Adare Manor – irské golfové panství

"Prestiž bez přetvářky, kouzlo bez nesmyslů," tak o sobě smýšlí stylové irské panství, dnes fungující jako pětihvězdičkový hotel s exkluzivním golfovým hřištěm. To potvrzuje i fakt, že v roce 2027 bude hostit šťastný ročník věhlasné golfové soutěže Ryder Cup.

1450x674 cover Adare Manor – irské golfové panství | Exclusive Tours

 

Resort Adare Manor patří mezi nejúchvatnější pětihvězdičkové hotely a současně golfová hřiště v Irsku. Je navíc zalistovaný do prestižní skupiny Leading Hotels of the World a pyšní se řadou ocenění – od golfových až k michelinské hvězdě. Irské panství vám dá pocit, že patříte ke šlechtě, která má své služebnictvo na každém kroku a je opečovávána vším, co přináší pocit relaxace, zábavy, nasycení či obecně řečeno výjimečnosti v mnoha dimenzích.

Může za to dna

Název panství je inspirován nedalekou vesnicí Adare, která je pokryta doškovými střechami, protkána malými hospůdkami a obchody se starožitnostmi. Psal se rok 1832, kdy začaly vznikat plány na stavbu současného opulentního sídla. Druhý hrabě z Dunravenu s manželkou žili tehdy v georgiánském domě pojmenovaném jako Adare House. V čase, kdy hraběte postihla dna, která aktivního muže víceméně uvěznila v domě, a hlavně v ponurých myšlenkách, navrhla manželka, aby se muž ponořil do nové činnosti, která jej rozptýlí od nemoci. Dala mu za úkol přetvořit jejich dům ve velkolepé mistrovské dílo po vzoru majestátních evropských domů a katedrál. Tato myšlenka zaměstnala nejen hlavu nemocného hraběte, ale také mnoho obyvatel okolních vesnic, kterým přinesla práci a prosperitu. Nejen mužům po stránce těžkých manuálních úkonů, ale i ženám, pro něž hraběnka založila školu ručních prací. Jejich díla byla po mnoho let součástí interiérů zrekonstruovaného sídla. 

Inspirace kalendářem i zvířaty

Inspirací pro novou podobu gigantického domu se stalo téma kalendářního roku. Příkladem je 365 olověných oken, 52 umělecky zdobených komínů, jako počet týdnů v roce, nebo čtyři věže jako čtyři roční období. Také tvorové a příšery ze středověké knihy bájných zvířat se stali předlohou pro řadu kamenných a dřevěných objektů v exteriéru. Interiér byl naopak inspirován například Zrcadlovým sálem ve Versailles. Výsledkem je přes čtyřicet metrů dlouhý a více než osm metrů vysoký prostor – tzv. The Gallery. V šedesátých letech 19. století bylo sídlo přebudováno v romantickém novogotickém stylu. Fascinující není zdaleka jen rozsáhlý objekt jako takový, ale také okolní zázemí. Jeho součástí je rozlehlý park, zahrady ve francouzském i anglickém stylu, ale třeba i řeka Maigue patřící k vyhlášeným pstruhovitým irským řekám.

Sídlo plné zážitků

Až do 80. let dvacátého století bylo panství útočištěm hrabat z Dunravenu, kde si užívala život. Týkalo se to jak prostých, tak i velkolepých radostí a událostí života. V Adare Manor se proto pravidelně konaly lovecké plesy, myslivecké slavnosti, ale i koncerty nebo občasné natáčení hollywoodských filmů. Vřelost a pohostinnost domu se přenesla až do dnešních dnů. A s nimi i rozmanitost zážitků, které honosnému sídlu vždy náležely. Ať už jde o kulinární, lovecké, golfové, bylinkové, sokolnické, lučištnické, ale samozřejmě i wellness aktivity v podobě masáží nebo lekcí jógy. Zkrátka vše, co si dokážete představit v návaznosti na historii, přírodu a současné trendy.

