Maledivy – vodní ráj to na pohled

Po šesti hodinách letu z Dubaje se stroj pomalu snáší k zemi a cestující u okýnek se začnou neklidně vrtět. Za chvíli už šumí hlasy v celém letadle, jež, zdá se, přistává rovnou na hladině Indického oceánu. Na poslední chvíli se z jeho vod vynoří ostrov Hulhulé a kola měkce dosednou na přistávací plochu letiště Male.

1450x674 cover Maledivy – vodní ráj to na pohled | Exclusive Tours

Přátelský k lidem i přírodě

Místo autobusů lodě, místo taxíků hydroplány. Tak vypadá ruch před letištní budovou. Vítejte v Maledivské republice, nejmenší asijské zemi, alespoň co se rozlohy týče. Je tvořena téměř dvěma tisícovkami ostrovů, z nichž pouze desetina je obydlených. Nejsou to však obydlí ledasjaká. Hlavní ekonomický příjem státu tvoří turistický ruch, a tak se místní vláda snaží. Na Maledivách prezentují svoje nápady nejlepší architektonické ateliéry světa, takže zde najdete hotely na špičkové úrovni, a to nejen pokud jde o pohodlí, diskrétnost a design, ale ohromují i z technologického hlediska. Jsou často energeticky soběstačné a provozovány v maximálním ekologickém režimu. Takový je například hotel Six Senses, kde třeba namísto klimatizace proudí pod průsvitnými stříškami a moskytiérami čerstvý vzduch. Jak je tady, uprostřed modravých vod, voňavý! V hotelu vám nabídnou vlastní vodu, zmrzlinu domácí výroby nebo bylinky vypěstované pouze pro potřeby hostů. Samozřejmostí je i nabídka stravování ve stylu raw food a místní SPA, to vás doslova ohromí. Je totiž umístěné jako včelí úly v korunách stromů. A co je též sympatické, přijet sem můžete jen s malým zavazadlem. Tady neplatí žádný dress code, všude můžete chodit bosky, zde budete žít bez kompromisů, pokud jde o pohodlí.

Spící krasavci

Jestli plánujete proležet celý týden na pláži, pravděpodobně se vám to nepodaří. Pláž je sice téměř synonymem Malediv, ale vody omývající atoly toho nabízejí tolik, že vám to prostě nedá. Vychází to už ze samé podstaty atolu – korálového útesu obklopujícího pásmo podmořských sopek. Ale žádný strach, vulkány spí. Na rozdíl od podmořského života, jenž na útesech neutichá nikdy. A že to je nějaký život! Když si nasadíte ploutve a potápěčskou masku a ponoříte hlavu pod hladinu, naskytne se vám neuvěřitelný pohled. Připadáte si jako v dokumentárním filmu Davida Attenborougha. Anebo jako v kresleném snímku Hledá se Nemo. Všudypřítomné dorůžova zbarvené mořské sasanky totiž obývají klauni očkatí, což je Nemovo zoologické jméno. Hele, zrovna tuhle ze sasanky dva bojovně vyrážejí. Pravděpodobně jde o pár rodičů, kteří chrání potomky. Jestli máte dobré oči, tak drobotinu ve vířících chapadlech sasanky uvidíte. Ale pozor, do masky vám může zobákem zaťukat zvědavá mořská želva, kterých tu je kolem také dost. Že jste spíš na větší tvory? Máte je mít. Není mnoho míst na světě, kde vám celý výhled na svět zakryje jedna jediná ryba. Tedy vlastně paryba. Žralok veliký je opravdu veliký. Může dorůst až dvanáct metrů. Impozantní tvor je ale dobrák od ploutve. Svou obří tlamou filtruje plankton, pomalu brázdí oceány a s turisty na Maledivách má společné to, že se velmi rád povaluje na hladině. Tam ho také můžete spatřit, udělat si s ním selfie, případně ho se šnorchlem pozorovat pár metrů pod vodou. Jen tak vám neuplave, tenhle kolos málokdy vyvine rychlost větší než pět kilometrů za hodinu. To manta obrovská, další paryba, kterou můžete ve zdejších vodách spatřit, je rychlejší. A elegantnější. Pohyb jejich ploutví připomíná mávání ptačími křídly, a pokud máte štěstí a připluje celé hejno těchto obřích rejnoků, spatříte dechberoucí spektákl připomínající dílem let a dílem tanec. Za mantami se cíleně jezdí, místní totiž vědí, kde mají své ‚čisticí stanice‘, tedy místo, kde se vyskytují rybky, které manty zbavují parazitů.

