Greatest Day – váš životní zážitek na Antarktidě

Už jste si někdy položili otázku, jak by měl vypadat nejbláznivější den vašeho života? Den naplněný dobrodružstvím, jež vás přenese mimo hranice běžných snů? Co třeba nasednout v Kapském Městě na private jet a pobýt několik hodin na sedmém světadílu se šampaňským v ruce? Že to zní šíleně? Ano. A můžete to mít.

1450x674 cover Greatest Day – váš životní zážitek na Antarktidě

 

Po staletí představoval poslední kontinent výzvu pro dobrodruhy, Antarktida byla nejvyšší metou, dál už nebylo nic. Tato nesmlouvavá ledová kráska nedala nikomu nic zadarmo a tolik mužů o ni usilovalo... Jako první spatřil její bělostné břehy zřejmě Fadděj Faddějevič Bellinghausen, baltský Němec ve službách Ruského carského námořnictva, důstojník, mořeplavec a kartograf. Bylo to v lednu roku 1820. Tou dobou tudy proplouval také Edward Bransfield, důstojník britského Královského námořnictva, Angličany považovaný za objevitele Antarktidy. Američané zase protežují svého Nathaniela Palmera, lovce tuleňů a průzkumníka. Anebo můžeme věřit maorským legendám vyprávějícím o lodivodovi jménem Hui Te-Rangiroa, jenž se plavil „temnými místy, kam slunce nevidí“. Se svou lodí doplul daleko na jih, až k místu zvaném Te tai-uka-a-pia, což lze přeložit jako zamrzlé moře. Podle novozélandských vědců tvořil zaledněný kontinent běžnou součást světa Polynésanů, považovaných za skutečné mistry mořeplavby. Pokud mýty ani dochované rytiny nelžou, znamenalo by to, že evropské dobyvatele předběhli o tisíc let.

Tryskáčem do země ticha

První průzkumníci Antarktidy neměli na růžích ustláno, komfort byl v tomto prostoru ledového ticha, kde ještě člověk nevystřelil na člověka, cizím slovem. Vaše cesta na Antarktidu bude pravým opakem. Pod bezpečnými křídly společnosti White Desert ji začnete v Kapském Městě, které je díky svým přírodním sceneriím považované za jedno z nejkrásnějších měst světa. Poté, co si vychutnáte sklenku červeného z okolních vinic a pokocháte se výhledy na oceán, čeká vás předodletová schůzka, kde se ještě seznámíte s detaily cesty včetně aktuální předpovědi počasí na Antarktidě. A pak už se jen pohodlně usadíte do sedadla soukromého tryskáče určeného pro maximálně dvanáct osob a necháte se pět hodin unášet vzduchem přes Jižní oceán a budete sledovat, jak se africká noc mění v antarktický den. Přeletíte přes tisíce ledovců, až se dostanete do cílové stanice Wolf ́s Fang Runway, ležící v Zemi královny Maud, která je částí Antarktidy. Na místní jedinou privátní runway shlíží ikonické hory, byli to první norští průzkumníci, kteří je pojmenovali – Wolf ́s Fang – vlčí tesák. Jakmile vystoupíte a vaše outdoorová obuv se dotkne modrého ledu, zhluboka se nadechněte a rozhlédněte se. Uvidíte neuvěřitelnou krajinu, kde se skalní monolity vypínají k nebi z ledové země. Po příletu vás čekají neuvěřitelné tři hodiny strávené na Antarktidě. Ujme se vás kvalifikovaný průvodce, v jehož doprovodu absolvujete lehounký výšlap k blízké hoře, kde na vás čeká vychlazené šampaňské a výhledy jako žádné jiné.

Ti, kteří se budou chtít dotknout Antarktidy aktivněji, mohou absolvovat túru na vrchol, odkud budou mít pohoří Wolf ́s Fang jako na dlani. K dispozici jsou také fatbiky či terénní auta uzpůsobená do extrémních podmínek. Až budete nasyceni polárními zážitky, nasednete opět na palubu privátního tryskáče a vydáte se zpět do Kapského Města. Během letu budete mít dost času zpracovat zážitky z tohoto nezapomenutelného dne.

Pro ty, kteří by tu chtěli strávit delší čas, máme připravenou cestu, během které prozkoumají 2 fascinující divočiny za 14 dní – nádhernou Jihoafrickou republiku a tajuplnou Antarktidu.

 


WHITE DESERT

White Desert, sedminásobný vítěz World Travel Awards, je jediná společnost na světě poskytující komfortní služby private jet v zemi věčného ledu. Za jejím vznikem stojí manželé Patrick a Robyn Woodheadovi, držitelé několika polárních rekordů, pro něž je bílá poušť osudovou a srdeční záležitostí. Jsou angažovanými zastánci zodpovědného cestování a souzní s postojem sira Davida Attenborougha, jenž prohlásil: „Nikdo nebude chránit to, o co se nikdo nezajímá, a nikdo se nebude starat o to, co sám nikdy nezažil.“ Než v roce 2005 vznikla společnost White Desert, bylo možné dostat se na Antarktidu téměř výhradně na palubě lodi a prozkoumat jen Antarktický poloostrov a jeho pobřeží. Patrick s Robyn měli jinou vizi, chtěli lidem ukázat samotné srdce tohoto fascinujícího kontinentu a v polárních kulisách jim naservírovat služby odpovídající těm na high-end afrických safari. Antarktida se otepluje a jaké budou mít tyto klimatické změny dopad na lidstvo, teprve uvidíme. Majitelé White Desert jsou si vědomi, že tento kontinent je navzdory své nehostinnosti velmi citlivý a představuje zrcadlo lidského konání. Jako první letecký operátor na Antarktidě se již před lety zavázali k uhlíkové neutralitě, odpovědně přistupují i k nakládání s odpadem. Na konci sezony ho naloží a odvezou zpět do Jižní Afriky k recyklaci.
 
 
 
 

Tipy na další články

Nicoya – poloostrov luxusních pláží vyhledávaných surfaři i želvami

Nicoya – poloostrov luxusních pláží vyhledávaných surfaři i želvami

Na Zemi existuje pět míst, kde se lidé v dobrém zdraví dožívají mimořádně vysokého věku. Stovka je tu jen číslo. Dan Buettner, autor knižních bestsellerů, spolupracovník National Geographic a zakladatel projektu Blue Zones, vzal spolu s kolegy zabývajícími se demografií modrou tužku a tato místa...
Celý článek
Kostarika – zahrada štěstí | Exclusive Tours

Kostarika – zahrada štěstí

Kostarika je rozlohou malá země vklíněná mezi Panamu a Nikaraguu. Jako první ze států Střední Ameriky začala do světa vyvážet kávu a banány a tyto pilíře se staly základem jejího obchodního úspěchu. Přezdívá se jí středoamerické Švýcarsko, což mnohé naznačuje. Armáda je pro Ticos, jak si místní...
Celý článek
Blue zones – zóny věčného mládí | Exclusive Tours

Blue zones – zóny věčného mládí

Když jsem narazila na francouzský dokumentární seriál Zones Bleues, Les Secrets de la Longévité aneb Modré zóny Dlouhověkosti, byla jsem fascinována. Elixír dlouhověkosti existuje! Jen vypadá trochu jinak, než jak si ho představoval démonický panovník Rudolf II., a hledat ho musíme jinde než v...
Celý článek