Ideální pro přílety i výlety

Umístění Adare Manor je strategické ve vztahu k příjezdům, ale i v souvislosti s výlety na klíčové irské turistické atraktivity. Mezinárodní letiště Shannon je totiž vzdáleno pouhých třicet minut jízdy, letiště Cork hodinu a půl. Z letiště v Dublinu trvá cesta dvě a půl hodiny jízdy. Za devadesát minut od hotelu se dostanete na romantické Moherské útesy a za dvě hodiny přijedete na malebný poloostrov Dingle. Na hrad Bunratty Castle & Folk Park z 15. století se dostanete za dvacet minut a něco málo přes hodinu bude trvat cesta do věhlasného města Killarney.
 

Celodenní kulinární blaho

Večeře při svíčkách zde není žádným umělým kýčem, v historických kulisách panství dosahuje nečekaně hlubokého prožitku. Navíc, když je restaurace Oak Room ověnčena michelinskou hvězdou. Šéfkuchař Michael Tweedie snoubí suroviny irského venkova s top víny, takže není pochyb o tom, že budete odcházet s extrémně rozmazlenými chuťovými pohárky. Ničemu to ale nevadí, protože ráno navážete stejně vysokou laťkou v podobě osvěžujícího snídaňového menu a odpoledne nebudete vědět, zda k čaji zvolit některou z lahodných cukrovinek, voňavé pečivo nebo ručně krájené sendviče. Těsně před večeří se navíc podává sklenka šampaňského či jiná forma aperitivu doprovázená lehkým občerstvením a právě upraženou kávou. Skoro by se dalo říct, že vzhledem k nepřebernému množství aktivit a služeb, které hotelový resort nabízí, nebudete na pokoji trávit více času, než je nezbytně nutné. Přesto se vám z něj nebude chtít odcházet. Každý z nich je originál plný detailů a nejkvalitnějších materiálů. Obejme vás pocitem bezpečného a komfortního zázemí. Nejen díky neuvěřitelně pohodlným postelím, ale i díky uměleckým dílům, nábytku inspirovaném historií místa nebo mramorovou koupelnou. Třešničkou na dortu jsou výhledy z oken do dalekého okolí plného uklidňující zeleně a špičkově udržovaného golfového hřiště.
 

Golfové nebe hostící Ryder Cup

Právě to dosahuje nejvyšších bodů v rámci přitažlivosti u golfových nadšenců. Precizně navržené a upravované golfové hřiště je vkusně zapuštěno do bezprostředního okolí hotelu. Vzájemně vyzdvihují výjimečnost toho druhého. Při hraní golfu se nepřestanete kochat opulentností pětihvězdičkového panství a naopak z oken hotelu vás bude nepřetržitě sledovat a přitahovat golfový areál. Za špičkově navrženým hřištěm stojí slavný golfový architekt Tom Fazio, který neopomíná respekt k přirozené kráse krajiny a přitom ji umí udržitelně a prakticky využít. V tomto případě jde o mírně zvlněný terén se vzrostlými stromy a rozlehlými břehy řeky Maigue. Hřiště je strategické a oduševnělé zároveň, současně dokáže nabídnout uspokojení pro amatérské i profesionální hráče. Součástí je stylová a precizně vybavená klubovna – The Carriage House. Najdete v ní – kromě luxusní šatny nebo obchodu s golfovým zbožím – také elegantní bar, kde se servírují lehká jídla, řemeslná piva, rozmanité koktejly a špičková vína. Samozřejmě nechybí ani terasa s panoramatickým výhledem na okolní greeny a také relaxační doutníkový salonek. Golf v Adare Manor dokáže uspokojit i ty nejnáročnější a nejodvážnější příznivce golfu. Možná i proto rozhodla mezinárodní komise o tom, že se v roce 2027 uskuteční věhlasný Ryder Cup právě zde.