Dokonalý den pro dokonalý pár

Ráno si necháte šéfkuchařem připravit snídani, pak vyrazíte na pláž. Po příjemném obědě si to namíříte do místního SPA, kde se o vás postarají tak, že se vám pak nebude chtít odejít. Odpoledne můžete zasvětit vodním sportům, rybaření nebo si v klidu užívat paprsků slunce. Večer pak pro vás personál v případě zájmu připraví romantickou večeři přímo na pláži. Při svitu měsíce si tak vychutnáte výtečné jídlo a společnost milované osoby. Pokud jste si právě řekli své ano, není na světě lepšího místa, kam to odjet řádně oslavit. Maledivy jsou pro líbánky jako stvořené. V místních resortech se o vás budou starat tak, že si budete připadat jako v ráji. Odpočinete si od všedního shonu a naplno se budete moci věnovat jeden druhému. Váš pobyt bude plný překvapení a malých pozorností, o které se postará hotelový personál. A co vám při měsíčku naservírují? Lokální maledivská kuchyně používá dvě hlavní přísady – kokosy a vše, co můžete ulovit ve vodách Indického oceánu, hlavně pak tuňáka a dary moře. Mezi tradiční jídla patří silná tuňáková polévka či curry, které se připravuje na mnoho různých způsobů. Určitě ochutnejte kavaabu – uzeného tuňáka s kokosem, pálivými papričkami a žlutou čočkou mugu. Jestli je vám však žinantní po dni stráveném jejich pozorováním mořské živočichy nakonec sníst, hlady nebudete. Hotely nabízejí kromě lokální rovněž mezinárodní kuchyni. Maledivy jsou zkrátka nachystány na každého.

5 DŮVODŮ, PROČ SE VRÁTIT NA MALEDIVY

1. MAALIFUSHI BY COMO

Resort COMO Maalifushi se hned zařadil mezi to nejlepší, co Maledivy nabízejí. V srdci ostrova Thaa najdete nejvyšší možný komfort – vily a apartmány jsou umístěny přímo nad vodou anebo v bujné vegetaci. Výhodou je poloha atolu, který leží daleko od dalších ostrovů, ale jen hodinu letu z Male. Atol je známý rozmanitými druhy ryb i žraloků, mezi které vás vezmou profesionální potápěči.

2. SKRYTÁ KRÁSA Z JACHTY

Objevte okouzlující barvy oceánu z paluby jachty Sultans of the Seas. Stylový interiér, otevřená paluba, vlastní kapitán, šéfkuchař a instruktor potápění vám ve spojení s veškerým komfortem umožní poznat skrytá místa Malediv. S rodinou či přáteli můžete obdivovat ostrovy, rybařit, provozovat windsurfing, jet ski anebo se ponořit do hlubin oceánu.

3. PŘÍRODA A ČLOVĚK V JEDNOM ORGANISMU

Na atolu Baa, tropickém ráji s rezervací pod ochranou UNESCO, vyrostl resort Amilla Fushi. Moderní architektura a design ve spojení s autentickými Maledivami hledá dokonalé souznění člověka a přírody. Výjimečným zážitkem je ubytování v suitách schovaných v korunách stromů. Amilla Fushi je ideálním místem pro dovolenou, užívat si můžete vodní sporty i lázeňskou léčbu. A také špičkovou kuchyni pod dohledem michelinského šéfkuchaře.

4. LUXUS S ČESKOU STOPOU

Velaa Private Island je malým rájem, který na atolu Noonu postavil český podnikatel Jiří Šmejc. Ve spolupráci s architektem Petrem Kolářem se mu podařilo vybudovat hotel, který se pravidelně umisťuje mezi nejlepšími resorty světa. Hosté si mohou vybrat z padesátky vil s bazénem, z nichž je většina přímo nad mořem. Během pobytu můžete relaxovat v lázních, využít golfové hřiště, squashový a tenisový kurt anebo horolezeckou stěnu. Vyzkoušet můžete také vodní sporty, sledovat delfíny nebo bohatý život pod hladinou v malé ponorce.

5. ROMANTIKA PRO DVA

Hledáte netradiční místo, kde můžete vyjádřit či potvrdit svou lásku? V Taj Exotica Resort & Spa na ostrově Emboodhu Finolhu pro vás přichystali jedinečné zážitky. V neoprenu se ponoříte do hlubin oceánu zkoumat podmořský svět a při vhodné příležitosti ukážete nápis Vezmeš si mě? Nikdo neodolá. Do roka a do dne na stejném místě? Resort Taj vám připraví svatební obřad na břehu oceánu, kde vám mohou jít za svědky želvy i manty.

 
 
 

Tipy na další články

Beach time | Exclusive Tours

Beach time

Pro mnohé je to stále neobjevené tajemství, my vám ho prozradíme. Vietnam má skutečně nádherné pláže a je naprosto dokonalou plážovou destinací se vším, co k ní patří.
Celý článek
North Island – dokonalá fúze luxusu a soukromí | Exclusive Tours

North Island – dokonalá fúze luxusu a soukromí

Jsou ostrovy a ostrovy. A pak je North Island, kategorie sama o sobě. Píše se o něm jako o nejexkluzivnějším ostrově světa. Biblická rajská zahrada by se mohla nacházet právě zde. V soukromém tropickém ráji, kde luxus je stejnou samozřejmostí jako dýchání. Největší exkluzivita, kterou vám s...
Celý článek
Pebble Beach – kde si sny a noční můry rozumí | Exclusive Tours

Pebble Beach – kde si sny a noční můry rozumí

Může být skutečnost, že majitelem hřiště je Clint Eastwood, spíše příjemným bonusem? Ano, pokud jde o Pebble Beach Links. Tohle golfové hřiště vám totiž ukáže všechny krásy linksového golfu v americkém provedení. A přes svou nezpochybnitelnou obtížnost vám prostě vezme dech. Je totiž úžasné.
Celý článek