Nicoya – poloostrov luxusních pláží vyhledávaných surfaři i želvami

Na Zemi existuje pět míst, kde se lidé v dobrém zdraví dožívají mimořádně vysokého věku. Stovka je tu jen číslo. Dan Buettner, autor knižních bestsellerů, spolupracovník National Geographic a zakladatel projektu Blue Zones, vzal spolu s kolegy zabývajícími se demografií modrou tužku a tato místa označil jako modré zóny. Patří sem japonská Okinawa, Sardinie v Itálii, Ikarie v Řecku, Loma Linda v Kalifornii a poloostrov Nicoya na Kostarice.

1450x674 cover Nicoya – poloostrov luxusních pláží vyhledávaných surfaři i želvami

 

Tým složený z odborníků v těchto místech zkoumal, jaký životní styl spojuje přeborníky v dlouhověkosti, a objevil devět společných bodů. Přirozený pohyb. Mít smysl života. Lidé z Okinawy tomu říkají ikigai a obyvatelé Nicoyi plan de vida. I v modrých zónách lidé čelí stresu, ale zkušení stovkaři vědí, že mu musí čelit pomocí každodenních rituálů. Někdo se pomodlí, jiný si dá šlofíka. Zásadní je jíst střídmě s důrazem na rostlinnou stravu.

Všichni dlouhověcí z modrých zón v něco věří a rodinu kladou na první místo. Pěstují sociální vazby a mají svůj kmen přátel. A pokud by vás zajímalo, zda svůj dlouhý a šťastný život prokládají vínem, tak ano. S výjimkou kalifornských adventistů z Loma Lindy pijí víno, a to pravidelně, ovšem umírněně, nejraději s přáteli nebo k jídlu. Nicoya, největší poloostrov Kostariky ležící v její severozápadní části, se vyznačuje světově nejnižší úmrtností osob ve středním věku a má druhou největší koncentraci stoletých mužů. Je to poloostrov tolika krás, že šťastné stárnutí tu jde úplně samo.

Mořský národní park

Na jeho území se nacházejí tři národní parky a několik dalších rezervací. Playa Grande je považována za celosvětově nejvýznamnější hnízdiště želvy známé jako baula neboli kožatka velká, největší žijící želva světa. V roce 1990 byla pláž, okolní pevnina a 220 km2 oceánu vyhlášeno za Mořský národní park Las Baulas. Velký podíl na ochraně kriticky ohrožených kožatek má Louis Wilson, který v roce 1974 zanechal slibné kariéry psychologa na Floridě, aby se oddal kráse kostarické divočiny a epickým vlnám na Nicoyi. Spolu se svým bratrem byli prvními gringy, kteří se usadili v Tamarindu, dnes kosmopolitní lokalitě vyhlášené surfařskými školami a nočním životem. Tenkrát zde bylo obyvatel poskrovnu, což se změnilo s objevem mušlí puka. Hodina jejich sbírání mohla vynést až tisíc dolarů, čímž se Tamarindo zapsalo na mapu světa pro ty, kdo si chtěli vydělat rychlé peníze. Želvy si tu ještě v klidu kladly svá vejce, než úřady nařídily stavbu silnice, jíž musely písečné duny ustoupit. Kožatky velké žijící na této planetě dvacet milionů let ale svůj boj s člověkem nevzdaly a začaly hnízdit na Playa Grande. Louis Wilson spolu se svou kostarickou manželkou Marianelou Pastor ve svém hotelu Las Tortugas organizovali první ekoturistické výpravy za želvami a roky usilovali o vytvoření ochranné zóny. Mořský národní park Las Baulas je unikátní ekosystém a domov řady živočichů. Tvoří ho především mangrovy, poskytující ideální útočiště kajmanům, krokodýlům i mnoha druhům ptactva. Nicoya je izolovaný ráj, jenž si říká o digitální detox, což může být také pozitivní krok k dlouhověkosti.

Nantipa – butikový hotel, jenž posouvá koncept barefoot luxury do nových pater

Slovo Nantipa znamená v původním domorodém jazyce modrý, název resortu je tak poctou kmeni, který žil od nepaměti v harmonii s přírodou na poloostrově Nicoya. Tento butikový hotel s 21 pokoji posouvá koncept barefoot luxury do nových pater. Nachází se v ráji všech surfařů, u pláže Santa Teresa na jihozápadním výběžku poloostrova. Každý element v Nantipě byl inspirován oceánem a oblohou. V tomto místě je životní filozofie pura vida všudypřítomná. Od úsvitu do soumraku vás bude písek šimrat mezi prsty a do uší se vám bude vkrádat dunivý zvuk vln. Ať jste nováček, nebo ostřílený surfař, tady najdete skvělé podmínky pro osedlání vln. Anebo můžete trávit dny jen kolébáním v hamace zavěšené u vaší suity či u privátního bazénu. Barmani vám připraví koktejl namíchaný z alkoholu a tropického ovoce. Večeři složenou z místních specialit si můžete vychutnat na pláži a jako bonus pozorovat slunce ztrácející se za horizontem. S džunglí v zádech a s oceánem před sebou budete doslova obklopeni přírodní krásou Nantipy. Objevovat kouzelná zákoutí tohoto poloostrova můžete po svých, na surfu nebo na koňském hřbetu. Nenechte si ujít vodopád Montezuma. Sandály vyměňte za trekové boty a vydejte se do národního parku Cabo Blanco, nejstarší chráněné divočiny na Kostarice, nebo navštivte Curu Wildlife Reserve. Hotel je nekompromisně ekologický, z původních stromů jich bylo vykáceno pouze šest a všechny byly použity v rámci stavby nebo k výrobě nábytku. Stejný princip se uplatňuje v oblasti gastronomie, která je téměř bez nutných výjimek z lokálních zdrojů. Právě smysl pro lokálnost, jenž se odráží v architektuře, v názvech pokojů i na hotelovém menu, dělá z Nantipy place to be na kostarické půdě.