Odkaz keltské moudrosti

Po náročném dni na golfovém hřišti se jistě hodí kompenzace těla i mysli v podobě SPA. Ať už se rozhodnete pro masáže, manikúru či pedikúru, nebo revitalizující péči o pleť, nebudete litovat. Filozofie hotelového SPA vychází ze starobylé keltské moudrosti a její posvátné druidské abecedy Ogham. Podstatnou roli zde hrají stromy, které zůstávají mocnými prostředníky našeho spojení s matkou zemí. Vrba, dub, jasan a bříza, které představují harmonii, rovnováhu, obnovu a znovuzrození, se právě pro tyto své vlastnosti staly symboly SPA v Adare Manor. Roszáhlý hotelový resort si jeho majitelé hýčkají, ale zároveň striktně drží pod ekologickým dohledem s cílem minimalizovat uhlíkovou stopu a zachovat biodiverzitu krajiny. Že se jim to daří, potvrzuje i ocenění The Green Hospitality Ireland Gold Award nebo členství v komunitě Clean the World.

5 AKTIVIT, KTERÉ SI V ADARE MANOR MŮŽETE JEŠTĚ UŽÍT

1. LUKOSTŘELBA

Vžijte se do role Robina Hooda a pravidel Sherwoodského lesa! Můžete si vybrat buď moderní luk či vyzkoušet středověký, vyrobený podle tradičních standardů. Zkušení instruktoři vás provedou jednotlivými kroky, abyste na závěr kurzu mohli jako Vilém Tell sestřelit pověstné jablko. 

2. DEGUSTACE WHISKEY

Milujete whiskey či whisky? Pak by vám neměla ujít odborná degustace s dvojitou dávkou irského důvtipu. Rozklíčujte tajemství ‚vody života‘ a pochopte její rozmanité příběhy a senzoriku. Na výběr je z několika možností degustací. 

3. KOŇSKÉ SPŘEŽENÍ

Dříve byly kočáry s koňmi běžnou součástí života šlechty. Nasedněte do jednoho z koňských spřežení a nechte, aby vítr hladil vaše vlasy při projížďce skrz rozlehlé panství. Zima vám nebude, hřát vás budou deky z jehněčí vlny, ale i víno nebo káva, kterou si budete moci vzít s sebou. 

4. OBJEVOVÁNÍ LESA

Vydejte se na výpravu mezi lesní víly, stromy, které sní své hluboké sny a jejichž listy šeptají svá tajemství. Zastávky v podobě chýší a jezírek vám cestu zpestří o krátké básničky a v korunách stromů najdete dekorace a zvonkohry, které nadchnou děti i dospělé. Vašimi průvodci budou samotní obyvatelé lesa.

5. HISTORICKÉ PROHLÍDKY

Vraťte se v čase a ponořte se do historie panství. Vydejte se prostřednictvím audioprůvodce do doby, kdy hrabata z Dunravenu a jejich rodiny žily v tomto sídle svým vznešeným životem. Nové zámecké muzeum navíc zachycuje dlouhý a náročný proces výstavby a také významné události, které se odehrály v jejich životě napříč generacemi.

 
 
 

Tipy na další články

Pebble Beach – kde si sny a noční můry rozumí | Exclusive Tours

Pebble Beach – kde si sny a noční můry rozumí

Může být skutečnost, že majitelem hřiště je Clint Eastwood, spíše příjemným bonusem? Ano, pokud jde o Pebble Beach Links. Tohle golfové hřiště vám totiž ukáže všechny krásy linksového golfu v americkém provedení. A přes svou nezpochybnitelnou obtížnost vám prostě vezme dech. Je totiž úžasné.
Celý článek
Tam, kde je golf skutečně královským sportem | Exclusive Tours

Tam, kde je golf skutečně královským sportem

Zeměpisná poloha předurčuje Maroko pro golfový únik od středoevropské zimy. Navíc je to jedna z mála zemí, kde se golf může bez nadsázky nazývat královským sportem. Byl to totiž Hassan II., sám nadšený golfista, kdo stál za rychlým rozvojem tohoto sportu v Maroku, které dnes nabízí více než třicet...
Celý článek
Cascata Golf Club – golf ve stylu Las Vegas | Exclusive Tours

Cascata Golf Club – golf ve stylu Las Vegas

Tenhle prazvláštní nablýskaný klenot uprostřed pouště umí vyrazit dech. A proč by golfová hřiště v okolí měla být jiná? Cascata Golf Club je přesně takový jako město hříchu, u kterého leží. Někdy to trochu přehání s luxusem, ale je to zážitek, který se vryje pod kůži.
Celý článek