem nic jiného nezamýšlela,“ nechal se slyšet. Ačkoli za sebou neměl mnoho zkušeností, navrhli s Grantem hřiště tak, aby co nejvíce jamek šlo podél pobřeží Carmelské zátoky. Nakonec se mu jich sem podařilo napasovat osm, tedy skoro polovinu. Každý, kdo zažil linksový golf, už asi tuší, o čem je řeč. Hřiště v Pebble Beach nabízí naprosto úchvatné výhledy na Tichý oceán a okolní krajinu. Výhledy, ze kterých se vám bude tajit dech. K tomu bude ale i druhý důvod, když si uvědomíte, kam máte svůj míček zahrát. Nevyzpytatelný vítr, ale i hřiště, které bylo úmyslně navrženo jako velmi obtížné, dokáže vyzkoušet zdatnost i velmi dobrého golfisty. Ostatně když tady Tiger Woods v roce 2012 při U. S. Open zahrál -12, byl to skoro zázrak, druhého Else porazil o patnáct ran!

Hra, hotel a tak dál. Tohle není pro každého

Když majitel hotelu Del Monte Lodge, Pacific Improvement Company, hřiště otevřel, stála hra dva dolary za kolo. Hřiště bylo od svého počátku veřejné. Jenže od té doby se stalo legendou, odehrálo se tu celkem šestkrát U. S. Open, jednou PGA Championship a třikrát i ženské U. S. Open. Navíc se tu od roku 1937 koná Bing Crosby National Pro-Amateur, později známý jako AT&T Pebble Beach Pro-Am, který spojuje profesionální golfisty s celebritami a amatéry. Tento turnaj se stal jedním z nejpopulárnějších a nejzábavnějších na PGA Tour. Dnes je to jedno z nejvěhlasnějších hřišť na světě, takže jen fee za kolo převyšuje 500 USD. K tomu je ale povinný pobyt dvě až tři noci v přilehlém hotelu (podle sezony), poplatek za vozík, a pokud chcete, i 95 USD za caddyho. Ale na druhou stranu si zahrajete na hřišti, po kterém kráčejí legendy. A ano, od roku 1999 ho spoluvlastní Clint Eastwood, Peter Ueberroth a Arnold Palmer.

 
 
 

Tipy na další články

Adare Manor – irské golfové panství | Exclusive Tours

Adare Manor – irské golfové panství

"Prestiž bez přetvářky, kouzlo bez nesmyslů," tak o sobě smýšlí stylové irské panství, dnes fungující jako pětihvězdičkový hotel s exkluzivním golfovým hřištěm. To potvrzuje i fakt, že v roce 2027 bude hostit šťastný ročník věhlasné golfové soutěže Ryder Cup.
Celý článek
Ikonické hřiště Augusta National | Exclusive Tours

Ikonické hřiště Augusta National

Na světě je spousta ikonických golfových hřišť, ale je jen jedna Augusta National. O výjimečnosti tohoto místa by se daly psát dlouhé romány. Dokonce i pro mnoho negolfistů bude stačit zmínit jen dva pojmy – zelené sako a U. S. Masters. Jediný golfový major, který nikdy nemění místo konání. Od...
Celý článek
Cascata Golf Club – golf ve stylu Las Vegas | Exclusive Tours

Cascata Golf Club – golf ve stylu Las Vegas

Tenhle prazvláštní nablýskaný klenot uprostřed pouště umí vyrazit dech. A proč by golfová hřiště v okolí měla být jiná? Cascata Golf Club je přesně takový jako město hříchu, u kterého leží. Někdy to trochu přehání s luxusem, ale je to zážitek, který se vryje pod kůži.
Celý článek