Casa Chameleon – hotely určené pouze pro dospělé patřící k nejlepším v Latinské Americe

Skrytý poklad milovníků přírody i ultimátního komfortu, to je Casa Chameleon v Mal País, adults only hotelu ukrytého hluboko v kostarické džungli. Čtenáři Condé Nast Traveller ho zařadili do první desítky nejlepších hotelů v Latinské Americe. Ubytovat se můžete v některé z deseti vil s bazénem, přičemž každá má svůj unikátní charakter. Najdete tu absolutní klid, abyste si vychutnali běžné radosti života, objevili skryté cesty v džungli anebo se oddali relaxaci během SPA procedury. Už jen cesta sem je dobrodružstvím, které si žádá vůz s pohonem 4 x 4, jakmile ale dorazíte do Mal País, najdete plážové městečko, kde se potkávají místní, surfaři, vyznavači jógy i bosí cestovatelé. Jedinečnost místa na vás zapůsobí i během jízdy na zip line, kdy se svezete džunglí mezi korunami stromů. Projeďte se na koni podél pláže nebo si půjčte čtyřkolku, oblíbený dopravní prostředek místních Ticos. Casa Chameleon se nachází mezi surfařskou destinací v Santa Terese na severu a přírodní rezervací Cabo Blanco na jihu. Mal País je perfektní adresou pro ty, kdo hledají nespočet adrenalinových aktivit a kulturních zážitků, a to v srdci divočiny. K nejvyhledávanějším atrakcím v této oblasti patří surfing, ať jste v této disciplíně ostřílení, nebo nováčci, vlny na kilometry dlouhém pobřeží na vás čekají.

Pod značkou CASA CHAMELEON najdete v Nicoyi ještě další adults only hotel, jenž z útesů shlíží na plážové městečko Las Catalinas. Zahrnuje 21 vil s dechberoucími výhledy na pobřeží Guanacaste a každá má k dispozici infinity pool se slanou vodou. Úchvatnou polohu tohoto místa je třeba zažít a nechat na sebe působit. 


OHROŽENÁ ŠAMPIONKA

Samice kožatky velké kladou vejce jednou za tři až čtyři roky, a to vždy na stejné písečné pláži, kde se samy narodily. Za bezměsíčných nocí vylézají na pláže, kde si vyhloubí hnízdo, do něhož snesou až 110 vajec, ze kterých se po cca 60 dnech vylíhnou malé želvičky. Kožatka je želva nejlépe přizpůsobená svému prostředí. Od ostatních mořských želv se liší krunýřem, který netvoří pevné kostěné štítky, ale je pokrytý tuhou vrstvou kůže. Samci, kteří po vylíhnutí vstoupí do moře, už nikdy nevylezou na souš, samice jen v době kladení vajec. Je nejrychlejším plavcem mezi plazy – dokáže plavat rychlostí přes 35 km/hod. Hlavní příčinou úbytku jejich populace jsou rybářské sítě a úrazy od lodních šroubů. Kožatky se živí výhradně medúzami, a když si je spletou s plastovým sáčkem, následky bývají fatální.

 
 
 

Tipy na další články

Chile – země písku, ledu, vody, ohně a vína | Exclusive Tours

Chile – země písku, ledu, vody, ohně a vína

Je mnoho míst, která můžeme označit za pozoruhodná. Nad nimi stojí ta s přívlastkem dechberoucí. A pak je tu vzácná kategorie zemí natolik výjimečných, že jen těžko hledáte slova, jimiž byste dovedli přesně definovat jejich krásu. Takové je Chile. Země, kde se potkávají všechny elementy vytvářející...
Celý článek
Blue zones – zóny věčného mládí | Exclusive Tours

Blue zones – zóny věčného mládí

Když jsem narazila na francouzský dokumentární seriál Zones Bleues, Les Secrets de la Longévité aneb Modré zóny Dlouhověkosti, byla jsem fascinována. Elixír dlouhověkosti existuje! Jen vypadá trochu jinak, než jak si ho představoval démonický panovník Rudolf II., a hledat ho musíme jinde než v...
Celý článek
Kostarika – zahrada štěstí | Exclusive Tours

Kostarika – zahrada štěstí

Kostarika je rozlohou malá země vklíněná mezi Panamu a Nikaraguu. Jako první ze států Střední Ameriky začala do světa vyvážet kávu a banány a tyto pilíře se staly základem jejího obchodního úspěchu. Přezdívá se jí středoamerické Švýcarsko, což mnohé naznačuje. Armáda je pro Ticos, jak si místní...
Celý článek